Hyppää sisältöön

Vanhojen rivitalojen katoissa piilee tulipalon leviämisen vaara – yhden uhrin vaatinut tulipalo syttyi uudelleen ja levisi koko taloon

Asiantuntija suosittelee rivitaloyhtiöitä tarkistamaan, ovatko palokatkot kunnossa.

Palokunta tulipalopaikalla, rivitalon katto on palanut.
Pelastuslaitos sammutti uudelleen syttynyttä tulipaloa Kouvolan Valkealassa maanantaina. Palo oli jäänyt kytemään kattorakenteisiin ja syttynyt uudelleen. Kuva: Mikko Savolainen / Yle
Ilona Pesu

Rivitalon kattorakenteissa voi piillä tulipalon leviämisen riski.

Ennen 1990-lukua rakennettujen rivitalojen välikatoista puuttuu niin sanottuja palokatkoja, jotka estäisivät tulipalojen leviämistä.

– Palokatkot estävät palon leviämisen asunnosta toiseen yläpohjassa eli vesikatteen ja asunnon sisäkaton välisessä tilassa, johtava asiantuntija Kari Telaranta Suomen pelastusalan keskusjärjestöstä (SPEK) kertoo.

Palokatkot ovat esimerkiksi betonista tai kipsilevystä tehtyjä rakenteita, jotka jatkuvat asuntojen välisistä seinistä vesikattoon asti.

Telarannan mukaan vuosittain sattuu useita rivitalopaloja, joissa tuli pääsee leviämään koko rakennukseen palokatkojen puuttumisen takia.

Katkojen puuttuminen edesauttoi palon leviämistä esimerkiksi Kouvolan Valkealassa.

Palo alkoi asunnon keittiöstä

Sunnuntai-iltana syttyneessä tulipalossa kuoli yksi ihminen. Toinen asunnosta pelastettu henkilö on edelleen sairaalahoidossa.

Palo saatiin sammutettua, mutta se syttyi uudelleen maanantaiaamuna ja levisi koko talon kattorakenteisiin. Talo vaurioitui korjauskelvottomaksi ja se puretaan.

Poliisin mukaan palo näyttää syttyneen alun perin asunnon keittiössä. Tarkempaa syttymissyytä selvitetään vielä.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Mika Salmisen mukaan asunnossa oli toimiva palovaroitin.

Palokatkot voi lisätä remontin yhteydessä

Kouvolan asunnot oy:n omistama rivitalo oli rakennettu vuonna 1989. Siihen ei ollut vielä tehty vesikattoremonttia, jonka yhteydessä palokatkoja olisi lisätty.

Rakennuttamisen ja ylläpidon yksikönpäällikkö Jukka Mäkinen Kouvolan asunnoilta kertoo, että yhtiö lisää vanhoihin rivitaloihin palokatkoja vesikattoremonttien yhteydessä.

– Rakenteet päivitetään aina senhetkisten määräysten mukaisiksi, hän kertoo.

SPEKin Telarannan mukaan on tapauskohtaista, miten helposti palokatkot saa tehtyä vanhaan taloon. Hänen mukaansa ne kannattaisi aina lisätä ainakin isomman vesikattoremontin yhteydessä.

– Käsitykseni mukaan läheskään kaikki eivät ole tietoisia, mikä riski palon leviämiseen asuntojen välillä liittyy. Jos tehdään esimerkiksi vesikattoremontteja, palokatkoja ei usein asenneta sinne ullakolle.

Paloauto rivitalon pihalla
Mäntsälässä tuhoutuneen asunnon syttymissyytä tutkitaan. Kuvituskuva. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Päivystävä palomestari Ilpo Kopra Kymenlaakson pelastuslaitokselta kertoo, että palokatkoton välikatto voi toimia tulipalossa hormin tavoin.

– Tila on sopivalla tuulella kuin hormi tai ilmastointikanava, joka edistää vahingon etenemistä.

Hänen mukaansa Kouvolan rivitalopalon sammutustöitä hidasti myös yksikerroksiselle rivitalolle tyypillinen, matala ullakkotila, jossa liikkuminen on hankalaa.

Palokatkot voi nähdä itsekin

Palokatkoihin liittyvät puutteet ovat Telarannan mukaan pitkälti rivitalojen ongelma. Riskejä on eniten vanhoissa taloissa, mutta uudemmistakin niitä saattaa löytyä.

SPEKin tiedossa esimerkiksi tapauksia, joissa palokatko on rakennettu, mutta se ei ole ulottunut vesikattoon asti vaan väliin on jäänyt rako.

Telaranta suositteleekin rivitaloyhtiöitä tarkistamaan palokatkojen tilanteen.

– Taloyhtiön hallitus, joka on suunnilleen perillä siitä, miten kaasut leviävät, voi ihan silmämääräisesti tarkistaa, onko ullakolla asuntojen välissä seinä, jossa ei ole reikiä viereiseen osastoon.

Jos reikiä löytyy, ne pitää tukkia palokatkomassalla tai vastaavalla.

– Kannattaa tietysti noudattaa varovaisuutta, kun lähtee ullakolle liikkumaan. Jos on epävarma, on parempi antaa ammattilaisen tehdä.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 26. helmikuuta kello 23.00 asti.

Korjattu virhe 2.3. klo 18.22: Tulipalo ei alkanut rivitalon päätyasunnosta.

Suosittelemme sinulle