Hyppää sisältöön

Asianajaja: Trump lupasi Assangelle armahduksen, jos tämä vannoo Venäjän osattomuutta tietovuotoon – Valkoinen talo kiistää

Tutkija: "Tietovuoto vaikutti vuoden 2016 presidentinvaaleihin"

Julian Assange
Julian Assange Ecuadorin Lontoon-lähetystön parvekkeella toukokuussa 2017. Kuva: AOP
Petri Burtsov

Tietovuotosivusto Wikileaksin perustajan Julian Assangen asianajaja väittää Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin luvanneen Assangelle armahdusta.

Edward Fitzgeraldin mukaan armahduksen ehtona oli, että Assange todistaa, ettei Venäjällä ollut osuutta demokraattipuolueen luottamuksellisten sähköpostiviestien julkaisuun Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaalikampanjan aikana.

Trumpin väitetään lähettäneen republikaanien kongressiedustajan Dana Rohrabacherin tarjoamaan Assangelle armahdusta vuonna 2017. Tämä käy Fitzgeraldin mukaan ilmi todistajalausunnosta.

Valkoisesta talosta väitteet on kiistetty. BBC:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan Trumpin esikunta on kutsunut väitteitä valheiksi.

Tutkija: "Trump käyttää presidentin valtaa henkilökohtaisten etujensa ajamiseksi"

Sähköpostiviestit olivat noloja demokraattipuolueelle ja sen presidentinvaaliehdokas Hillary Clintonille.

Niiden julkaisun uskotaan vaikuttaneen siihen, että Trump voitti vuoden 2016 Yhdysvaltain presidentinvaalit.

– On arvioitu, että tällä oli vaikutusta siinä mielessä, että osa demokraattiäänestäjistä jätti äänestämättä. Pitää muistaa, että vaalit ratkaistiin vajaalla 80 000 äänellä, Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak sanoo Ylelle.

Presidenttiehdokkaat Donald Trump ja Hillary Clinton toisessa suuressa vaaliväittelyssä St. Louisin yliopistossa 9. lokakuuta 2016.
Presidenttiehdokkaat Donald Trump ja Hillary Clinton toisessa suuressa vaaliväittelyssä St. Louisin yliopistossa 9. lokakuuta 2016. Kuva: Gary He / EPA

Salonius-Pasternak korostaa, että tässä vaiheessa väitteille Trumpin Assangelle tekemästä tarjouksesta ei ole esitetty todisteita.

– Wikileaksin ja Venäjän tiedustelupalvelun yhteistyö tosin on ollut yleisesti tiedossa jo jonkin aikaa, hän muistuttaa.

Mikäli tiedot osoittautuvat oikeiksi, on se Salonius-Pasternakin mukaan jälleen yksi todiste siitä, että Trump on valmis käyttämään virallista presidentin valtaansa omien henkilökohtaisten etujensa ajamiseksi.

Salonius-Pasternakin mukaan näillä tiedoilla olisi saattanut olla vaikutusta myös erikoissyyttäjä Robert Muellerin tutkintaan Venäjän ja Trumpin vaalikampanjan yhteyksistä.

Charly Salonius-Pasternak
Charly Salonius-Pasternak Kuva: Retu Liikanen / Yle

– Assange tiesi varmasti, että Mueller teki tutkintaa tämän asian ympärillä. Hän ei tuonut tätä esille tutkinnan aikana. Miksi vasta nyt? Onko Assange pelännyt jotain?

Britanniassa järjestettiin valmisteleva oikeusistunto Assangen luovutuksesta Yhdysvaltoihin, jossa häntä syytetään useista rikoksista. Pääkäsittelyn on määrä alkaa myöhemmin tässä kuussa.

Lue myös:

The Guardian: Donald Trump 'offered Julian Assange a pardon if he denied Russia link to hack' (siirryt toiseen palveluun)

The Washington Post: Lawyer: Assange was offered US pardon if he cleared Russia (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle