Vaasassa Vamian ammattiopistossa tehtiin tiistai-iltana historiaa. Koulussa perustettiin vanhempainyhdistys, joka on ammattiopistoissa harvinaisuus.
Koko hankkeen takana on vaasalainen äiti, vanhempainyhdistysaktiivi Piia Luikku. Luikku valittiin yhdistyksen puheenjohtajaksi.
Hänellä on kokemusta vanhempainyhdistystoiminnasta niin ala-kuin yläkoulussakin. Hän huomasi, ettei toisella asteella, ammattiopistossa ole omaa vanhempainyhdistystä.
– Se ajatus tuli siitä, kun oma lapsi siirtyi opiskelemaan Vamialle, että olisi hyvä olla vanhempainyhdistys sielläkin. Muissa kouluissa on tottunut siihen, että asioita pystyi viemään eteenpäin ja ottamaan esille yhdistyksen kautta, kertoo Luikku.
Vamiassa Piia Luikun idea otettiin myönteisesti vastaan. Apulaisrehtori Johan Lindman innostui asiasta heti.
– Tällä yhdistyksellä voidaan auttaa siinä yhteistyön tiivistämisessä. Saadaan verkostoiduttua paremmin, ja saadaan huomioon se, mitä kodit haluavat. Kodit voivat olla mukana vaikuttamassa kehitykseen, ja sehän on opiskelijoiden hyväksi.
Ammattiopistoissa ei aktiivisia vanhempainyhdistyksiä
Lukioissa vanhempainyhdistyksiä on. Suomen Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Ulla Siimeksen mukaan liiton jäsenrekisteristä löytyy noin 70 lukion vanhempainyhdistystä.
Ammattiopistoista puolestaan ei löydy yhtään aktiivisesti toimivaa yhdistystä. Syitä on mietitty, sillä aikoinaan on myös ammatillisen koulutuksen puolella ollut vanhempainyhdistyksiä.
– Niiden toiminta on jostain syystä päässyt hiipumaan. On ehkä koettu, etteivät ne ole tarpeen, miettii Siimes.
Vamian apulaisrehtori Johan Lindman puolestaan arvelee, että monesti syynä saattaa olla asenne, että toiselle asteelle tuleva nuori huolehtii jo itse omat kouluasiansa eikä vanhempia oikein siihen enää tarvita.
– Vanhemmat ehkä kokevat, että lapset ovat peruskoulun päättyessä niin isoja, että pärjäävät omin päin, miettii Lindman.
Vanhemmat varovat koulun varpaille astumista
Vanhempainliitossa Piia Luikun ideaan suhtaudutaan myönteisesti. Yhdistyksen uskotaan toimivan sillanrakentajana kodin ja koulun välillä. Yhdistyksen kautta saattaa olla helpompaa viedä asioita eteenpäin kuin yhden vanhemman voimin.
– Vanhemmat helposti pelkäävät astuvansa koulun varpaille, jos sanovat jotain. Yhteydenottojen suhteen ollaan aika varovaisia, kertoo Siimes.
Viime vuosina on paljon puhuttu ammattiopetuksen tasosta, opetukseen kohdistuneista isoista leikkauksista ja opetuksen muutoksesta. Piia Luikku ei kuitenkaan myönnä, että hänellä olisi ollut huoli koulun tilanteesta.
– En ole ajatellut leikkauksia, vaan sitä ,että voisimme yhdessä miettiä ja tehdä asioita, jotka ovat nuortemme parhaaksi.
Voit keskustella aiheesta torstai-iltaan kello 23.00 saakka.