Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Tokion 38 000 juoksijan perinteinen massamaraton peruttiin koronaviruksen takia – mukaan kelpuuttiin vain huiput

Tokion maratonin järjestäjät ovat ilmoittaneet kutistavansa massatapahtuman pelkäksi huippujuoksijoiden väliseksi kilpailuksi estääksen koronaviruksen mahdollista leviämistä.

Kuvaa Tokion maratonilta
Kuvaa Tokion maratonilta Kuva: Getty Images
Timo Uusitalo
Avaa Yle-sovelluksessa

Tokion maraton kuuluu maailman isoimpien ja arvostetuimpien pitkänmatkan juoksutapahtumiin. Se kuuluu samaan huippukategoriaan kuin Lontoossa, Berliinissä, Chicagossa, New Yorkissa ja Bostonissa juostavat maratonit.

Ensimmäinen päivä maaliskuuta juostava Tokion maraton kutistuu vain pari viikkoa ennen määräaikaa noin 38 000 juoksijan tapahtumasta 200 eliittijuoksijan mittelöksi.

Viime hetken peruutus on monille kisoihin rahaa, aikaa ja kilometrejä satsanneille juoksijoille iso pettymys, vaikka kaikkien juoksuoikeus säilyy vuodelle 2021. Tokion maratonille on vuosittain jopa 300 000 halukasta, mutta mukaan kelpuutetaan vain noin 38 000 onnekkainta.

Maratonjuoksijoita arvostetaan Japanissa erityisen paljon ja tapahtumalla on erityisarvo kaupungissa tänä kesänä järjestettävien olympialaisten vuoksi.

Viimeisimpien tietojen mukaan noin 71 811 ihmistä on sairastunut pääosin Kiinassa koronavirukseen. On ilmoitettu, että sairastuneista kuolleita on 1775. Japanissa on todettu yli 400 koronavirustapausta.

Viime viikolla Tokion kesäolympialaisten järjestelytoimikunnan johtaja Toshiro Muto kertoi, että he ovat huolissaan koronaviruksen leviämisestä ja sen mahdollisesta vaikutuksesta kesäkisoihin. Samaan hengenvetoon Muto kuitenkin totesi, ettei 24. heinäkuuta – 9. elokuuta järjestettävien olympialaisten peruuntumista tai siirtämistä ole edes harkittu.

Lue myös:

Olympiajärjestäjät erittäin huolissaan koronaviruksesta – "Viruksen leviäminen voi kaataa kylmää vettä kisahurmoksen päälle"

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: EU-parlamentti ja jäsenmaat sopuun koronatodistuksesta, yliopistoissa yhä luennot etänä syksyllä

Suosittelemme sinulle