Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Vaatekaaoksen selättänyt Katri Kallio, 35, omistaa vain 50 vaatetta – Katso video, miten elämä helpottui ja ilmasto kiittää

Melkein 300 vaatetta omistava Ilmasto-Jenni kysyi Katrilta, miten homma onnistuu, että voi omalta osaltaan vähentää vaatepäästöjä.

Vaatteet: Katri on laskenut vaatekaappinsa ja pärjää 50 vaatteella – miten se on mahdollista?
Jenni Frilander
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Vain 50 vaatetta ympäri vuoden. Miten tällainen garderobi toimii vai toimiiko se?

Katri Kallion, 35, mielestä se on itse asiassa tehnyt elämästä helpompaa. Hän laski kaikki vaatteensa ja ryhtyi vähentämään niitä määrätietoisesti.

– Mulla ei enää mene aikaa siihen, että mietin, mitä laitan päälle, enkä käytä enää aikaani siihen, että käyn kaupoissa, Katri sanoo.

Katrin mielestä 50 vaatetta ei edes ole vähän.

– Mun mielestä tässä on tosi paljon itse asiassa. Olen luopunut kokonaan siitä, että olisi erikseen kesävaatteet ja talvivaatteet. Olen alkanut myös yhdistellä vaatteita, ja olen tajunnut, että niitä on ihan käsittämättömän paljon.

Avain toimivaan vaatekaappiin on Katrin mielestä se, että ei tee ex tempore -ostoksia.

– Kun ostan uuden vaatteen, mietin miten pystyn yhdistelemään sitä olemassa oleviin vaatteisiin.

Katso videolta Katrin vinkit!

Päästöt puolittuisivat, jos käyttäisimme vaatteitamme kauemmin

Pikamuoti saastuttaa yhtä paljon kuin lento- ja laivaliikenne yhteensä.

Tekstiiliteollisuuden hiilidioksidipäästöjä voitaisiin vähentää 44 prosenttia pelkästään sillä, että vaatteiden käyttöikä tuplaantuisi. Jos siis käytämme vaatteitamme kaksi kertaa kauemmin, päästöt lähes puolittuvat. Aika yksinkertaista ja helppoa. Sen sijaan ostamme vaatteita enemmän kuin vuosiin, ja halvemmalla.

Omien toimien lisäksi, vaatteiden päästöjä voi vähentää tulevaisuuden teknologioilla, joista osa on jo pienesti käytössä ja osaa vasta testataan laboratorioissa. Tällaisia ovat esimerkiksi Aalto-yliopistolla puusta ja jätemateriaaleista valmistettava ioncell-kuitu, Spinnovan puukuitulanka tai Infinitive Fiber Companyn loputtomasti kierrätettävä raaka-aine.

  • Kuuntele myös Jennin ilmastohaaste -podcastista, miten Tuuli Erkko ja Heidi Säynätkari yrittivät minimoida vaatteidensa määrän. Pitääkö joka päivä olla eri paita? Kuinka likaisissa vaatteissa kehtaa liikkua? Asiantuntijana WWF:n Mia Rahunen:
Vaatteet: Kuinka vähillä vaatteilla ihminen pärjää?

Tämä juttu on osa Ilmasto-Jenni-sarjaa, jossa Jenni Frilander etsii (ja löytää) kahdeksan tapaa torjua ilmastonmuutosta ja ilmastoahdistusta.

Lue myös:

MOT laittoi lähettimiä kierrätysvaatteisiin: Näin lahjoittamasi vaatteet päätyvät välikäsien kautta maasta toiseen

Lopettaisinko juuston syömisen vai vaihtaisinko sähköautoon? Kokeile Ylen ilmastolaskurilla, mitkä teot sopivat sinulle ja mikä vaikutus niillä on päästöihin

Miten vähillä vaatteilla sinä pärjäät? Tai onko sinulla joku muu tapa vähentää vaatetuotannon päästöjä? Keskustelu on auki tiistaihin 18.2. kello 23.00 asti.

Katso kaikki Ilmasto-Jenni-videot:

Ilmasto-Jennin banneri

Suosittelemme