Hyppää sisältöön

Puolustusministeri on valmis harkitsemaan kutsuntojen ulottamista naisiin – Kaikkonen uskoo yleiseen asevelvollisuuteen mutta kaipaa lisää sotilaita

Kyber- ja hybridiuhkien torjumisen uskotaan olevan tulevaisuudessa merkittävä osa maanpuolustusta.

Uudet alokkaat kantoivat varusteitaan Santahaminan varuskunnassa Helsingissä tammikuussa. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Timo Keränen

Olisiko naisista oikeasti ratkaisu ruotuväen rivien harvenemiseen? Ainakin asenteet näyttävät muuttuvan nopeasti.

Nyt miesten rintama vuotaa niin pahasti, että kolmannes nuorista miehistä jättää varusmiespalveluksen suorittamatta. Osa ei mene inttiin lainkaan, osa keskeyttää palveluksensa.

Maavoimien komentaja, kenraaliluutnantti Petri Hulkko esitti huolensa varusmiesten määrästä Ylen haastattelussa keskiviikkona. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Maavoimien komentaja, kenraaliluutnantti Petri Hulkko laittoi keskiviikkona Ylen haastattelussa painetta parlamentaariselle työryhmälle.

Pian aloittava työryhmä pohtii asevelvollisuuden kehittämistä, kansalaispalvelusta ja naisten kutsuntoja.

Voidaanko enää puhua yleisestä asevelvollisuudesta?

Jos kolmannes alle 30-vuotiaista miehistä jättää varusmiespalveluksen suorittamatta, voidaanko enää puhua yleisestä asevelvollisuudesta?

– Kyllä voidaan, sanoo puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.).

Kaikkosen mukaan Suomessa on edelleen kansainvälisesti erittäin toimiva järjestelmä. Hänen mukaansa olisi kuitenkin hyvä miettiä, millaisia eri tehtäviä Puolustusvoimat voi varusmiehille ja -naisille tarjota.

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) mukaan naiset ovat pärjänneet palveluksessa hyvin. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Antti Kaikkonen toivoo, että hieman isompi osa ikäluokasta suorittaisi asepalveluksen.

Myöskään puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) ei näe yleisen asevelvollisuuden rapautuneen.

Hän muistuttaa, että Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) viimeisimmän haastattelututkimuksen mukaan yleisen asevelvollisuuden kannatus on kääntynyt nousuun.

– Sillä on poikkeuksellisen vankka asema suomalaisten keskuudessa.

Maanpuolustuskorkeakoulun sotilassosiologian professori Teemu Tallberg on niin ikään sitä mieltä, että Suomessa on edelleen toimiva yleinen asevelvollisuus.

– Puolustusvoimat saa asevelvollisuuden kautta sen henkilöresurssin, jonka se tarvitsee.

Tallberg muistuttaa, että Suomessa on aina ollut ryhmiä, jotka on vapautettu palveluksesta.

– Esimerkiksi ahvenanmaalaiset ja ennen Jehovan todistajat.

Miten armeijaan saadaan lisää naisia?

Miesten vähetessä maavoimien komentaja Petri Hulkko toivoo reilusti lisää naisia armeijaan.

Miesten määrän vähetessä, nykyistä sodanajan vahvuutta eli 280 000 henkilöä on yhä vaikeampi pitää yllä. Naiset ovat voineet suorittaa vapaaehtoisina varusmiespalveluksen vuodesta 1995 lähtien. Viime vuosina määrä on lähtenyt nousuun.

Tällä hetkellä varusmiespalveluksen suorittaa vuosittain yhteensä yli 20 000 nuorta aikuista. Näistä vajaa tuhat on naisia. Hulkon mukaan naisia voisi tulla varusmiespalvelukseen vuosittain kaksi tai kolmekin tuhatta.

Terhi Hakola kannustaa naisia hakeutumaan muun muassa johtamiskoulutukseen. Kuva: Terhi Hakola

Suomen Reserviläisliiton 2. varapuheenjohtaja Terhi Hakola arvioi, että Suomessa on paljon naisia, joista tulisi hyviä sotilaita. Naisten ei kuitenkaan tarvitse välttämättä keskittyä samoihin taitoihin kuin miesten, sillä sodankäynnin tavat ovat muuttuneet, Hakola sanoo.

– Naisilla on kyberosaamista ja kannustan naisia myös hakeutumaan johtamiskoulutukseen.

Myös Kanerva uskoo, että nimenomaan kyber- ja hybridiuhkien torjuminen on tulevaisuudessa merkittävä osa maanpuolustusta.

– Siihen tarvitaan sellaisia resursseja, joissa maanpuolustusvelvollisuus tulee tarkkaan punnittavaksi.

Jotain naisten kiinnostuksesta yleisen turvallisuuden ylläpitoon kertoo se, että Naisten valmiusliiton ja Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen järjestämät naisten valmiuskurssit täyttyvät yleensä nopeasti.

Pitäisikö järjestää kutsunnat myös naisille?

Asepalvelusta pohtivan työryhmän keskeisiä kysymyksiä on myös kutsunnat, jotka koskevat nykyisin vain miehiä.

Reserviläisliitto (siirryt toiseen palveluun) uudisti perjantaina kantansa, että kutsunnat voisivat koskea pakollisena myös naisia. Sitä kautta vapaaehtoisesti asepalvelukseen hakeutuvien naisten määrä kasvaisi merkittävästi, liitto arvioi tiedotteessaan.

Uudet alokkaat lastattiin varuskunnan portilla kuljetusajoneuvoihin ja ajettiin Santahaminan varuskuntaan tammikuussa. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Tosin samalla kutsuntojen sisältöä pitäisi liiton mielestä muuttaa.

– Ne olisivat silloin enemmän tiedotustilaisuus, jossa myös pyrittäisiin syrjäytymisen ehkäisyyn, Hakola sanoo.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen on jotakuinkin samoilla linjoilla. Hänen mukaan työryhmän kannattaisi selvittää, voisivatko kutsunnat koskea myös naisia.

– Siinä voisi kertoa varusmiespalveluksen mahdollisuuksista. Sehän voisi muutenkin olla tällainen tsekkaus, että nuorella on elämässään kaikki kunnossa.

Parlamentaarinen työryhmä tekee myös selvityksen naisille tarkoitetusta kansalaispalveluksesta.

Lue myös:

Jo joka kolmas mies jättää armeijan käymättä - Maavoimien mukaan yhdessä asuminen ahdista osaa miehistä.

Suosittelemme sinulle