Hyppää sisältöön

17 miljardin jättikauppa jäi toteutumatta – Thyssenkrupp hylkäsi Koneen ostotarjouksen hissiliiketoiminnoista, osakekurssit kääntyivät laskuun

Thyssenkrupp jatkaa neuvotteluja kahden muun tahon kanssa. Kone kertoo vetäytyneensä keskusteluista yhtiön kanssa.

Ylen taloustoimituksen päällikkö Teijo Valtanen Koneen Thyssen-kaupan kaatumisesta
Ylen taloustoimituksen päällikkö Teijo Valtanen Koneen Thyssen-kaupan kaatumisesta
Teijo Valtanen,
STT–Yle

Saksalainen Thyssenkrupp on hylännyt Koneen ostotarjouksen yhtiön hissiliiketoiminnoista. Thyssenkrupp kertoo tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun) jatkavansa neuvotteluja kahden muun tahon kanssa. Jäljelle jäävät ostajakandidaatit ovat pääomasijoittajia, jotka eivät ennestään toimi laajasti hissitoimialalla kuten Kone.

Thyssenkrupp ei ole perustellut päätöstään julkisesti, mutta markkina-arvioiden mukaan Koneen tarjouksen hyväksyminen olisi voinut johtaa pitkään kilpailuviranomaisten käsittelyprosessiin. Kaksi muuta jatkoon päässyttä tarjousta tuovat Thyssenkruppille rahaa nopeammin ja vähemmällä selvittelyllä.

Tarjottuja kauppasummia ei ole julkistettu, mutta uutistoimistotietojen mukaan Koneen tarjous olisi ollut noin 17 miljardin euron luokkaa. Koneen toimitusjohtajan Henrik Ehrnroothin mukaan kauppa ei kaatunut huoleen kilpailuviranomaisten käsittelystä vaan Thyssenkruppin vaatimaan 2,5 miljardin euron ennakkomaksuun, joka oli Koneelle liikaa.

Kun uutiset Koneen tarjouksen putoamisesta jatkosta levisivät markkinoille, sekä ThyssenKruppin että Koneen osakekurssit kääntyivät laskuun. Pudotukset eivät kuitenkaan olleet kovin rajuja. Koneen osake laski vajaat viisi prosenttia ja Thyssenkruppin vajaat kolme prosenttia.

Myös Kone kertoo tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun) vetäytyneensä keskusteluista Thyssenkruppin kanssa liittyen Thyssenkruppin hissiliiketoimintojen ostamiseen.

Jos Koneen ostotarjous olisi hyväksytty, olisi kaupasta mahdollisesti tullut Suomen historian suurin yrityskauppa. Uutistoimisto Bloombergin mukaan Kone ja sijoitusyhtiö CVC Capital Partners tarjosivat Thyssenkruppin hissiliiketoiminnoista yli 17 miljardia dollaria.

Vuonna 2015 Nokia osti kilpailijansa Alcatel-Lucentin lähes 16 miljardilla eurolla, ja se oli tuolloin Suomen historian suurin yrityskauppa.

Thyssenkrupp kertoo tiedotteessaan jatkavansa neuvotteluja Blackstonen, Carlylen ja Canadian Pension Plan Investment Boardin sekä Adventin ja Cinvenin muodostamien sijoittajaryhmien kanssa.

Kone kertoo omassa tiedotteessaan uskovansa edelleen, että Koneen ja Thyssenkruppin hissiliiketoimintojen yhdistäminen olisi ollut strategisesti järkevää.

– Kone tekee yritysostoja vain sellaisilla ehdoilla, jotka ovat Koneen osakkeenomistajien, työntekijöiden ja asiakkaiden etujen mukaisia, yhtiö jatkaa.

Thyssenkrupp ei halunnut kommentoida asiaa Ylelle millään tavalla.

Lue myös:

Thyssenkrupp Ylelle miljardien hissikaupoista: Emme kommentoi – Bloomberg: Kone nostanut tarjoustaan

Thyssenkrupp päättää hissiliiketoimintojen myynnistä helmikuun loppuun mennessä

Viisi kysymystä Suomen historian suurimmasta yrityskaupasta: Voiko Koneen kauppa tyssätä korkeaan hintaan tai Saksan ay-liikkeeseen?

Kone vahvistaa: Olemme tehneet tarjouksen Thyssenkruppin hisseistä – Kauppa vahvistaisi yhtiötä maantieteellisesti ja toisi digivoimaa

Suosittelemme sinulle