Hyppää sisältöön

Ruotsin TV: Olof Palmen murhan ratkaisu lähenee – syyte voi olla tulossa lähikuukausina

Palme-jutun päätutkija ei vielä kerro yksityiskohtia johtopäätöksistään.

Olof Palme ammuttiin Tukholmassa 28. helmikuuta 1986. Kuva: Tobbe Gustavsson / EPA

Ruotsin yleisradioyhtiön SVT:n ohjelma (siirryt toiseen palveluun) Veckans Brott kertoo, että Palme-jutun pääsyyttäjä Krister Petersson uskoo Palmen murhan ratkeavan. Ruotsin pääministerin Olof Palmen murhasta on kulunut 34 vuotta, eikä murhan tekijää ole saatu selville.

– Olen myönteisellä mielellä sen suhteen, että voin esittää, mitä murhassa tapahtui ja kuka siitä on vastuussa, sanoo pääsyyttäjä Petersson SVT:lle.

Hänen mukaansa tutkijat ovat löytäneet hyvin uskottavia jälkiä. Peterssonin tavoite on nostaa syyte jo tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla, eli kesään mennessä.

Palmen murhasta on nostettu tähän mennessä vain yksi syyte, Christer Petterssonia vastaan. Hänet tuomittiin käräjäoikeudessa Palmen murhasta elinkautiseen vankeuteen, mutta hovioikeus katsoi näytön riittämättömäksi ja vapautti hänet vuonna 1989.

Sen jälkeen murhan tutkinta ei ole edennyt. Pääsyyttäjä Petersson ryhtyi johtamaan tutkintaa vuonna 2017. Muun muassa todistajia on kuultu uudelleen.

SVT:n ohjelmassa hän sanoo, että nyt ollaan lähempänä tapauksen ratkaisua – mutta ei kuitenkaan sano suoraan, aikooko hän nostaa syytteen juuri teosta epäiltyä vastaan.

Ruotsin tiedotusvälineissä (siirryt toiseen palveluun) arvailu murhaajasta ja siitä, onko hän enää elossa, jatkuu.

Palmen murhaa tutkii Peterssonin lisäksi neljä rikospoliisia. Jos syytettä ei nyt saada kasaan, tutkinta lopetetaan, sanoo syyttäjä Petersson. Yksi syy siihen, että syytettä ei nosteta, voisi olla se, että tekijäksi uskottu on kuollut.

Olof Palmen murha järkytti aikanaan myös suomalaisia ja muun muassa presidentti Mauno Koivisto esitti muistosanansa television välityksellä. Katso videolta, kuinka Ylen tv-uutiset kertoi Olof Palmen murhasta 1.3.1986.

TV-Uutiset Palmen murhasta 1.3.1986

Suosittelemme sinulle