Hyppää sisältöön

Koneen toimitusjohtaja kaupan kaatumisesta: Thyssenkrupp vaati 2,5 miljardin euron ennakkomaksua – riski oli liian suuri

Koneen toimitusjohtajan Henrik Ehrnroothin mukaan Thyssenkruppin taloudellinen tilanne on erittäin huono.

Koneen toimitusjohtaja Henrik Ehrnroothin mukaan kaupan riskit olivat mahdollisuuksia suuremmat. Kuva: Janne Lindroos / Yle

Koneen ja Thyssenkruppin välinen kauppa tyssäsi ennakkomaksuun, kertoo Koneen toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth Ylelle. Hänen mukaansa Thyssenkrupp vaati 2,5 miljardin euron ennakkomaksua, jonka Kone olisi maksanut kaupan allekirjoituksen yhteydessä.

Itse kauppa olisi toteutunut kuitenkin vasta 1–1,5 vuoden päästä.

Ehrnroothin mukaan Thyssenkruppin taloudellinen tila on erittäin huono.

– Jos Thyssenkrupp ei olisi pysynyt hengissä tätä aikaa, me olisimme hävinneet sen 2,5 miljardia. Se riski oli loppujen lopuksi liian iso meille, Ehrnrooth sanoo.

Hänen mukaansa kilpailuviranomaisten mahdollinen toiminta ei ollut syy vetäytymiselle.

– Kauppa olisi varmasti mennyt tarkkaan syyniin, mutta se ei ollut se syy (vetäytymiselle). Meillä oli rakenne, joka olisi ratkaissut nämä ongelmat, Ehrnrooth sanoo.

Hänen mukaansa asioiden saama käänne harmittaa, mutta Koneella on vahva kilpailukyky ja tase.

– Meillä on vahva tilanne, ja sen kehittämistä jatketaan. Thyssenkrupp-kansio on nyt suljettu kokonaan, ja me katsomme eteenpäin.

Analyytikko: Hinta nousi liian korkeaksi Koneelle

OP-ryhmän analyytikko Anssi Raussi, miksi kauppa peruuntui?

– Luulen, että hinta nousi Koneelle niin isoksi, että se päätti vetäytyä kaupasta. Luultavasti myyjä on edellyttänyt Koneelta selvää preemiota (korkeampaa hintaa) kilpaileviin pääomasijoittajatahoihin nähden. Kone kertoi tiedotteessa, että he eivät lähde yritysostoihin, jotka eivät ole heidän etujensa mukaisia.

Hinnaksi on arvioitu 17 miljardia euroa - se oli siis liian kova?

– Luultavasti on puhuttu korkeammastakin hinnasta. Meidän näkemyksen mukaan, jos hinta olisi pysynyt 17 miljardissa, Kone olisi pysynyt mukana.

Miksi Thyssenkrupp suosi pääomasijoittajia?

– He pääsevät tavallaan helpommalla. Kone on samalla toimialalla, kauppa olisi vaatinut kilpailuviranomaisten hyväksynnän. Se olisi pitkittänyt kaupan lopullista toteutumista.

Onko Thyssenkruppilla kova rahan tarve?

– Heillä on selvä intressi siihen, että kassaa paikataan nopeilla kaupoilla.

Mikä merkitys kaupan peruuntumisella on Koneelle?

– Selvästi negatiivinen vaikutus Koneelle. Liiketoimintojen yhdistymisessä olisi syntynyt synergiaetuja. Puhuttiin jopa useista sadoista miljoonista euroista. Lisäksi maantieteellinen läsnäolo olisi vahvistunut. Tässä olisi syntynyt todellinen jätti omalle alalle. Siksi tämä oli kova isku myös Suomen pörssille.

Voiko Kone vielä päätyä Thyssenkruppin omistajaksi?

– Se on hyvin epätodennäköistä. Thyssenkrupp mainitsi, että listautuminen pörssiin olisi yksi vaihtoehto. Arvelen, että se on seuraava siirto, mikäli neuvottelut pääomasijoittajien kanssa kariutuvat.

Kuinka kova takaisku tämä on Koneelle?

Kova takaisku. Yhdistymisestä on spekuloitu vuosia, synergiaedut olisivat olleet useita satoja miljoonien euroja, tässä olisi syntynyt iso jätti alalle. Myös sijoittajat kärsivät, kuten päivän kurssireaktiot osoittaa.

Mitkä voisivat olla Koneen seuraavat suunnitelmat?

En näe että tämän kokoluokan suunnitelmia olisi laatikossa tarjolla. Luultavasti he jatkavat liiketoimintaansa normaalisti. Totta kai he kartoittavat seuraavia askelia, mutta tämän kokoluokan tilaisuutta ei aivan heti avaudu.

Kummalle kauppa olisi ollut tarpeellisempi, Koneelle vai Thyssenkruppille?

Molemmat olisivat voittaneet, mutta ehkä Thyssenillä oli enemmän valinnanvaraa. Ehkä siinä mielessä, kauppa olisi ollut Koneelle tärkeämpi.

Suosittelemme sinulle