Hyppää sisältöön

Kuopioon tulee tarjolle yhteiskäyttöautoja – suunnitelmissa myös pyörälainaamo

Puolivuotisen kokeilun aikana lainattavana on kolme yhteiskäyttöautoa. Lisäksi lainattavaksi on tulossa taakkapyörä.

Otto Salminen käyttää carshare appia
Yhteiskäyttöauton varaustilanteen näkee kännykkäsovelluksella, joka myös toimii auton avaimena. Kuvituskuva. Kuva: Kare Lehtonen/Yle
Helmi Nykänen

Kuopiossa edistetään yhteiskäyttöautoilua ja -pyöräilyä. Kaupungilla on puolen vuoden kokeilun aikana tarjolla kolme yhteiskäyttöautoa.

Kuopion kaupungin suunnitteluinsinööri Hanna Väätäisen mukaan autojen on määrä olla käytössä ennen kesää. Esimerkiksi käyttömaksujen suuruus selviää myöhemmin.

Kuopion kaupungin kumppanina hankkeessa on yhteiskäyttöpalveluita tarjoava Carden.

– Alustan tarkemmat yksityiskohdat selviävät myöhemmin. Periaatteena on, että mobiilisovelluksessa näkee, missä yhteiskäyttöauto on parkissa ja sen avulla saa auton oven auki, Väätäinen kertoo.

Yhteiskäyttöpyöräksi kaupungin taakkapyörä

Tarkoituksena on selvittää myös pyörälainaamon perustamista ja pelisääntöjä. Aluksi suunnitelmissa on lainata asukkaille Kuopion kaupungin omistamaa taakka- eli rahtipyörää. Lainaustoiminta on määrä aloittaa kuluvan vuoden aikana.

Yhteiskäytön edistämisen taustalla on Väätäisen mukaan esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjuminen. Hankkeessa kartoitetaan lisäksi, millaisia vaikutuksia yhteiskäyttöautoilla on muun muassa kiinteistöjen tarvitsemien autopaikkojen määrään.

Kuopion kaupunki sai hankkeeseen liikkumisen ohjauksen valtionavustusta Liikenne- ja viestintävirasto Traficomilta. Kokonaisuudessaan hanke maksaa arviolta runsaat 71 000 euroa. Avustuksen suuruus on 45 000 euroa.

Lue myös:

Kaupunkipyörien idea rantautui autoihin, joita ei enää tarvitse omistaa: “Auto on ollut miehen mitta”

Suosittelemme sinulle