Hyppää sisältöön

Liki valmiit potilashuoneet odottavat rakennustyömaalla pari vuotta – niiden avulla testataan, että kaikki toimii Tyksin uudessa sairaalassa

Yksittäisillä mallihuoneilla huolehditaan, että pienetkin yksityiskohdat on huomioitu ennen kuin rakentamisessa edetään.

TYKS Majakkasairaalan mallihuone
TYKS Majakkasairaalan mallihuone
Jouni Koutonen

Keskoskaappi kimaltelee ikkunasta tulvivassa auringonvalossa kuin odottaen ensimmäistä pienokaista hoidettavaksi. Myös vanhemmille tarkoitetut vuoteet ovat valmiina ottamaan sairaalahuoneen ensimmäiset asukkaat vastaan.

Heitä saadaan kuitenkin odottaa vielä lähes kaksi vuotta. Huoneen oven takana kuhisee kiireinen rakennustyömaa.

Turun yliopistollisen keskussairaalan uudisrakennus T3 eli Majakkasairaala valmistuu loppuvuodesta 2021, mutta sen uumenissa on jo yksittäisiä liki valmiita huoneita.

– Mallihuoneilla pystytään testaamaan sekä toimintaa että rakentamista, että kaikki asiat on mietitty loppuun asti. Kun huomataan, että tila toimii, sitä saa monistettua muualle, kiteyttää synnytysosaston muuttokoordinaattori Maria Korin.

Muuttokoordinaattori Maria Korin Tyksin Majakkasairaalan mallihuoneessa.
Maria Korin on tuonut käyttäjänäkökulmaa tulevan synnytysosaston suunnitteluun. Kuva: Jouni Koutonen / Yle

Tämänhetkisestä tittelistään huolimatta Korinilla on pitkä kokemus synnytysosastolla työskentelystä. Hän on yksi terveydenhuollon ammattilaisista, jotka ovat varmistamassa arjen sujuvuutta uusissa tiloissa.

– Toiminnan pitää tulla ensin, se säätelee tilaa. Ei niin, että tila on valmis, ja sen mukaan aletaan muuttaa toimintaa, sanoo Korin.

Elämän alku perheen siipien suojassa

Tulevan sairaalan kolmas kerros on saanut ristimänimen Elämän alku.

Muutto 1960-luvulla valmistuneista, monista ongelmista kärsivistä U-sairaalan tiloista tulee olemaan Tyksin synnytysosastolle merkittävä askel.

Maria Korin esittelee vastasyntyneiden teho-osaston perhehuonetta. Vaaleasävyistä huonetta hallitsee vanhempien sängynpäädyssä uiskenteleva joutsenperhe.

Hankejohtaja Timo Seppälä, sairaalasuunnittelija Jukka Ukkonen, hankejohtaja Riikka Aaltonen ja suunnittelija Annika Lindblom Tyksin Majakkasairaalan mallihuoneessa.
Rakentajat ja hoitohenkilökunta käyvät läpi mallihuoneen toiminnallisia ominaisuuksia. Kuva: Jouni Koutonen / Yle

Uusien tilojen myötä osaston toimintafilosofiassa tapahtuu suuri muutos, perhe pitää yhtä heti synnytyssalista päästyään. Pienimmät potilaat painavat vain muutaman sataa grammaa.

– Vanhemmat eivät ole enää erossa vauvastaan missään vaiheessa. Tehohoidossa vauva saa sairaalan henkilökunnalta hoidon, perheeltään hoivan, sanoo Korin.

Perhehuoneita löytyy jo muutamista suomalaissairaaloista, ja Korinin mukaan kyseessä on yleistyvä trendi sairaalasuunnittelussa. Huoneessa voidaan joutua asumaan kuukausia.

– Varsinkin pienimmillä keskosilla hoitoaika voi olla hyvinkin pitkä, täällä voidaan viettää jopa puoli vuotta. On hyvä, että vanhemmille on näin hienot puitteet ja tilaa, miettii Maria Korin vaaleasävyistä huonetta silmäillessään.

Suunnittelija Annika Lindblom vastasyntyneiden teho-osaston perhehuoneessa.
Joutsenemo suojelee poikuettaan, kuvailee suunnittelija Annika Lindblom. Majakkasairaalan visuaalisesta ilmeestä vastaa arkkitehti ja graafinen suunnittelija Mikko Sinervo. Kuva: Jouni Koutonen / Yle

Vanhassa ajattelussa etenkin tehohoitohuoneisiin haluttiin runsaasti lasiseinää, jotta hoitajat näkisivät käytävältä kuinka huoneessa voidaan.

Nykyään yksityisyyden tarve huomioidaan sairaalarakentamisessa paremmin.

Perhehuoneiden oviin tulee pieni kurkistusikkuna – jotta hoitaja voi varmistua, ettei tule häiritsemään perhettä sopimattomalla hetkellä.

Muuttokoordinaattori Maria Korin, sairaalasuunnittelija Jukka Ukkonen ja hankejohtaja Riikka Aaltonen Tyksin Majakkasairaalan mallihuoneessa.
Muuttokoordinaattori Maria Korin, sairaalasuunnittelija Jukka Ukkonen ja hankejohtaja Riikka Aaltonen ovat tyytyväisiä valoisaan huoneeseen. Kuva: Jouni Koutonen / Yle

Huoneesta tulevat hälytykset menevät suoraan hoitajien mobiililaitteisiin. Sen sijaan, että käytävällä vain soi kello, saa hoitaja heti tiedon, mikä on hätänä.

– Mobiililaite kertoo, mikä huoneessa hälyttää ja mitä arvot ovat. Siihen pystyy reagoimaan nopeammin, ja se säästää myös hoitajien askelia, kuvaa hankejohtaja Riikka Aaltonen.

Virheet karsitaan jo alkuvaiheessa

Tulevat käyttäjät ovat vaikuttaneet Tyksin uuden Majakkasairaalan suunnitteluun alusta alkaen. Toiminnallista suunnittelua on tehty 2010-luvun alkupuolelta.

Muuttokoordinaattori Maria Korin Tyksin Majakkasairaalan mallihuoneessa.
Tilat ovat toimintaa varten, eikä toiminnan pidä joutua sopeutumana tiloihin, sanoo Maria Korin. Kuva: Jouni Koutonen / Yle

Hankejohtaja Riikka Aaltosen mukaan yhteistyö suunnittelijoiden ja käyttäjien välillä on ollut hyvin tiivistä.

– On katsottu, mitä toiminta on tällä hetkellä, ja mihin sitä halutaan viedä.

Vastasyntyneiden teho-osaston perhehuonekin on aiemmin ollut 3D-malli tietokoneen ruudulla, sittemmin vanerinen mallihuone.

– Näin on päästy oikeasti katsomaan, että tila täyttää vaatimukset. On pystytty katsomaan, ovatko esimerkiksi kaikki pistorasiat ja kaasuliitännät oikeilla paikoillaan, kertoo Aaltonen.

Nyt huone on lopullinen ja omalla paikallaan sairaalassa, joka rakentuu sen ympärillä. Suuria toiminnallisia muutoksia ei tässä vaiheessa enää tehdä, pienempiä viilauksia kylläkin.

Muuten valmiissa huoneessa esimerkiksi hoitopöydän viereinen vesihana odottaa yhä asennusta. Sen havaittiin olevan turhan matalalla sujuvaa käyttöä varten, joten vesiliitännän paikkaa jouduttiin rukkaamaan.

Hankejohtajat Riikka Aaltonen ja Timo Seppälä tutustuvat Majakkasairaalan mallihuoneeseen.
Hankejohtajat Riikka Aaltonen ja Timo Seppälä ilmaeristyshuoneessa. Seinästä aukeaa vuode pienen potilaan vanhemmalle. Kuva: Jouni Koutonen / Yle

Rakennustöistä vastaava hankejohtaja Timo Seppälä uskoo tällaisen rakennustavan olevan yleistyvä trendi.

– Jos mallihuoneissa havaitaan asioita, jotka olisi pitänyt tehdä toisin, ne on paljon helpompi korjata tässä vaiheessa kuin jos kaikki valmiit tilat jouduttaisiin korjaamaan, sanoo Seppälä.

Nyt arvioitavana on muutamia erilaisten potilashuoneiden malleja.

Valmiina on esimerkiksi lastenosaston ilmaeristyshuone. Tarvittaessa sinne tuotaisiin pieni koronaviruspotilas, jonka tukena olevalle vanhemmalle kääntyy seinästä oma vuode.

Ilmaeristyshuoneen katossa lentävät lokit; joka osastolla on oma tunnuseläimensä saaristoluonnosta.

Ensimmäisen synnytyssalin toimivuutta päästään arvioimaan alkukesästä.

Alkuvaikeuksien jälkeen rakentaminen hyvässä vauhdissa

Keskeneräisistä synnytyssaleista ja koko osastosta saa vasta kalpean aavistuksen.

Tyksin Majakkasairaalan rakennustyömaa, tuleva synnytysosasto.
Tuleva synnytysosasto on vielä täysin rakennustyömaa. Kuva: Jouni Koutonen / Yle

Timo Seppälä johdattaa ryhmän hoitohenkilöstöön kuuluvia suunnittelukoordinaattoreita kierrokselle sairaalan työmaalla. Käytävillä näyttää juuri siltä kuin rakennuksilla voi odottaakin.

Väliaikaisista vaneriovista putkahdamme Majakkasairaalan sydämeen, suurelle keskusaukiolle, jolle aikanaan tulee kahvila. Kahdeksan kerroksen korkeudessa oleva lasikatto tuo päivänvalon myös sisempiin potilashuoneisiin.

Tyksin Majakkasairaalan rakennustyömaa.
Keskusaukiolle tulee muun muassa kahvio. Kuva: Jouni Koutonen / Yle

Aukion alla kulkee Helsinginkadulle johtava Hämeenramppi, joka oli pitkään suljettuna. Sen kautta nostettiin torninosturilla betonielementtejä korkeuksiin.

Sairaalan rakennustyöt saivat huonon alun, kun Helsinginkadun ja rantaradan päällisen kannen betonivalu epäonnistui. Tukirakenteet jouduttiin purkamaan betonin lujuusongelman takia, ja itse sairaalan rakennustyöt viivästyivät lähes vuodella.

– Se oli ihan riittävä yllätys. Nyt kaikki on mennyt hyvin, ja tällä hetkellä ei ole tiedossa mitään ongelmia ja mennään ihan aikataulussa, toteaa hankejohtaja Timo Seppälä.

Rakentamiskustannukset ovat ensimmäisen toteumaennusteen mukaan noin 185 miljoonaa euroa. Sairaalalaitteiston ja irtaimiston myötä kokonaiskustannukset ovat noin 210 miljoonaa euroa.

– Se on ihan budjetoitu, kun huomioidaan rakennuskustannusten nousu. Indeksitarkistuksen jälkeen olemme ihan hankesuunnitelman mukaisissa luvuissa, sanoo Seppälä.

Tyksin Majakkasairaala rakentuu Helsinginkadun ja rantaradan päälle.
Majakkasairaalan katolle tuleva valo tervehtii autolla tai junalla Turkuun saapuvia. Kuva: Jouni Koutonen / Yle

Lohkoittain valmistuvan sairaalan käyttöönottokatsemukset tehdään kymmenen kuukauden ajanjaksolla. Koko hankkeen lopputarkastus on lokakuussa 2021.

Sairaalan muutto kestää arviolta kolme–neljä kuukautta, ja ensimmäiset potilaansa se on valmis ottamaan vastaan alkuvuodesta 2022.

Synnytysosaston lisäksi sairaalaan sijoittuvat muun muassa naistentautien, lasten ja nuorten sairauksien hoito sekä korva-, nenä- ja kurkkusairauksien hoito.

Lue lisää:

Tyksin uusi sairaala on Majakkasairaala – nimiehdotuksia tuli yli 3600

Tyksin T3-sairaalan kustannukset nousemassa yli 210 miljoonaan euroon – betonin lujuusongelmista 11 miljoonan lisälasku

Sydänpotilas yllättyi melkoisesti – lähes viikon sairaalajaksosta tuli viikko yksiössä: "Aivan loistava keksintö"

Sairaalassa sinunkin intiimiasiasi päätyvät usein ventovieraan korviin – Sivullisille jaetaan jopa kuulosuojaimia potilastietojen salaamiseksi

Suosittelemme sinulle