SOTKAMO Sotkamoon on valmistumassa maailman mittapuulla iso akkukemikaalitehdas. Tehdas rakennetaan Terrafamen teollisuusalueelle nykyisen metallitehtaan viereen ja siellä tullaan käsittelemään kaivoksen koko nykyinen nikkeli-kobolttisulfidin tuotantomäärä.
Yle kävi katsomassa, miltä akkukemikaalitehdas tässä vaiheessa näyttää, ja kuinka se tulee toimimaan.
Akkukemikaalitehtaalla tullaan tuottamaan nikkelisulfaattia, kobolttisulfaattia ja sivutuotteena syntyy myös ammoniumsulfaattia. Raaka-aineena prosessissa käytetään Terrafamen nykyistä päätuotetta nikkeli-kobolttisulfidia.
Nikkelisulfaattia ja kobolttisulfaattia käytetään sähköautojen akkujen valmistuksessa. Sähköautojen määrän ennustetaan tällä vuosikymmenellä monikymmenkertaistuvan.
Vuosittain tehtaalta tulee valmistumaan 170 000 tonnia nikkelisulfaattia ja 7400 tonnia kobolttisulfaattia. Tämä määrä nikkelisulfaattia riittää noin miljoonaan sähköauton akkuun, kobolttisufaatti riittää noin kolmensadan tuhannen sähköauton akkuun.
Akku on sähköauton kallein osa, ja se painaa satoja kiloja.
Sotkamoon rakenteilla olevan akkukemikaalitehtaan lisäksi Suomessa on kaksi akkukemikaaleja tuottavaa laitosta. Toinen on Kokkolassa ja toinen Harjavallassa.
Valmistuessaan Terrafamen akkukemikaalitehdas tulee olemaan Suomen ja yksi maailman isoimmista yksittäisistä nikkelisulfaatin tuotantolaitoksista.
Suurista tuotantomääristä huolimatta Terrafamen akkukemikaalitehtaasta ei yhtiön mukaan juuri aiheudupäästöjä ympäristöön.
Tällä hetkellä Kiina, Japani ja Etelä-Korea hallitsevat akkujen ja sähköautojen valmistamista. Esimerkiksi Terrafamen materiaalit lähtevät ulkomaille. Tällä hetkellä Suomessa akkutuotantoa on Salossa.
Suomi on kuitenkin Euroopan ainoa maa, jossa kaivetaan kaikkia arvokkaita sähköauton akkuihin käytettäviä mineraaleja.
Sotkamon akkukemikaalitehtaan koekäyttö on tarkoitus aloittaa kesällä ja tuotanto ensi vuoden tammikuussa.
Juttua varten on haastateltu Terrafamen akkukemikaalitehtaan teknologiapäällikkö Jouni Pakarista ja viestintäjohtaja Sanna Päiväniemeä.
Juttua korjattu 21.2.2020 kello 14.08: Jutussa luki aikaisemmin virheellisesti, että Suomessa ei ole akkutuontatoa. Juttuun lisätty tieto, että Salossa on akkutehdas.
Keskustele aiheesta perjantaihin kello 23:een saakka!