Hyppää sisältöön

Marja Sannikka: Sähkönsiirto on laillista riistoa

Kalliista sähkönsiirrosta on kiittäminen sähkönsiirtofirmojen lisäksi poliitikkoja, sanoo Marja Sannikka videoblogissaan.

Näin sähkönsiirtohinnat lähtivät nousuun ja voitot ulkomaille
Näin sähkönsiirtohinnat lähtivät nousuun ja voitot ulkomaille
Marja Sannikka

Joulukuussa 2011 Suomeen osuneet myrskyt katkaisivat sähköt sadoilta tuhansilta ihmisiltä jopa viikoiksi.

Pian myrskyn jälkeen media ja poliitikot vaativat toimia: sähköverkon pitää kestää paremmin, yhtä pahoja sähkökatkoksia ei enää haluta.

Vuonna 2013 tulikin voimaan sähkömarkkinalaki, jossa verkkoyhtiöille määrättiin liuta uusia velvoitteita. Esimerkiksi taajama-alueella sähkökatkon pituus ei saa ylittää kuutta tuntia. Verkkoyhtiöt ryhtyivät uusimaan verkkojaan säävarmaksi, mikä usein tarkoittaa maakaapelointia.

Sähkökatkot ovatkin vähentyneet, mutta hintojen nousu on hermostuttanut etenkin maalla asuvia. Esimerkiksi Posiolla sijaitsevan kalastusmökin sähkönsiirto maksaa noin 300 euroa vuodessa (siirryt toiseen palveluun), vaikka sähkön käyttö on vähäistä. Sähkönsiirron arvellaan myös jatkossa kallistuvan (siirryt toiseen palveluun), eikä siirtoa voi kilpailuttaa.

Toinen harmin aihe on, että paikallisina monopoleina toimivista siirtoyhtiöistä osa vie tuottojaan ulkomaisille sijoittajille. Tunnetuin näistä on Suomen suurin sähkönsiirtoyritys Caruna.

Nyt hallitus suunnittelee korjauksia sähkömarkkinalakiin ja esittää esimerkiksi hinnankorotuskaton laskemista.

Käyn yllä olevalla videolla läpi sähkönsiirron ongelmia.

Katso video ja tule keskustelemaan aiheesta. Riittävätkö hallituksen esittämät muutokset? Millaisia kokemuksia sinulla on sähkön siirtohinnoista? Olen mukana keskustelussa klo 21 saakka.

Marja Sannikka

Kirjoittaja on politiikasta ja yhteiskunnasta kiinnostunut toimittaja, jonka mielestä totuus joskus sattuu, mutta sitä päin täytyy silti katsoa.

Marja Sannikka käsittelee sähkönsiirron hintoja ohjelmassaan TV1:llä ja Yle Areenassa perjantaina klo 20. Vieraana ovat muun muassa tutkija Iivo Vehviläinen Aalto-yliopistosta ja energiaosaston ylijohtaja Riku Huttunen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Lisää aiheesta

Hintakohauttaja Caruna kiittelee vuolaasti hallituksen sähköuudistusta – laskunmaksajat sättivät

Analyysi: Myrskyjen pakottamasta kaapeloinnista tuli yllättävän tuottoisa työkalu sähkönsiirtoyhtiöille – kun maksaja olet sinä

Varkaudessa aiotaan valmistaa kotiakkujärjestelmiä osaksi sähkösopimuksia: "Saadaan säävarmuustaso ilman kallista maakaapelointia"

Olet oikeassa, sähkön siirtohinta on noussut rajusti – tutki MOT:n hakukoneesta alueiden erot

Muokattu kello 13:07: Tekstissä viitattiin vihtiläisen tyhjän talon koko sähkölaskuun virheellisesti, vaihdettu esimerkin tilalle videossakin mainittava siirtohinta Posiolta.

Suosittelemme sinulle