Hyppää sisältöön

Koronavirus heijastuu myös suomalaisten kauppojen hyllyille – pulaa voi tulla puhelimista ja tietokoneista: "Nyt pitää myydä sitä, mitä on"

Suomalaisyritykset yrittävät huolehtia siitä, että Kiinan tuotantokaaos ei näkyisi asiakkaille: Kännyköiden vaihtoviikot muuttuivatkin varaston tyhjennysviikoksi.

Pekingin keskustassa on todella hiljaista. Kiinalaisten liikkumista on rajoitettu ja siksi työntekijätkään eivät pääse töihin. Kuva: Roman Pilipey / EPA

Kiinalaisesta tuotannosta riippuvaiset suomalaiset yritykset seuraavat tuskissaan, miten hitaasti maan elektroniikka- ja muu teollisuus käynnistyy kiinalaisen uuden vuoden lomakauden jälkeen.

Suomalaisyhtiöt vakuuttavat, että asiakkaat eivät huomaa kiinalaistehtaiden tuotantovaikeuksia, mutta "kulisseissa se vaikuttaa". Verkkokauppa E-villen kauppias Ville Majanen kertoo, että kännyköiden vaihtoviikot -kampanja meni uusiksi.

– Nyt pitää myydä sitä, mitä on. Meillä kännyköiden vaihtoviikot muutettiin varaston tyhjennysviikot -kampanjaksi, Majanen kuvaa.

Kiinan uudenvuoden lomakausi päättyi kolme viikkoa sitten, mutta tehtaiden työntekijöistä vasta osa on palannut töihin. Tilanne vaihtelee aluettain, mutta suomalaisyritysten tietojen mukaan töissä on vasta puolet tai vähemmänkin työntekijöistä.

E-ville -verkkokaupan Ville Majanen turvautuu varaston tyhjennyskampanjaan Kiinan tuotantovaikeuksien takia. Kuva: E-ville

Syynä on koronavirus ja hallituksen tiukat karanteenisäännöt. Maassa liikkumista on rajoitettu ankarasti, jotta kuumetaudin leviämistä voidaan hillitä.

Mäntsälässä toimivan E-ville-verkkokaupan Majanen vastaa puhelimeen Bangkokista, jonne on lähtenyt "evakkoon" Kiinasta yhtiönsä Shenzhenin pääkonttorilta.

Tokmanni: Toivottavasti kevätsesonki ei ala liian aikaisin

Kiinaa ei turhaan sanota maailman tehtaaksi. Sen teollisuustuotanto on maailman suurin. Globaalista tuotannosta yli kolmannes (siirryt toiseen palveluun) tulee Kiinan lukemattomilta tuotantolaitoksilta.

Käytännössä maan teollisuustuotannon merkitys näkyy myös suomalaisten kauppojen hyllyillä. Esimerkiksi Tokmannin valikoimasta 15 prosenttia tulee Kiinasta. Kiinan teollisuustuotannon köhiminen alkaa näkyä täällä muutamassa viikossa.

Kiinan teollisuuden tuotantovaikeudet eivät näy suomalaiskuluttajille ainakaan vielä, arvioi Tokmannin toimitusjohtaja Mika Rautiainen. Kuva: Yle

Tokmannilla on omissa varastoissaan Mäntsälässä tavaraa sen verran, että toimitusjohtaja Mika Rautiainen uskaltaa luvata, että asiakkaat eivät tule huomaamaan Kiinan tuotantovaikeuksia. Hän kuitenkin toivoo, että tänä vuonna kevätsesonki ei ainakaan aikaistuisi.

– Viiveitä saattaa tulla, mutta ne eivät näy asiakkaalle saakka, ainakaan kevään aikana. Kunhan kevät tulee normaaliin aikaan, Rautiainen toivoo.

Tokmannilla on Shanghaissa oma hankintatoimisto, joka pitää päivittäin yhteyttä tavarantoimittajiin. Rautiaisen mukaan teollisuuden viipeet ovat nyt 2–3 viikkoa.

Tokmannin toimitusjohtaja Mika Rautiainen toivoo, että varastot saadaan täytettyä ennen kevätsesongin käynnistymistä. Kuva: Yle

Hänen mukaansa ostosopimukset pitävät huolen siitä, että tuottajat eivät voi nostaa hintojaan, vaikka kysyntä käy tavallista kuumempana.

Rautiainen kiittelee yhtiön pitkäaikaisia suhteita tuottajiin. Suhteilla on nyt arvoa kun suuret kansainväliset yhtiöt pyrkivät varmistamaan asemansa hamstraamalla "kyynärpäätaktiikkaa käyttäen".

Verkkokauppa.com: Ei vielä paniikkia

Toinen Kiinasta riippuvainen yhtiö, Verkkokauppa.com vakuuttaa, että toistaiseksi vaikutukset ovat olleet pieniä.

Toimitusjohtaja Panu Porkan mukaan tilaukset ehtivät lähteä jo ennen kiinalaista uutta vuotta. Hänen mukaansa ainakaan vielä mitään tuotteita ei tule puuttumaan. Viivästyksiä sen sijaan voi tulla.

– Vaikutuksia voi alkaa olla tästä eteenpäin, jos epidemiatilanne jatkuu.

– Mutta vielä ei ole saatavuuspaniikkia, Porkka kiteyttää.

Jos saatavuusongelmia tulee, ne tuntuisivat ensimmäisenä puhelimissa ja tietokoneissa. Ainakin Applen puhelimissa onkin jo nähtävissä tavallista pidempiä toimitusaikoja. Yhtiö joutuikin jo varoittamaan, että sen tulos jää viruksen takia odotettua huonommaksi.

Verkkokauppa.comin myymälä Jätkäsaaressa Helsingissä. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Toisaalta Porkka muistuttaa, että tilanteen ennakoiminen on vaikeaa, koska mitään koronaviruksen kaltaista ei ole aikaisemmin nähty.

Elektroniikan tukkukauppiaiden liiton puheenjohtaja Markus Nummisalo hakee vertailukohdaksi Japanin tsunamia vuodelta 2011.

– Silloin eri komponentteja saatiin aika nopeasti muualta.

Nummisalo uskoo, että Euroopassa olevat kokoonpanotehtaat ja välivarastot auttavat siinä, että suomalaiskauppojen hyllyt eivät tyhjene kiinalaistuotteista.

Vaikutuksia koko kevääksi, ehkä ensi vuodeksikin

E-villen Majanen uskoo, että Kiinan teollisuuden häiriöt heijastuvat vielä kuukausien päähän. Hänen tietojensa mukaan kiinalaisissa tuotantolaitoksissa on töissä vasta 10–20 prosenttia työntekijöistä. Hänestä tilanteen pitäisi olla päinvastainen.

– Tilauskirjat ovat olleet muutenkin täynnä, eikä kuukauteen ei ole valmistettu mitään. Jos tuotantovaje haluttaisiin kuroa kiinni, pitäisi nyt olla töissä päinvastoin tavallista enemmän väkeä.

Pekingiläinen kauppakeskus on auki, mutta asiakkaat ovat poissa koronaviruksen aiheuttaminen liikkumiskieltojen takia. Kuva: Roman Pilipey / EPA

Majanen uskoo, että maaliskuun alussa runsas puolet työvoimasta on töissä. Maaliskuun lopussakin määrä olisi vasta 70–80 prosenttia. Kiinan viranomaiset valvovat myös käytännössä, milloin tuotantolaitoksia voidaan ottaa käyttöön.

Tuotantoketjun häiriintyminen sotkee talouden Kiinassa perusteellisesti. Esimerkiksi kaupat eivät pysty maksamaan vuokriaan ja palkkoja, kun ovet pysyvät kiinni. Kiinalaisen virallisen Global Timesin mukaan pienyritykset joutuvat irtisanomaan kolmanneksen (siirryt toiseen palveluun) työvoimastaan epidemian takia.

Tokmannin Rautiainen uskoo, että vaikutusten kauaskantoisuuteen vaikuttaa se, miten käy huhtikuun Canton Fair (siirryt toiseen palveluun) -tapahtuman. Näillä messuilla pari kymmentä tuhatta näytteilleasettajaa esittelee tuotteitaan kansainvälisille ostajille.

– Kantonin messuilla ratkaistaan aika paljon ensi vuoden asioita. Ainakaan vielä näitä messuja ei ole peruttu.

Ei olisi suuri yllätys, jos messut peruttaisiin, sillä näin on jopa Euroopassa. Tuhansien yritysten Mobile World Congress -mobiilimessut peruttiin jo pari viikkoa sitten. Messut oli määrä pitää tällä viikolla.

Onko koronaviruksen uhka näkynyt sinun elämässäsi? Voit keskustella aiheesta 26.2. kello 23:een asti.

Suosittelemme sinulle