Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Fasistiksi itseään kutsunut Toni Jalonen erotetaan perussuomalaisista – Halla-aho ei hyväksy puolueen nuorisojärjestön toimintaa

Perussuomalaisten nuorten porilainen toinen varapuheenjohtaja Toni Jalonen kertoi viikonloppuna olevansa etnonationalisti, traditionalisti ja fasisti.

Jussi Halla-aho
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva
Tekijät
Avaa Yle-sovelluksessa

Perussuomalaiset aikovat erottaa fasistiksi itseään kuvailleen perussuomalaisten nuorten toisen varapuheenjohtajan Toni Jalosen. Porilainen Jalonen kertoo viikonloppuna sosiaalisessa mediassa levitetyssä videossa olevansa fasisti.

Perussuomalaisten puoluesihteeri Simo Grönroos vahvistaa Yle Uutisille, että erottamisprosessi laitetaan käyntiin.

– Tällaiselle toiminnalle ei ole sijaa kansanliikkeessä. Käsittelemme asiaa seuraavassa puoluehallituksen kokouksessa, Grönroos toteaa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoo, ettei ole nähnyt Jalosen koko puheenvuoroa, mutta hän ei pidä fasistipuheita "kovin yllättävinä suhteutettuna aiempiin ulostuloihin".

Jalonen kuuluu PS-nuorten puheenjohtajistoon eli ei ole rivijäsen. Halla-aho kiistää, että perussuomalaisilla olisi kuitenkaan yhteyttä fasismiin.

– Perussuomalaisilla ei ole sen ihmeempää yhteyttä fasismiin kuin millään muullakaan puolueella. Puolueen johto on tehnyt täysin selväksi sekä puolueen sisäisesti että julkisuuteen, että fasistisilla ja kansallissosialistilla linjauksilla ei ole tilaa perussuomalaisissa, Halla-aho vastaa.

Jalonen sanoo STT:lle, ettei irtisanoudu fasismia koskevasta lausunnostaan. Hän sanoo lausunnon edustavan häntä itseään, ei PS-nuoria.

Halla-aho ei hyväksy nuorisojärjestön toimintaa

PS-nuoret menettivät jo aiemmin valtionapunsa, kun heidän viestintänsä arvosteltiin luoneen tummaihoisia henkilöitä kohtaan vihamielisen ja halventavan ilmapiirin. Maanantaina perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Asseri Kinnunen jätti tuomitsematta Jalosen fasismi-lausunnon, vaikka arvostelikin sitä.

Halla-ahon mukaan puolue ei hyväksy nuorisojärjestöltään tällaista toimintaa.

– Ei, ja puolue on nyt viimeisten kahden vuoden aikana tehnyt tämän toistuvasti selväksi nuorisojärjestölle, että fasistisilla ja kansallissosialistisilla linjauksilla ei ole sijaa perussuomalaisissa emmekä hyväksy sitä, että edes itsenäinen nuorisojärjestö perussuomalaisten logon alla tekee tällaisia ulostuloja, Halla-aho vastaa.

Halla-aho vetoaa siihen, että nuorisojärjestössä on käynnissä sääntöjen muuttaminen, jossa järjestön ja puolueen jäsenyys sidottaisiin toisiinsa.

– Puolueella olisi mahdollisuus puuttua siihen, että järjestön tai puolueen nimissä tehdään ulostuloja, joita ei voi hyväksyä, Halla-aho perustelee.

Nuorisojärjestöllä on tulossa yleiskokous, joka tekee sääntöuudistuksesta päätöksiä. Halla-aho sanoo, että puolue määrittelee ratkaisujen pohjalta suhteensa nuorisojärjestöön.

PS-nuorten puheenjohtaja: Emme aja fasismia – toki oma asia mitä päässään ajattelee

Perussuomalaisten nuorten Asseri Kinnunen sanoo Ylelle, että Jalosen lausunto ei edusta järjestön virallista kantaa. Kinnunen sanoo myös, ettei Tomi Jalonen ollut Viron Etnofuturon-konferenssissa perussuomalaisten virallinen edustaja.

– Se oli huolimaton ja typerä lausunto. Olemme kansallismielinen liike, joka vaikuttaa parlamentaristisesti ja demokratian kautta.

Ylen tavoittaessa puheenjohtaja Kinnusen, ei nuorisojärjestöllä ollut vielä tietoa Jalosen erottamisaikeista.

– Puolue tekee nyt sitten sen, minkä parhaaksi näkee.

Kinnunen sanoo, että jäsenistö on laaja, noin 2300 jäsentä.

– Meille mahtuu kaikenlaisia näkemyksiä nationalismista. Järjestö ei ole fasistinen eikä aja fasismia, mutta on jokaisen oma asia, mitä päässään ajattelee.

Opetus- ja kulttuuriministeriö aikoo selvittää

Opetus- ja kulttuuriministeriöstä kerrotaan STT:lle, että ministeriössä aiotaan selvittää, johtavatko Jalosen puheet toimenpiteisiin.

Nuorisojärjestö sai tälle vuodelle valtionavustusta 91 000 euroa. Järjestön aiemmin menettämä avustus vuodelle 2019 oli 115 000 euroa.

Suosittelemme