Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Tiktokin hurja outlet challenge on Suomessa erityisen vaarallinen – räjähtävä pistorasia voi aiheuttaa tulipalon tai kovan sähköiskun

Suomessa sähköverkon jännite on suurempi kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa, joten pistorasiasta saatu sähköisku voi olla voimakkaampi.

Pistorasia
Outlet challengen kaltaisen haasteen tekeminen ei onnistu tällaisessa uuden mallisessa pistorasiassa, jonka reunat ovat korkeammat. Kuvituskuva. Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle
Johanna Laakkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Mobiilisovellus Tiktokissa leviää vaarallinen haaste, joka kantaa nimeä outlet challenge tai penny challenge. Haasteessa laitetaan pistoke puoliväliin pistorasiaa ja väliin jäävään aukkoon tiputetaan kolikko. Tämän seurauksena pistorasia räsähtää.

Haasteen vaarallisuudesta on varoiteltu useissa Yhdysvaltojen medioissa tammikuun alussa. Kun kolikon laittaa pistorasiaan, siitä syntyy oikosulku ja valokaari, jonka seurauksena pistorasia voi syttyä palamaan. Ihmiselle tilanteessa voi tulla palovammoja tai sähköisku.

Vaarat voivat kuitenkin olla Suomessa jopa suuremmat kuin Yhdysvalloissa, sillä Suomessa sähköverkon jännite on suurempi. Tämän vuoksi tempussa syntyvä valokaari voi olla isompi.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin ylitarkastaja Ville Huurinainen on törmännyt haasteeseen somessa. Hänen mukaansa haaste voi olla hengenvaarallinen.

– Typerin haaste, minkä olen vähään aikaan nähnyt, Huurinainen toteaa.

Keskustelu on auki 22. helmikuuta kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle