Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Silakkaliike perusti yhdistyksen – aikoo järjestää ison mielenosoituksen Senaatintorilla maaliskuussa

Silakkaliikkeen yhdistys perustettiin varainhankinnan helpottamiseksi, kertoo yhdistyksen tuore puheenjohtaja Katriina Valli.

Silakkaliikkeen kannattajia kokoontui mielenilmaukseen Helsingin Kansalaistorille.
Silakkaliikkeen ensimmäinen mielenilmaus järjestettiin 1. helmikuuta Helsingin Kansalaistorilla. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Simo Ortamo
Avaa Yle-sovelluksessa

Rasismia ja äärioikeistoa vastustava Silakkaliike on perustanut yhdistyksen. Liikkeen ydinjoukko kertoi asiasta noin 29 000 Facebook-seuraajalleen keskiviikkona. Yhdistyksen säännöt ovat Patentti- ja rekisterihallituksen tarkistettavina.

Tuoreen yhdistyksen puheenjohtajan Katriina Vallin mukaan yhdistys perustettiin varainhankintaa varten. Tarkoitus on hankkia esimerkiksi kunnollisia äänentoistolaitteita tuleviin tapahtumiin.

– Meiltä on toivottu esimerkiksi silakkaheijastimia ja pinssejä, Valli kertoo Ylen puhelinhaastattelussa.

Vallin mukaan yhdistysmuoto takaa sen, että liikkeen talous on läpinäkyvää. Lisäksi yhdistyksen rekisteröinti varmistaa sen, ettei joku toinen taho voi esiintyä liikkeen nimissä.

Vallin mukaan yhdistyksen perustaminen ei vaikuta muilla tavoin liikkeen toimintaan.

Linjariidat tasaantuneet

Silakkaliike pyrkii torjumaan muun muassa fasismia, rasismia ja ilmastonmuutoksen kiistämistä. Sen esikuvana on Italian Sardiiniliike, joka on järjestänyt suuria oikeistopopulisteja vastustavia mielenosoituksia.

Joulukuussa perustettu liike on järjestänyt toistaiseksi yhden mielenilmauksen Helsingin kansalaistorilla helmikuun alussa. Se keräsi poliisin mukaan 800–1000 mielenosoittajaa.

Liikkeen alku oli myrskyisä, kun sen sivuilla käytiin kiistoja liikkeen suunnasta ja siitä, voivatko esimerkiksi perussuomalaiset ja kokoomuslaiset kuulua liikkeeseen. Katriina Vallin mukaan keskustelu on nyt tasaantunut.

– Se oli luontaista alkuvaiheen kuhinaa, jota ei enää juurikaan näy, Valli sanoo.

Liike aikoo järjestää seuraavan suuren mielenosoituksensa Senaatintorilla YK:n rasismin vastaisena päivänä 21. maaliskuuta. Samalla on tarkoitus järjestää tapahtumia myös muualla Suomessa.

Lue myös:

Kari Enqvistin kolumni: Sardiinit muuttuivat Silakoiksi, mutta pelkkä vastustaminen ei johda minnekään

Suomeen al-Holista tuotujen orpojen Youtube-jahti synnytti vastailmiön: Tuhannet suomalaiset alkaneet seurata Silakat-liikettä

Suosittelemme sinulle