Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Lumipula on ajanut hiihtokoulut keksimään uusia keinoja – lapsia opetetaan hiihtämään ilman suksia

Lapset ovat opetelleet hiihtotekniikkaa pelkkien sauvojen avulla.

Hiihtokoulusta varoittava kyltti Lappeenrannan Huhtieniemen ladun varrella.
Hiihtokoulut ovat joutuneet tänä talvena keksimään uusia opetuskeinoja lumipulan takia. Kuva: Kalle Purhonen / Yle
Mirjam Tahkokorpi
Avaa Yle-sovelluksessa

Musta maa on aiheuttanut päänvaivaa hiihtokoululaisille tänä talvena.

Lunta ei ole näkynyt Etelä-Suomessa kuin hetkittäin ja vähäinenkin lumi on sulanut pian sen jälkeen, kun maa on muuttunut valkeaksi.

Hiihtoseurat ovat joutuneet keksimään uuteen tilanteeseen luovia ratkaisuja.

Esimerkiksi kotkalainen hiihtoseura Kymin Koskenpojat on järjestänyt hiihtokouluja lapsille marraskuun alusta asti. Harjoitukset on järjestetty jalkaisin.

– Olemme käyneet vaeltamassa metsässä polkuja pitkin lasten kanssa. Useimmilla on otsalamput varusteena, Kymin Koskenpoikien talviurheilujaoston puheenjohtaja Petri Kanerva kertoo.

Ensimmäisen kerran hiihtokoulun lapset pääsivät ladulle viikko sitten tiistaina, jolloin Kotkan Honkalaan saatiin noin 650 metrin pituinen tykkilumilatu. Sitä pitkin hiihtäjät ovat sivakoineet edestakaisin.

Sauvatreenejä

Suomen Hiihtoliiton mukaan lumipula on haitannut monia muitakin hiihtokouluja rannikkoseuduilla ja Jyväskylän eteläpuolella.

Kaikilla kunnilla ei ole mahdollisuuksia tehdä tykkilumilatuja. Toisaalta tykkilumen tekeminen on ollut vaikeaa, koska pakkasjaksot ovat olleet niin lyhyitä.

– Olen iloissani katsonut, miten seurat ottavat tilanteen positiivisena haasteena. Vaikka lumitilanne on se mikä on, seurat ovat halunneet luovia eivätkä antaa lumettomuuden häiritä, Hiihtoliiton seuratoiminnankehittäjä Sandra Sirén kertoo.

Hiihtokouluissa järjestetään muun muassa sauvatreenejä, joissa harjoitellaan kehonhallintaa, lihaskuntoa ja ketteryyttä. Hiihtokoululaiset ovat esimerkiksi juosseet ja nousseet mäkiä sauvojen kanssa.

Lapset hiihtävät ladulla
Hiihtokoululaiset pääsivät hiihtämään Kotkassa ensimmäisen kerran vasta viime viikolla. Kuva: Petri Kanerva

Kotkassa hiihtokoululaiset ovat tehneet tasapainoharjoituksia, kuten kävelleet puomia pitkin ja kinkanneet yhdellä jalalla.

– Harjoittelemme niitä motorisia taitoja, joita hiihto vaatii, Petri Kanerva Kymin Koskenpojista kertoo.

Lumenpuute on nostanut myös talkootyön arvoonsa. Sandra Sirén Hiihtoliitosta kertoo, että seurat ovat esimerkiksi levittäneet tykkilunta maastoon isoilla talkoilla.

Kisoja peruttu

Osa hiihtotapahtumista ja -kisoista on jouduttu perumaan lumen puutteen takia. Jos maa on hiekkainen, jäinen tai vetinen, kisoja ei järjestetä lähinnä turvallisuusriskin takia.

– Jos tykkilumella on yhtäkkiä hiekkaa, siinä on riski loukkaantua, Sandra Sirén sanoo.

Myös Hiihtoliitto on joutunut perumaan omia talvitapahtumiaan lumipulan takia.

Ympäri Suomen järjestettävät Lasten lumipäivät on jouduttu perumaan seitsemällä paikkakunnalla. Tapahtuma piti alunperin järjestää 29 paikkakunnalla.

Santahaan ladut ovat surkeassa kunnossa.
Kokkolassa oli tammikuun alkupuolella jäinen latu. Kuva: Sari Vähäsarja / Yle

Kotkalaisen Kymin Koskenpoikien hiihtokouluissa on käynyt talven aikana yhteensä 40–50 lasta. Lumen puute on karsinut hiihtokoulun väkeä talven mittaan.

– Lapsia on jäänyt pois vuodenvaihteen jälkeen, Kymin Koskenpoikien talviurheilujaoston puheenjohtaja Petri Kanerva sanoo.

Silti suurin osa lapsista on viihtynyt hiihtokoulussa lumenpuutteesta huolimatta. Harjoitukset päättyvät joka kerta peleihin, kuten polttopalloon, x-hippaan tai Kuka pelkää hiihtäjää -leikkiin.

– Varsinainen hiihdonopetus ei toteudu tänä talvena, mutta pääasia on se, että lapset liikkuvat ja heillä on hauskaa ryhmissä, Petri Kanerva muistuttaa.

Lue lisää: Lapset joutuivat hurjan laturaivon kohteeksi Lappeenrannassa – hiihtokoulun opettaja: tämä toistuu joka talvi

Suosittelemme