Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Työurien pidentämisestä suuttuneet kreikkalaiset lakkoilevat – Ateenan julkinen liikenne halvaantui 24 tunniksi

Konservatiivihallituksen ajama eläkeuudistus on jo kolmas eläkejärjestelmään tehtävä iso muutos vuosikymmenen aikana.

Metroaseman sisäänkäynnin yläpuolella kiertelee puluja 18. helmikuuta 2020.
Ateenan julkinen liikenne halvaantui 24 tunniksi. Paikallisjunat, metrot kuin lautatkin seisovat. Kuva: Aris Messinis / AFP
Jussi Nurminen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kreikan konservatiivihallituksen ajamasta eläkeuudistuksesta raivostuneet työntekijät lakkoilevat 24 tuntia. Lakko halvaannuttaa muun muassa Ateenan liikennettä, kun niin paikallisjunat kuin lautatkin seisovat. Kreikkalainen Ekathimerini-lehti kirjoittaa Ateenan ja Thessalonikin liikenteen olevan lakon seurauksena autoilijan painajainen.

Julkisen hallinnon työpaikoilla on ulosmarsseja ja toimittajat pidättäytyvät töistä kolmen tunnin ajan. Lisäksi useissa kaupungeissa järjestetään ammattiyhdistysliikkeen mielenosoitusmarsseja.

Työtaistelun taustalla on hallituksen suunnitelma saada kreikkalaiset työskentelemään nykyistä pidempään ennen eläkkeelle jäämistä. Ehdotettu uudistus hillitsisi työministeriön mukaan eläkekulujen kasvua ja kannustaisi jo eläkkeellä olevia tekemään töitä.

Muutama matkustaja junalaiturilla Ateenassa.
Lakko sekoittaa pahasti Ateenan julkista liikennettä. Muutama matkustaja odotti tiistaiaamuna junaa laiturilla Ateenassa. Kuva: Orestis Panagiotou / EPA

Yksi hallituksen esittämistä muutoksista on, että palkan suuruus ei enää vaikuttaisi entiseen tapaan eläkkeen suuruuteen, kertoo uutistoimisto Reuters. Suunnitelmissa on myös digitaalisen sosiaaliturvarekisterin luominen.

Hallituksen esityksestä keskustellaan parlamentissa tänään tiistaina ja siitä on määrä äänestää perjantaina.

– Olen tehnyt töitä 17-vuotiaasta asti, ja nyt he sanovat, etten saa eläkettä ennen kuin täytän 67. Jaksanko minä sinne asti, 48-vuotias siivoojana työskentelevä Nektaria sanoo uutistoimisto Reutersille.

Toteutuessaan eläkeuudistus on jo kolmas järjestelmään tehtävä suuri muutos vuosikymmenen aikana. Kreikan ajauduttua vakavaan talouskriisiin loppuvuodesta 2009 maassa on tehty lukuisia kipeitä säästötoimia, joiden seurauksena myös aiemmin anteliasta eläkejärjestelmää on kiristetty.

Säästöt ovat olleet EU:n ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n antaman miljardiavun ehtona.

– Tämä [konservatiivihallituksen ajama] lakiesitys on käytännössä jatkoa vuosien 2010–2019 säästölaeille, valtion virkamiehiä edustava Adedy-ammattiliitto sanoo.

Lue myös:

Seitsemän vuotta säästökuuria – "Missä se kehitys on?" kysyy kreikkalainen

Euroryhmä suivaantui eläkeläisten joulurahasta ja jäädytti Kreikan velkahelpotukset

Suosittelemme