Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Myrsky katkoi sähköt pahimmillaan yli 16 000 kodilta, varoitukset tulvista ja huonosta ajokelistä voimassa paikoitellen

Myrsky oli voimakkaimmillaan puolenyön molemmin puolin.

Dennis-myrskyn rippeet tietävät kovia tuulia
Mikko Leppänen,
Saara-Miira Kokkonen,
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Atlantilta saapuneen Dennis-myrskyn tuulet ovat katkoneet sähköjä Suomessa. Myrsky oli voimakkaimmillaan puolenyön molemmin puolin, mutta tuuli saattaa edelleen maanantaina kaataa puita ja aiheuttaa sähkökatkoja.

Pahimmillaan sähköttä oli sunnuntai-iltana yli 16 000 kotia eri puolilla maata. Vuorokauden vaihduttua sähköttömien kotitalouksien määrä on tippunut tasaisesti. Kovimpien tuulien laannuttua, sähköttömien kotien määrä on alentunut koko ajan aamun aikana. Sähköttömiä talouksia on aamun sarastaessa reilut tuhat.

Tuuli nostaa jalankulkijan takinhelmaa Helsingin Kauppatorilla.
Tuuli nosti jalankulkijan takinhelmaa Helsingin Kauppatorilla sunnuntaina. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Ilmatieteen laitos varoittaa kovista tuulista valtaosassa maata vielä maanantaina. Tuuli voimistuu päivällä uudelleen maan etelä- ja keskiosissa, joissa tuulen nopeus voi olla iltapäivällä puuskissa taas 20 metriä sekunnissa.

Uudellamaalla, Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa on lisäksi voimassa tulvavaroitus. Myös ajokeli on paikoitellen erittäin huono.

Myrskyn kovimmat tuulet alkoivat puhaltaa kello 20:n jälkeen Pohjanmaalla, kertoi Ylen meteorologi Joonas Koskela sunnuntaina. Koskelan mukaan puut saattavat kaatua myrskyssä tavallista helpommin roudan puutteen takia.

Etelä-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla oli sunnuntai-iltana voimassa varoitus vaarallisesta tuulesta, mutta puolenyön jälkeen päivitetyn tilanteen mukaan tuulet ovat siirtyneet alueilta pois.

Yön aikana voimakkaimmat tuulet puhalsivat Pohjanmaan rannikolla. Esimerkiksi Vaasassa mitattiin tuulennopeudeksi puuskissa 28,4 metriä sekunnissa.

Keskituuli ei kuitenkaan noussut yöllä maa-alueilla myrskylukemiin. Myrskytuuli puhaltaa, kun kymmenen minuutin keskituuli on vähintään 21 metriä sekunnissa. Sen sijaan rannikkoasemilla Kaskisissa, Raumalla, Uudessakaupungissa ja Kökarilla keskituuli oli yön aikana myrskylukemissa.

Merialueille annettiin vaarallisen tuulen ja aallokon varoitus maanantaiaamuun asti. Länsi-Suomen merivartiosto kehotti sunnuntai-iltana Twitterissä ihmisiä varautumaan poikkeuksellisiin sääolosuhteisiin merellä ja jäällä liikkuessa.

Myrsky saattoi aiheuttaa yön aikana myös Itämerellä liikennöivien matkustajalaivojen myöhästymisiä. Laivavuoroja ei kuitenkaan peruttu.

Wasaline kertoi jo eilen, että yhtiön tämäniltainen lähtö Vaasasta ja huomisen puolenpäivän lähtö Uumajasta on peruttu Merenkurkussa.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Lisää aiheesta:

Dennis-myrskyn riepottelemassa Britanniassa varoitetaan hengenvaarallisista tulvista – Ruotsissakin sataa jopa kuukauden sademäärä päivässä

Suosittelemme