Hyppää sisältöön

Puna-armeijan viimeinen sotamarsalkka on kuollut

Neuvostoliiton marsalkka Dmitri Jazov oli merkittävässä roolissa vuoden 1991 vallankaappauksessa.

Vladimir Putin kättelee Dmitri Jazovia 2014.
Vladimir Putin kättelee Dmitri Jazovia 2014. Kuva: Alexei Druzhinin / AFP
Marika Kataja

Neuvostoliiton viimeinen sotamarsalkka Dmitri Jazov on kuollut. Jazov, 95, menehtyi tiistaina Moskovassa sairasteltuaan pitkään.

Jazov toimi Neuvostoliiton puolustusministerinä 1987–1991. Hän osallistui avainroolissa vuoden 1991 vallankaappaukseen, jonka tavoitteena oli syrjäyttää uudistusmielinen Mihail Gorbatshov ja estää Neuvostoliiton hajoaminen.

Vallankaappaus epäonnistui ja sen johtajat pidätettiin kolmen päivän kuluttua. Myös Jazov pidätettiin ja tuomittiin osuudestaan, mutta parlamentti armahti hänet helmikuussa 1994.

Jazovin kuoleman jälkeen vallankaappaukseen johtoon kuuluneista on hengissä enää yksi, kommunistisen puolueen keskuskomiteaan kuuluva Oleg Baklanov.

Jazov tuomittiin viime vuonna poissaolevana Vilnassa sotarikoksista Liettuan kansannousun aikana vuonna 1991. Tuolloin 14 kuoli ja satoja loukkaantui, kun neuvostojoukot tukahduttivat kansannousua. Venäjä on kutsunut oikeudenkäyntiä laittomaksi.

Jazovia on arvosteltu myös Azerbaidzhanin itsenäisyysmielenosoitusten tukahduttamisesta tammikuussa 1990, jolloin neuvostojoukot avasivat tulen surmaten satoja mielenosoittajia.

Venäjän johto kunnioitti sankarina

Venäjän johto on kuitenkin arvostanut Jazovia, sillä hän on saanut vielä 2000-luvulla useita korkeita kunniamerkkejä.

– Hän oli ja on edelleen legenda, sanoi puolustusministeri Sergei Shoigu.

Presidentti Vladimir Putin on puolestaan kutsunut Jazovia "erinomaiseksi sotilasjohtajaksi".

Vuonna 1924 Omskin alueella Siperiassa syntynyt Jazov oli toisen maailmansodan veteraani. Hän liittyi puna-armeijaan 17-vuotiaana vapaaehtoisena 1941 ja haavoittui sodassa kahdesti.

Sodan jälkeen hän eteni sotilasuralla ja palveli muun muassa Kuubassa ohjuskriisin aikana 1962. Jazov toimi lopulta neuvostojoukkojen komentajana Tshekkoslovakiassa 1979. Viisi vuotta myöhemmin hänet nimitettiin Neuvostoliiton itäosan sotilasjoukkojen komentajaksi.

Gorbatshov nimitti Jazovin puolustusministeriksi 1987 ja kolme vuotta myöhemmin hän sai Neuvostoliiton marsalkan arvonimen. Kyseessä oli korkein Neuvostoliiton sotilasarvo.

Jazov haudataan torstaina Moskovan sotilashautausmaalle.

Lue myös:

Kolmen päivän vallankaappaus kaatoi Neuvostoliiton (Yle 2001)

Suosittelemme sinulle