Hyppää sisältöön

Demokraattien esivaaliehdokkaat väittelivät Las Vegasissa – miljardööri Michael Bloomberg ensimmäistä kertaa mukana, joutui heti koville

Demokraattien seuraavat esivaalit käydään lauantaina Nevadan osavaltiossa.

Demokraattipuolueen kuusi ehdokasta yhdessä lavalla ennen väittelyn alkua (vasemmalta oikealle: Bloomberg, Warren, Sanders, Biden, Buttigieg, Klobuchar). Kuva: Etienne Laurent / EPA

Yhdysvalloissa demokraattipuolueen esivaaliehdokkaat ovat kohdanneet toisensa väittelyssä kasinokaupunki Las Vegasissa.

Entistä merkittävämmäksi debaatin teki se, että miljardööri Michael Bloomberg osallistui nyt esimmäistä kertaa väittelyyn muiden ehdokkaiden kanssa. Hän ei myöskään ole aiemmin vastaillut yleisöltä suoraan tuleviin kysymyksiin.

Ystävänpäivänä 78 vuotta täyttänyt New Yorkin entinen pormestari nousi lauteille yhdessä Bernie Sandersin, Pete Buttigiegin, Joe Bidenin, Elizabeth Warrenin ja Amy Klobucharin kanssa.

Tiistaina julkaistujen valtakunnallisten mielipidemittausten mukaan Bloomberg on tällä hetkellä toiseksi suosituin ehdokas nousemaan demokraattien presidenttiehdokkaaksi ja näin ollen haastamaan istuvan presidentin Donald Trumpin marraskuun 3. päivä.

Suosituin ehdokas on Bernie Sanders, joka hävisi viime esivaalit Hillary Clintonille. Kolmantena mielipidemittauksissa on Joe Biden, joka toimi varapresidenttinä Barack Obaman molempina kausina (2009–2017).

Tiistaina julkaistujen valtakunnallisten mielipidemittausten mukaan Bloomberg on tällä hetkellä toiseksi suosituin ehdokas nousemaan demokraattien presidenttiehdokkaaksi. Kuva: Etienne Laurent / EPA

"Valitaan ehdokkaaksi joku, joka on oikeasti demokraatti"

Välittömästi väittelyn alettua haukkuivat kaikki esivaaliehdokkaat Donald Trumpia.

Trumpin lisäksi myös Bloomberg sai rutkasti lokaa niskaansa. Amy Klobuchar syytti Bloombergia naisehdokkaiden vähättelystä ja sivuuttamisesta.

Bloombergia vastaan hyökättiin kymmeneen otteeseen väittelyn ensimmäisen kymmenen minuutin aikana.

Buttigieg piikitteli Sandersia sekä Bloombergia heidän ominaisuuksistaan.

– Meidän ei tule valita henkilöä, joka polttaisi demokraattipuolueen [Sanders] tai henkilöä, joka ostaisi puolueen [Bloomberg]. Valitaan ehdokkaaksi joku, joka on oikeasti demokraatti.

Paljon keskustelua käytiin myös terveydenhuollon ongelmista. Elizabeth Warren syytti muita siitä, että heillä ei ole mitään selkeää suunnitelmaa terveydenhuollon uudistamiseksi.

Syytöksiä seksuaalisesta häirinnästä

Naisehdokkaat Warren ja Klobuchar syyttivät Bloombergia siitä, että hän on tehnyt seksuaalista häirintää naispuolisille alaisilleen useissa eri yhteyksissä.

– Haluammeko tämän miehen Trumpin tilalle? Toisen ylimielisen miljardöörin, Warren huudahti.

Hänen mukaansa sellaisella demokraattiehdokkaalla ei ole mahdollisuuksia, joka on pimittänyt tulojaan, ahdistellut naisia ja tukenut poliisien rasistista toimintaa.

Myös muut ehdokkaat saivat osansa. Amy Klobucharin älykkyys kyseenalaistettiin, kun hän ei muistanut eräässä haastattelussa Meksikon presidentin (Andrés Manuel López Obrador) nimeä.

– Sanotko sinä minua siis tyhmäksi, Klobuchar hyökkäsi Buttigiegia vastaan.

Toinen naisehdokas Warren kiirehti puolustamaan Klobucharia sanoen nimien unohtamisen olevan inhimillistä. Toisaalta Warren mainitsi, että Klobucharin terveydenhuolto-ohjelma "mahtuisi post-it-lapulle".

Onko miljardiomaisuus väärin?

Michael Bloombergin katsotaan edenneen ehdokkaaksi pelkällä rahalla, jota miehellä riittää noin 64 miljardia dollaria. Erityisesti Bloomberg on panostanut kampanjointiin sosiaalisessa mediassa.

Bloomberg puolustautui sanoen, että on tehnyt kovasti työtä kootessaan omaisuuttaan. Nyt hän käyttää sitä hyviin tarkoituksiin, kuten demokraattipuolueen hyväksi.

Bloomberg kehui myös kokemustaan suurkaupungin menestyksellisestä johtamisesta.

Firmojen johtajat vastuuseen

Ennen väittelyien alkua puolueen kärkiehdokkaana pidettiin Joe Bidenia. Hänen suosionsa on jäänyt yllättävän vähäiseksi.

Nevadassa hän nosti jälleen esiin ilmastopolitiikan. Biden vaati, että öljy- ja kaasuyhtiöiden tukiaiset tulisi lakkauttaa. Hän myös panisi näiden yhtiöiden johtajat henkilökohtaisesti vastuuseen yhtiöiden aiheuttamista ilmastopäästöistä.

Alle kaksi viikkoa supertiistaihin

Demokraattien seuraavat esivaalit järjestetään lauantaina Nevadassa, johon Las Vegaskin kuuluu.

Tähän mennessä demokraattien esivaalit on käyty New Hampshiressa (voittaja Sanders ennen Buttigiegia) sekä Iowassa (voittaja Buttigieg ennen Sandersia).

Suurimmat otsikot seuraavina päivinä tulee kuitenkin saamaan niin sanottu "Supertiistai" eli 3.3. Tuolloin esivaalit käydään samaan aikaan neljässätoista osavaltiossa, ja jaossa on peräti kolmasosa valitsijaäänistä.

Silloin äänestetään useassa suuressa osavaltiossa, kuten Kaliforniassa, Floridassa ja Texasissa.

Voit keskustella Yhdysvaltain presidentinvaaleista 21.2. kello 23:een saakka.

Lue lisää:

Nuoret haluavat Bernie-vaarin, eläkeläiset kannattavat kolmekymppistä pormestari-Peteä – katso miten Trumpin haastajat eroavat toisistaan

Analyysi: Bidenilla menee nyt yllättävän surkeasti – viidensiltä sijoilta ei nousta demokraattien presidenttiehdokkaaksi

Suosittelemme sinulle