Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: EU-parlamentti ja jäsenmaat sopuun koronatodistuksesta, yliopistoissa yhä luennot etänä syksyllä

Seuranta tässä artikkelissa on lopetettu.

Asikkaat jonottavat odotustilassa koronarokotukseen Messukeskuksessa.
Asiakkaat jonottivat koronarokotukseen pääsyä Helsingin Messukeskuksessa maaliskuussa. Kuva: Tiina Jutila / Yle
Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

21.5 klo 6.32 Yliopistoissa luennot pääosin myös syksyllä etänä

Etäopiskelu jatkuu yliopistoissa vielä syksylläkin. Korkeakoulut haluavat kuitenkin päästää opiskelijoita myös lähiopetukseen – toiset enemmän ja toiset rajoitetummin.

Vaikka etäopiskelu jatkuu syksyllä, yliopistot haluavat taata kaikille opiskelijoille mahdollisuuden myös lähiopintoihin. Turun yliopiston vararehtori Piia Björnin mukaan massaluennot pidetään etänä, muutoin opetus kampuksella on niin laajaa kuin mahdollista. Bjärnin ja muiden yliopistojen tavoitteena on syksyllä, että kokonaan etänä ei toivottavasti joutuisi olemaan enää yksikään opiskelija.

Monen yliopiston tavoitteena on, että vähintään pienryhmäopetukseen pääsisivät kaikki.

21.5 klo 6.28 Työntekijäammateissa on tehty kuormittuneena lähitöitä

Työntekijäammateissa suurin osa ihmisistä on tehnyt koko korona-ajan työtään muiden ihmisten lähellä. Tämä on nostanut pelot sairastumisesta pintaan ja lisännyt työn kuormittavuutta varsinkin naisilla.

Vain kuusi prosenttia on siirtynyt pääsääntöisesti etätyöhön.

SAK:n kyselyssä naisista jopa yli puolet kertoo kuormittavuuden lisääntyneen koronavuoden aikana. Miehistä näin kokee kolmasosa. Kaikista vastaajista 43 prosenttia kertoo työn olevan aiempaa kuormittavampaa.

20.5. klo 21.03 EU:n koronatodistuksesta sopu

EU-maat ja Euroopan parlamentti ovat neuvotteluissa päässeet sopuun eurooppalaisesta koronarokotetodistuksesta, kertovat uutistoimistot.

Todistuksella on määrä avata matkustamista EU-maiden välillä. Sillä voi osoittaa, että todistuksen haltija on rokotettu koronaa vastaan, saanut negatiivisen testituloksen tai jo toipunut koronaviruksen aiheuttamasta covid-19-taudista.

20.5. klo 18.58 Lähes 2000 työntekijää saa "koronasatasen" – yksi heistä on Riikka Nivell-Juntunen: "Oli iloinen yllätys"

Monissa kunnissa ja kuntayhtymissä neuvotellaan, maksetaanko henkilöstölle koronakorvauksia. Esimerkiksi Kotkan kaupunki päätti maksaa 150 euron kertaluontoisen korvauksen.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto (JHL) selvittää parhaillaan kyselyllä, kuinka moni kunta aikoo myöntää koronakorvauksia henkilöstölleen. Kyselyyn on vastannut tähän mennessä yli 70 kuntaa tai kuntayhtymää edustavaa JHL:n pääluottamusmiestä.

Maaliskuun alussa kunta-alan järjestöt tekivät yhteisen ohjeistuksen siitä, että kunnissa ja kuntayhtymissä olisi hyvä keskustella, olisiko syytä palkita henkilöstöä korona-aikana vaativammaksi muuttuneesta työstä.

Lähes viidesosa kyselyyn vastanneista on jo neuvotellut asiasta, mutta palkitsemiseen ei päädytty.

20.5. klo 15.13 Uimahallit ja kirjastot eivät vielä avaudu pääkaupunkiseudulla – tautitilanne huolestuttaa koronakoordinaatioryhmää

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä päätti torstaina kokouksessaan, että uusia palveluita ei avata vielä pääkaupunkiseudulla.

Koronakoordinaatioryhmä katsoi, että ilmaantuvuusluvuissa on jopa hienoista nousua, mikä on huolestuttavaa. Ryhmä oli linjannut, että kirjastot, museot, kulttuuritalot ja uimahallit olisivat ensimmäisenä käsittelyssä. Näitä palveluita ei kuitenkaan vielä avata enempää.

Asiaa tarkastellaan uudelleen ensi viikolla.

20.5. klo 14.26 Ravitsemisliikkeiden rajoituksiin muutoksia Etelä-Karjalassa, Kanta-Hämeessä ja Keski-Pohjanmaalla

Anniskelu- ja aukioloaikaa koskevat rajoitukset tiukentuvat Kanta-Hämeen ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö tiedotteessa. Etelä-Karjalassa epidemiatilanne on ministeriön mukaan parantunut ja alueella kevennetään ravitsemisliikkeiden rajoituksia.

Kanta-Hämeessä ja Keski-Pohjanmaalla ravintolat, joissa alkoholin anniskelu on päätoimiala, saavat olla auki kello 5-19. Anniskelun on päätyttävä iltakuudelta. Muissa ravintoloissa aukioloaika on kello 5-20 ja alkoholia saa anniskella iltaseitsemään.

Kiihtymisvaiheen alueella Etelä-Karjalassa ravitsemisliikkeet saavat olla auki kello 5-23. Muutos astuu voimaan huomenna perjantaina, tiedotteessa kerrotaan.

20.5. klo 14.20 Rajaliikenteen rajoituksiin muutos

Valtioneuvosto on päättänyt, että rajaliikenteen rajoitukset poistetaan Suomen ja Norjan välisen maarajan rajayhteisöjen asukkailta. Muutoin valtioneuvosto jatkaa maahantulon rajoituksia kesäkuun puoliväliin asti.

Koronapandemia jatkuu valtioneuvoston mukaan edelleen, eikä riittäviä toimenpiteitä rajoitusten korvaamiseksi ole vielä käytössä. Tämän vuoksi sekä virusmuunnosten leviämisen ehkäisemiseksi sisärajavalvontaa ja ulkorajaliikenteen rajoituksia jatketaan.

Sisärajaliikenteellä tarkoitetaan Suomen ja muiden Schengen-alueeseen kuuluvien maiden välistä liikennettä.

STT

20.5. klo 13.30 Kanta-Hämeessä tehtiin kyseenalainen ennätys

Kanta-Hämeessä on todettu keskiviikkona 42 uutta koronatartuntaa. Tämä on korkein päiväkohtainen luku epidemian aikana maakunnassa. Tilanne on vaikeutunut nopeasti. THL:n johtaja Mika Salminen totesi torstaina STM:n tiedotustilaisuudessa olevansa huolissaan muun muassa Kanta- ja Päijät-Hämeen alueista.

Uusista koronatapauksista 30 on Hämeenlinnan seudulta, 9 Riihimäen ja 3 Forssan. Potilaista 12 on sairastunut karanteenin aikana, ja muutenkin suurimman osan tartuntaketjut on selvillä.

Mukana on muutamia uusia epäselviä tartuntoja, joihin liittyviä jatkotartuntoja on myös jo todettu.

20.5. klo 13.28 Mestaruusjuhlinta taisi johtaa tartuntoihin Raumalla

Raumalla on todettu uusia joukkoaltistumisia koronavirukselle.

Rauman terveyspalvelut on saanut torstaina tiedon kolmesta koronatartunnasta. Ainakin kahteen niistä liittyy joukkoaltistumisia.

Tartuntojen lähteet eivät ole tiedossa. Yhteys jääkiekkoseura Rauman Lukon viime viikkoisiin mestaruusjuhliin voi kuitenkin löytyä.

– Mestaruusjuhlinnalla vaikuttaa olevan osuutta ainakin osassa tartunnoista, Rauman kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Irene Reinvall kertoo Rauman kaupungin tiedotteessa.

Yksi tartunnoista on todettu Rauman Lukon liigaringissä olevalla pelaajalla, ja altistuneita on alustavan tiedon mukaan noin 80.

20.5 klo 13.20 Koronaan ei ole kuollut uusia suomalaisia

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen uusien tietojen mukaan koronan aiheuttamiin vaivoihin ei ole kuollut vuorokauden aikana suomalaisia.

Tehohoidossa on koronan takia hoidossa 28 potilasta, mikä on 2 enemmän kuin eilen. Saaralahoitoa vaativien potilaiden määrä on laskussa eilisestä.

20.5 klo 13.13 Molemmat koronarokotteet saaneita 6 prosenttia

Uusimpien Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tietojen mukaan ensimmäisen annoksen saaneet suomalaisia on koko maassa 2 201 667 eli 39,5 prosenttia rokotettavaista.

Molemmat annokset saaneita on nyt 6 prosenttia rokotettavista.

Kahdeksassa suurimmassa kaupungissa ensimmäisen rokotteen saaneita on yli 35 prosenttia rokotettavista. Näiden kaupunkien joukossa ovat muun muassa Helsinki, Espoo ja Vantaa.

20.5. klo 12.50 Terveysviranomaiset: Vielä ei ole turvallista matkustaa

Kansainvälistä matkustamista tulisi elelleen välttää, koska pandemian taltuttaminen on edelleen hyvin hauraassa tilassa.

Näin kommentoi Maailman terveysjärjestön Euroopan johtaja Hans Kluge torstain WHO:n lehdistötilaisuudessa.

Moni Euroopan maa on kertonut suunnitelmistaan kansainvälisen matkailun sallimiseksi lähiaikoina, mutta terveysviranomaisten mielestä on liian aikaista avata rajat.

Lähde: AFP

20.5 klo 11.49 THL: Kevään perhejuhlille tulossa suositus

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtaja Mika Salminen sanoo, että opetus- ja kulttuuriministeriöltä ja THL:ltä on tulossa yhteisohje perhejuhlien varalle.

– Yleisesti ottaen tärkeää olisi ottaa huomioon oman alueen tilanne järjestämisessä. Minkälaisella joukolla juhlia järjestetään, ketkä kaikki tulevat paikalle ja onko mahdollista jaksottaa juhlimista niin, että paikalla ei olisi kaiken aikaa suuri joukko.

Salmisen mukaan ymmärrystä nuorten ihmisten tärkeän vedenjakajan viettoon löytyy kuitenkin. Perhejuhlista on tulossa tarkempaa suositusta vähän myöhemmin.

20.5 klo 11.08 STM: Kaikki halukkaat rokotettu kerran heinäkuun lopulla

Sosiaali- ja terveysministeriön tilannekatsauksen mukaan koronarokotukset ovat edenneet hyvin koko maassa. Koko maassa 70 vuotta täyttäneistä jo 90 prosenttia on saanut yhden rokoteannoksen, ja kaikista yli 16-vuotiaista 46 prosenttia on rokotettu ensimmäisen kerran.

Suomessa on nyt noin 2,14 miljoonaa saanut ensimmäisen rokotuksen. Kaikkien halukkaiden 16 vuotta täyttäneiden arvioidaan saaneen ensimmäisen rokoteannoksensa heinäkuun loppuun mennessä.

Yli 70-vuotiassa 18 prosenttia on saanut toisen annoksen.

Rokote suojaa hyvin koronavirustautia ja sen vakavia muotoja vastaan. Se ei kuitenkaan täysin poista tartunnan saamisen ja tartuttamisen riskiä.

20.5. klo 10.25 Cambridgen herttua sai rokotteen

Cambridgen herttua prinssi William on saannut ensimmäisen koronavirusrokotteen. Prinssi William kertoi asiasta Twitterissä. Hän sai rokotteen tiistaina Lontoon luonnontieteellisessä museossa.

Myös muiden kuningasperheen jäsenten tiedetään saaneen koronavirusrokote. Ainakin kuningatar Elizabet ja Walesin prinssi Charles ovat saaneet rokotteen.

William sairastui koronavirukseen viime huhtikuussa samoihin aikoihin kun hänen isänsä Charles. Tiedotusvälineiden mukaan virus iski tuolloin Cambridgen herttuaan melko pahasti.

Lähde: Reuters

20.05 klo 10.14 Uusia tartuntoja 259

Sosiaali- ja terveysministeriön tilannekatsauksen mukaan Suomessa on todettu viimeisen vuorokauden aikana 259 uutta koronaan liittyvää tartuntaa.

Ministeriön katsauksen mukaan taudin kahden viikon ilmaantuvuus sataatuhatta suomalaista kohden on nyt 51,7. Kahden sitä edeltävän viikon ilmaantuvuus oli 54.

Tartuttavuus- eli R-luvuksi arvioidaan tällä hetkellä R 0,8 – 1,0. Epidemia on siis yhä laskusuunnassa. Viime viikolla tartunnoista noin 40 % todettiin henkilöillä, jotka olivat toteamishetkellä karanteenissa.

Alueelliset erot ovat katsauksen mukaan suuria ja vaihtelut nopeita, ja pitkä rauhallinen jakso ei merkitse tartuntariskin häviämistä.

20.05 klo 10.13 Tartuntojen lasku pysähtyi, ministeriö huolissaan tartuntojen uudesta noususta

Sosiaali- ja terveysministeriön tilannekatsauksen mukaan viikolla 19 epidemiatilanne on heikentynyt Suomessa joillakin alueilla ja paikallisesti hyvinkin nopeasti. Silti uusia tautitapauksia todettiin noin 70 % vähemmän kuin maaliskuussa viikolla 10, jolloin tapausmäärät olivat huipussaan.

Viimeisen neljän viikon aikana tapausmäärien lasku on tasaantunut, ja myönteinen kehitys pysähtyi viikolla 18. Siten on edelleen perusteltua, että alueilla pidetään yllä tehokkaita ja kattavia keinoja tartuntojen estämiseksi samalla kun rokotukset etenevät ripeästi.

Koronarokotukset ovat edenneet hyvin koko maassa, ja rokote antaa ministeriön mukaan hyvin suojaa koronalta.

20.5. klo 8.08 Espanjalaistutkimuksen mukaan erilaisten rokotteiden sekoittaminen on turvallista

Espanjalaisessa tutkimuksessa on havaittu, että Pfizer-rokotteen antaminen ihmisille, jotka ovat saaneet ensimmäisen rokoteannoksen Astra Zenecaa, on turvallista.

670 vapaaehtoista 18–59-vuotiasta saivat ensin annoksen Astra Zenecan rokotetta. Kokeeseen osallistuneista 450 sai toiseksi annokseksi Pfizer-rokotteen. Loput saivat toisen annoksen Astra Zenecaa. Vain 1,7 prosenttia erilaista rokotetta saaneista raportoi sivuoireista. Osallistujat kertoivat päänsärystä, lihaskivusta ja yleisestä huonovointisuudesta.

Tutkijoiden mukaan sivuoireita ei voida pitää vakavina. Alustavien tutkimustulosten perusteella tutkijat ovat tulleet johtopäätökseen, jonka mukaan erilaisten rokotteiden pistäminen on turvallista.

Vastaavassa brittitutkimuksessa taas ilmeni, että erilaisia rokotteita saaneista enemmistö raportoi lievemmistä sivuoireista kuin verrokit, jotka saivat kaksi annosta samaa rokotetta.

Lähde:Reuters

20.5. klo 7.35 Sulkemiskorvausta yli 700 yritykselle

Sulkemiskorvausta sai ensimmäisellä hakuviikolla 735 yritystä, tiedottaa Valtiokonttori.

Haku aukesi 12.5. Ensimmäisen viikon aikana hakemuksia tuli runsaat 2 200. Hakemusten hyväksymisprosentti on tällä hetkellä 92 prosenttia, konttori kertoo.

Eniten korvausta ovat hakeneet koronapandemian takia suljetut ravitsemistoiminnan, urheilutoiminnan sekä huvi- ja virkistyspalvelujen toimialojen yritykset.

Sulkemiskorvausta voivat hakea pienet yritykset, joissa on enintään 49 työntekijää. Suurille yrityksille on suunnitteilla oma tukensa.

Yritys voi saada korvausta, jos sen toimitilat on suljettu tilapäisesti asiakkailta lain määräyksellä tai viranomaisen päätöksellä.

20.5. klo 7.02 Kirkon eläkerahasto osasi sijoittaa koronavuonna 2020

Viime vuosi oli sijoittajille vauhdikas ja hetkittäin peräti karmiva. Keväällä osakemarkkinoiden arvosta haihtui ilmaan kolmasosa vain neljässä viikossa.

Suomen suurimmille sijoittajille eli eläkeyhtiöille, -rahastoille ja -säätiöille se tarkoitti kymmenien miljardien eurojen romahdusta osakesijoituksien arvossa. Niiden sijoitussalkun arvo on yhteensä 221 miljardia euroa eli pitkälti yli kolminkertainen valtion budejttiin verrattuna.

Eläketurvakeskuksen tekemän vertailun mukaan sijoitustuotoissa oli yli kaksinkertainen ero. Noin 50 miljardin euron sijoituksillaan Varma sai vain 2,5 prosentin tuoton, kun taas Ilmarinen ylsi 6,8 prosentin tuottoon.

Kurssien romahtaessa osa yhtiöistä joutui pienentämään sijoitustensa osakepainoa epäedullisella hetkellä, eikä niillä ollut mahdollisuutta hyödyntää täysin romahdusta seuraavaa arvonnousua.

Myös väljemmin säänneltyjen eläkerahastojen keskinäiset erot ovat suuria. Valtion eläkerahaston VER:n salkulle kertyi 3,6 prosentin tuotto, kun taas Kirkon eläkerahaston tuotto oli kaksinkertainen, 7,2 prosenttia. Kuntien eläkerahasto Keva jäi puoliväliin 4,4 prosentin tuotollaan.

Kirkon eläkerahasto sanoo, että vastuullinen sijoittaminen on ollut sen salkunhoidon kantava ohjeistus alusta lähtien.

20.5. klo 5.33 Kansainvälinen olympiakomitea vakuuttaa: Kisat voidaan järjestää turvallisesti

Kansainvälinen olympiakomitea totesi keskiviikkona, että Tokion olympialaiset on mahdollista pitää niin, että ne ovat turvalliset sekä urheilijoille että isännöivälle Japanille.

Komitean puheenjohtaja Thomas Bach arvioi, että arvoi että kisoihin mennessä jo 80 prosenttia olympiakylän asukkaista on rokotettu.

Tokion oympialaisten on määrä alkaa 23. heinäkuuta.

Pelko olympialaisten kohtalosta heräsi viime viikolla, kun Japanissa raportoitiin koronavirustapausten määrän kasvusta.

Kisojen siirtämistä tai perumista on vaadittu laajasti. Myös japanilaiset itse ovat vastustaneet kisojen pitämistä heikentyneen koronavirustilanteen vuoksi.

Komitean puheenjohtaja hylkäsi tällaisen ehdotuksen ja sanoi, että maailmalla on pandemian aikana järejstetetyt monia urheilutapahtumat. Bach totesi, että urheilutapahtumia voidaan pitää myös koronaturvallisesti.

Olympialaiset oli alunperin määrä pitää vuonna 2020, mutta ne siirrettiin pandemian takia.

Lähde: Reuters

20.5. klo 5.02 YK:n turvallisuusneuvosto huolissaan Afrikan rokotetoimituksista

YK:n turvallisuusneuvosto antoi keskiviikkona julkilausuman, jossa korostettiin tarvetta lisätä korona-apua Afrikalle erityisesti tehostamalla rokotetoimituksia. Lausumassa kirjoitetaan neuvoston olevan huolissaan siitä, että Afrikka on saanut vain kaksi prosenttia kaikista maailmanlaajuisesti jaetuista rokotteista.

Neuvosto painotti tarvetta mahdollistaa tasavertainen pääsy laadukkaisiin, turvallisiin ja kohtuuhintaisiin koronarokotteisiin, hoitoihin, lääkkeisiin ja diagnostiikkaan. Lausuma hyväksyttiin Afrikan rauhaa ja turvallisuutta käsittelevässä neuvoston virtuaalisessa istunnossa.

Hidas rokotteiden käyttöönotto on herättänyt huolta siitä, että mantereella saattaisi syntyä virusmuunnoksia, jotka Afrikan lisäksi voisivat levitä myös maailmanlaajuisesti.

Lähteet: STT, AFP

19.5. klo 18.56 Ellinoora esiintyi parkkifirman piikkiin, Olavi Uusivirta on lähettipalvelun tuote – korona teki yllättävistä yrityksistä keikkajärjestäjiä

Moni yritys on alkanut tehdä kaupallista yhteistyötä artistien kanssa, kun tiukat koronarajoitukset koettelevat tapahtuma-alaa. Firmat ovat mukana kehittämässä uudenlaisia konserttikonsepteja, koska niille on tilausta.

Esimerkiksi EasyParkin järjestämä parkkihallikonsertti sai inspiraationsa Islannissa järjestetystä vastaavasta tapahtumasta, ja tarjolla on koronapandemian aikana ollut myös lukuisia sponsoroituja striimikonsertteja.

Vaikka yrityksen liiketoiminta ei liittyisi musiikkiin, korona-aikana tapahtumien järjestäminen luo kuvaa tärkeän aiheen tukijana ja elämysten tuottajana. Firmoille tapahtumat ovat ainakin markkinointikeino ja mahdollisuus lisätä läsnäoloa sosiaalisessa mediassa.

19.5. klo 17.51 Koronavirusrokote suurentaa monilla imusolmukkeita – TAYS: rokotuksesta kannattaa mainita esimerkiksi rintasyöpäseulonnoissa

Koronavirusrokotteen suurentamat imusolmukkeet voivat näkyä kuvantamistutkimuksissa, esimerkiksi rintasyöpäseulonnoissa. Tampereen yliopistollisessa sairaalassa on huomattu, että rokotteeseen liittyvät suurentumat vaikeuttavat kuvien tulkintaa.

Imusolmukkeiden suurentuminen kainalossa tai kaulalla on normaali rokotusreaktio. Rokotuksesta kannattaa kuitenkin kertoa, jos on menossa kuvaukseen pian rokotuksen jälkeen.

TAYS kertoo tiedotteessa, että suurentuneet imusolmukkeet voivat näkyä 2–3 viikon ajan rokotuksen jälkeen esimerkiksi rintasyöpäseulonnassa, vartalon tietokonetomografiassa tai muussa kainalon ja kaulan alueen kuvantamistutkimuksessa.

19.5. klo 17.06 Kesämatkailu Euroopassa on vielä täysin auki – koronapassin käytöstä ei ole sopua EU:ssa eikä Suomessa

Välttävätkö rokotetut tai koronan sairastaneet karanteenin, kun he matkustavat toiseen EU-maahan? Entä pitääkö EU-maiden tarjota rajanylittäjille ilmaiset koronatestit?

Näistä asioista ei ole EU:ssa päästy sopuun. Komission, neuvoston ja parlamentin neuvottelu päättyi eilen tiistaina tuloksettomana. Neuvotteluja jatketaan jo huomenna torstaina.

Lue koko juttu täältä.

19.5. klo 16.47 Husin koronaraportointia korjattiin, tilastoista poistui satoja koronapotilaita ja useita kuolleita

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) on korjannut takautuvasti Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle (THL) raportoituja koronaviruksen vuoksi sairaalahoitoon otettujen potilaiden ja kuolleiden määriä.

Raportointia korjattiin, koska osa aiemmin koronaviruksen vuoksi hoidossa olleista ja infektiosta parantuneista potilaista oli tammikuussa tehdyn muutoksen vuoksi kirjautunut raporteissa uudelleen koronaviruspotilaaksi tullessaan hoitoon muun syyn vuoksi, Hus kertoo tiedotteessaan.

THL:n koronavirustilastoista on nyt poistettu koko epidemian ajalta 455 potilasta ja 7 kuollutta, joiden hoitoontulon tai kuoleman syy ei ollut koronavirus, Hus kertoo.

Lähde: STT

19.5 klo 15.28 Koronavuonna Kelan etuusmenot kasvoivat lähes 7 prosenttia

Kelan etuusmenot kasvoivat viime vuonna 6,7 prosenttia verrattuna edellisvuoteen. Kela kertoo vuoden 2020 toimintakertomuksessaan, että eniten lisääntyivät työttömyysturvaetuuksien ja perustoimeentulotuen kulut.

Kaikkiaan Kela maksoi viime vuonna erilaisia etuuksia lähes 16 miljardin euron edestä. Työttömyysturvaa maksettiin 2,3 miljardia, mikä oli reilun viidenneksen enemmän kuin vuonna 2019. Työttömyysetuuksien saajien määrä nousi 24 prosenttia.

Lähde: STT

19.5 klo 14.44 Rokotustiedot tulevat näkyviin matkustustodistuksena Omakantaan

Suomen kansallinen koronarokotustodistus on saatavilla Omakannassa vaiheittain viikon sisällä, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö.

Joissakin terveydenhuollon organisaatioissa ei pystytä tekemään tarvittavia muutostöitä potilastietojärjestelmään ennen kansallisen koronarokotustodistuksen käyttöönottoa. Tässä tapauksessa koronatodistus tulee myöhemmin näkyviin Omakantaan.

Omakannan kansallinen koronarokotustodistus sisältää tiedot henkilön saamista koronarokotuksista. Todistusta voi käyttää rajanylitystilanteissa vain niissä EU-maissa, jotka hyväksyvät kansallisen todistuksen koronarokotuksista. EU-maat voivat siis itse päättää, hyväksyvätkö ne kansallisen todistuksen rajanylitystilanteissa. Kansallisella koronarokotustodistuksella ei näin ollen pysty matkustamaan vapaasti koko EU:n alueella.

Kansallista koronarokotustodistusta voi käyttää, kunnes EU:n yhteinen koronatodistus tulee käyttöön.

19.5. klo 14.18 EU-maat sopuun rajojen avaamisesta täysin rokotetuille

EU-maat ovat päässeet sopuun unionin ulkorajojen avaamisesta matkustajille, jotka on täysin rokotettu koronavirusta vastaan, kertovat komissiolähteet.

Samaan aikaan on myös päästy sopuun uusista koronatartuntoja koskevista raja-arvoista, mikä avaa entisestään matkailua unionin alueelle.

Uuden suosituksen mukaan unionin alueelle pääsisi maista, joissa on todettu alle 75 tartuntaa 100 000:ta asukasta kohden kahden viikon aikana. Nykyisin raja on 25 tartuntaa.

Uudet suositukset tullaan hyväksymään EU:n ministerikokouksessa perjantaina.

Tällä hetkellä matkustaminen unionin alueelle ilman välttämätöntä syytä on kiellettyä paitsi muutamista sellaisista maista, jotka on luokiteltu koronaturvallisiksi.

Unionin alueen liike-elämä on pikku hiljaa avautumassa, ja muun muassa hotellien ja ravintoloiden omistajat pelkäävät menettävänsä jälleen roppakaupalla tuloja, jos turisteja ei tule.

Vaikka uusi rajoitus jättää edelleen valtaosan maailman maista kiellettyjen listalle, pääsisivät esimerkiksi ahkerasti rokottaneet britit sen myötä matkustamaan vapaammin unionin alueelle.

Lähde: STT-AFP

19.5. klo 13.24 Helsingin yliopistossa kehitettiin uusi pikatesti

Helsingin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet uuden pikatestin, jota he ovat soveltaneet koronavirustartunnan diagnosoimiseen.

Uudenlaisen antigeenitestin avulla koronavirustartunta voidaan todeta jo kymmenessä minuutissa. Tuoreessa tutkimuksessa uusi pikatesti tunnisti koronatartunnan lähes yhtä hyvin kuin herkät PCR-testit, joita käytetään koronavirustartuntojen testauksessa.

Pikatestille voisi olla tarvetta esimerkiksi lentokentillä ja satamissa, jotta matkailijoita voitaisiin testata nopeasti ja luotettavasti. Menetelmä voisi olla käyttökelpoinen myös esimerkiksi oppilaitoksissa.

19.5. klo 13.10 Tänään ei ole kirjattu yhtään koronavirukseen liittyvää kuolemaa

Sairaalassa on koronaviruksen vuoksi Suomessa yhteensä 148 ihmistä. Heistä 26 saa tehohoitoa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Tänä päivänä ei ole kirjattu yhtään koronavirukseen liittyvää kuolemaa Suomessa. Kaikkiaan Suomessa on tautiin kuollut 929 ihmistä.

19.5. klo 13.02 Rokotettujen osuus lähes 39 prosenttia

Suomen väestöstä on nyt rokotettu 38,8 prosenttia. Rokotettuja on yhteensä 2 161 597.

Kaikki annokset on saanut vasta 5,5 prosenttia väestä.

19.5. klo 12.32 Aurinkomatkat alkaa taas myydä suomalaisten suosikkimatkoja

Aurinkomatkat aloittaa heinäkuussa lähes vuoden tauon jälkeen valmismatkat Kreetalle, Rodokselle ja Madeiralle.

Kesän ulkomaiden Aurinkomatka-paketteihin sisältyy kuluton koronavirustestaus ennen paluumatkaa.

- Pandemiatilanteen parantuessa monet Euroopan lomakohteet avaavat nyt matkustusta. Olemme olleet tiiviisti yhteydessä paikallisiin yhteistyökumppaneihimme ja paikallisviranomaisiin kohteissa, ja yhteinen näkemyksemme on, että lomailu näissä kohteissa on terveysturvallista, kertoo Aurinkomatkojen toimitusjohtaja Timo Kousa.

19.5. klo 11.38 Lähes 290 uutta tartuntaa

THL kertoo, että uusia tartuntoja on todettu 289. Tartuntoja on nyt todettu 90 687.

Helsingissä on 80 uutta tartuntaa, Espoossa ja Vantaalla alle 40. Turussa uusia tartuntoja on todettu vain kahdeksan.

19.5. klo 10.48 Päijät-Hämeen keskussairaalan sisätautiosastolla koronaepidemia

Päijät-Hämeen keskussairaalan sisätautiosastolla on todettu koronaepidemia, tiedottaa alueen hyvinvointiyhtymä Päijät-Sote.

Tähän mennessä tartunta on varmistunut kahdella potilaalla ja yhdellä henkilökuntaan kuuluvalla. Koko osaston henkilökunta ja potilaat on testattu kertaalleen.

Karanteeniin on asetettu nelisenkymmentä potilasta ja toistakymmentä henkilökuntaan kuuluvaa.

Tartunnanlähde on alustavasti selvinnyt, mutta jäljitys on vielä osin kesken. Osastolle ei oteta toistaiseksi uusia potilaita.

Osastonsulku aiheuttaa merkittävän häiriön sairaalan normaaliin toimintaan. Sairaalan suunniteltua toimintaa joudutaan supistamaan tästä päivästä eteenpäin ensi viikon loppuun asti päivystysvalmiuden ylläpitämiseksi.

Lähde: STT

19.5. klo 7.02 Intiassa kuoli vuorokaudessa 4 529 ihmistä koronan seurauksena

Intiassa koronatilanne synkkenee edelleen. Tänään maan viranomaiset kertoivat, että maassa on kuollut koronan seurauksena yhteensä 4 529 ihmistä. Luku on kaikkien aikojen korkein maassa.

Intiassa todettiin vuorokauden aikana 267 334 uutta koronavirustartuntaa.

Intiassa on kuollut koronan seurauksena nyt yhteensä 283 248 ihmistä. Tartuntoja on todettu yli 25,5 miljoonaa.

Lähde: Reuters

Lue tästä koronapäivitykset 14.5.–18.5.2021

Lue tästä koronapäivitykset 13.4.–13.5.2021

Suosittelemme