Hyppää sisältöön

Oulun yliopistossa kehitetään sementtiä, joka sitoisi itseensä hiilidioksidia – nykyään sementin päästöt jopa suuremmat kuin lentoliikenteen

Uusi menetelmä tekisi sementistä hiilidioksidisyöpön.

Sementtiä tarvitaan betonin valmistukseen. Sementtiteollisuuden arvioidaan tuottavan 5-8 prosenttia maailman hiilidioksidipäästöistä. Arkistokuva Kuva: Tommi Parkkinen/Yle

Oulun yliopiston tutkijaryhmä kehittää uudenlaista sementtiä, joka tavallisesta sementistä poiketen sitoisi itseensä hiilidioksidia.

Tutkimusta vetävä Päivö Kinnunen kertoo, että sementin valmistusta voidaan muuttaa uusilla magnesiumpohjaisilla raaka-aineilla, joihin ei liity hiilidioksidipäästöjä. Lisäksi sementin lujittuminen perustuu hiilidioksidin sitomiseen tuotteeseen.

Nykyään valmistusmalli on päinvastainen eli hiilidioksidi poistetaan sementistä, joka onkin yksi pahiten ilmastoa rasittavista ihmisen tuottamista materiaaleista. Arviot sementtiteollisuuden hiilidioksidipäästöistä ovat noin 5–8 prosentin luokkaa eli enemmän kuin esimerkiksi lentoliikenteen päästöt.

Magnesiumpohjainen sementti ei ole uusi keksintö, mutta sen ongelmana on heikko pitkäaikais- ja vedenkestävyys, joihin nyt Oulussa haetaan uutta tietoa ja hallittavuutta monivuotisessa tutkimuksessa.

Yliopistotutkija Päivö Kinnusen mukaan asetaattipohjaisen etikkahapon tiedetään lujittavan uutta sementtiä ja parantavan sen vedenkestävyyttä, mutta miksi ja miten muutos tapahtuu, siitä ei ole vielä riittävästi tietoa.

Lue myös terästeollisuuden päästöt romauttavasta ratkaisuideasta: Ruotsissa testataan ratkaisua, joka mullistaisi yhteiskunnan ja romauttaisi päästöt – ja idea voi tulla käyttöön ensimmäisenä Suomessa

Suosittelemme sinulle