Valtioneuvostoon perustetaan uusi, toistaiseksi työskentelevä, koronavirus COVID-19:en varautumiseen liittyvä koordinaatioryhmä, kertoi hallitus torstaina koronavirukseen varautumista käsittelevässä tiedotustilaisuudessaan.
Ryhmä koostuu vastuuministeriöiden kansliapäälliköistä ja valmiuspäälliköistä. Ryhmää johtaa pääministerin valtiosihteeri Mikko Koskinen ja siinä on pysyvä asiantuntija muun muassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:stä.
Hallituksen mukaan budjetissa on varauduttu koronaviruksen kaltaisen taudin aiheuttamiin tilanteisiin 8,9 miljoonalla eurolla. Lisäksi hallitus varautuu tarvittaessa kattamaan lisäbudjetissa muita koronaviruksen aiheuttamia lisäkustannuksia.
Katsottavissa Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa:
- Hallituksen tiedotustilaisuus torstaina kello 13.30
- Pääministerin ilmoitus ja eduskunnan keskustelu torstaina kello 16
Pekonen: Tartuntariski Suomessa on pieni
Sekä ministerit että viranomaiset painottivat, että Suomessa ei ole epidemiaa, ja että tartuntariski on pieni.
– Suomi on varautunut siihen, että tilanne voi myös muuttua. Pystymme kohottamaan valmiutta tilanteen niin vaatiessa. Kokonaisuudessaan Suomi on varautunut hyvin, kommentoi pääministeri Sanna Marin (sd.) tilannekuvaa koronavirukseen varautumisesta.
– Liikkeellä on myös huhuja ja väärää tietoa, siksi olemme halunneet noudattaa mahdollisimman avointa tiedotuslinjaa, Marin sanoi.
Marinin mukaan on tärkeää ettei tilanteeseen ylireagoida, sillä ylimitoitetut toimet voisivat aiheuttaa yhteiskunnassa jopa enemmän haittaa kuin auttaa tilanteen ratkaisussa.
Kansainvälisesti verrattuna Suomen varautumistilanne mahdolliseen epidemiaan on hyvä, sanoo sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.).
– Tällä hetkellä Suomessa ei ole epidemiaa, vaikka meillä on todennettuja tartuntatapauksia. Tartuntariski Suomessa on pieni. Tällä hetkellä varautumisessa on keskeistä epidemian torjunta ja rajoittaminen kansallisesti ja myös kansainvälisesti, Pekonen kertoi.
Käytännössä epidemian torjunta ja rajoittaminen tarkoittaa Pekosen mukaan materiaalivarastojen sekä toiminta- ja viestintäsuunnitelmien tarkistamista ja täydentämistä.
Materiaalivarastoilla tarkoitetaan hoitohenkilökunnan työssään tarvitsemia kasvosuojaimia, hengityssuojaimia, leikkausmaskeja ja suojatakkeja.
– Suojavarusteita on saatavilla koko maassa terveydenhuollon yksiköissä, ja niitä voidaan siirtää tarvittaessa alueille missä tautitapauksia enemmän, Pekonen sanoo.
Terveydenhuollon 400 000 ammattilaisille suojavarusteet
Hoitohenkilökunnan erityinen suojaaminen on tärkeää epidemian rajoittamisessa, koska he ovat tekemisissä tartunnan saaneiden kanssa.
Suojavarusteet riittävät sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikön Kirsi Varhilan mukaan noin 400 000 terveydenhuollon ammattilaisen suojaamiseen. Suojista on tehty myös lisähankintapyyntö huoltovarmuuskeskukselle, Varhila sanoi.
– Meillä riittää suojaimia sosiaali ja terveydenhuollon henkilöstölle hienosti, Varhila sanoi.
Varhilan mukaan lisävarantoina löytyy vielä VTT:n käyttökelpoisiksi toteamia suojia, joita on varastoissa influenssaan varautumisen jäljiltä.
Hengityssuoja ei estä tartuntaa
Asiantuntijat painottavat, että henkilökunnan käyttämissä on maskeissa on kyse eri asiasta kuin yrityksissä suojautua viruksilta arjessa. Suun eteen laitettavat naamarit eivät THL:n ylilääkäri Taneli Puumalaisen mukaan suojaa tartunnalta.
– Ne eivät tutkitusti juurikaan suojaa käyttäjää arjessa, niitä ei osata käyttää, ja niiden pois riisumiseen liittyy riskejä, Puumalainen sanoi tiedotustilaisuudessa.
Tartunnan leviämistä ne kuitenkin voivat hillitä.
– Jos henkilöllä itsellään on hengitystieinfektio, suojain on oikein hyvä. Se ehkäisee henkilön yskimistä ja aivastuksia ympäristöön, Puumalainen korosti.
Tavio: Ei turhaa politisointia
Päivällä hallituspuolueiden puheenjohtajat kokoontuivat eduskuntaryhmien puheenjohtajien kanssa. Tarkoituksena oli pääministerin mukaan jakaa tietoa ja hälventää huolia.
Marin kertoi, että tilaisuudessa käytiin läpi samaa tietoa, mitä julkisuudessa on kerrottu. Tilaisuudessa oli myös asiantuntijoita vastaamassa eduskuntaryhmien puheenjohtajien kysymyksiin.
– Kysyttiin totta kai taudin kuvasta ja kysyttiin niitä asioita, joita ihmisetkin tällä hetkellä varmasti pohtivat. Meillä oli alustuksia, ja käytiin kysymyskierros kaikista eduskuntaryhmistä, Marin kuvaili tilaisuuden kulkua.
Perussuomalaisten ryhmänjohtaja Ville Tavio sanoo, että tilaisuudessa viranomaiset pääministeriä myöten vakuuttivat, että tilanteeseen on varauduttu asianmukaisesti. Hänen mukaansa perussuomalaiset pitävät tärkeänä, että asiasta jaetaan tietoa mahdollisimman yksityiskohtaisesti.
Taviota mietityttää se, että eri maissa on erilaisia lähestymistapoja asiaan. Hänen mukaansa Etelä-Koreassa on todettu, ettei asiaan ole varauduttu tarpeeksi voimakkaasti. Suomalaisten viranomaisten olisikin hyvä pitää valmiustilaa mahdollisimman korkealla.
Tavion mukaan asiaa ei pidä politisoida turhaan.
– Eduskunnassa kaikesta pitää aina keskustella ja yhteiskunnalliset asiat ovat aina poliittissävytteisiä, mutta tämä on käytännössä kulkutauti. Uskon, että kaikki haluavat ehkäistä sitä mahdollisimman tehokkaasti, Tavio sanoo.
Mykkänen: Ei dramatiikkaa
Koronaviruksella on vaikututusta paitsi terveyteen, myös esimerkiksi Pohjois-Suomen turismiin ja talouteen. Tämän takia paikalla on terveydenhuollon asiantuntijoiden lisäksi myös muun muassa valtiovarainministeriön valtiosihteeri Martti Hetemäki.
Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen totesi tilaisuudesta poistuttuaan, että koronatilannetta käytiin läpi epädramaattisissa merkeissä, mutta merkittäviä uusia tietoja ei tullut ilmi.
– Koronatilanteen vaikutusta ei kannata liioitella, Mykkänen kommentoi eduskunnassa.
Vehviläinen: Pahin skenaario olisi yhtäaikainen lakko ja epidemia
Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta kuuli aamupäivällä terveysviranomaisten selvitystä koronavirustilanteesta.
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Anu Vehviläinen (kesk.) arvioi valiokunnan asiantuntijakuulemisen jälkeen, että tavallinen kausi-influenssa on tämän hetken tiedoilla toistaiseksi suurempi riski ikääntyneille kuin koronavirus.
Vehviläinen itse piti asiantuntijoiden tietoja rauhoittavina.
– On aika epätodennäköistä, että on sairastumisen riskiä. Suomalainen terveydenhuoltojärjestelmä on erittäin hyvin varautunut. Minulle ainakin tuli aika rauhoittunut olo.
Vehviläinen arvioi kuitenkin, että koronaviruksen tartuntojen määrä tulee todennäköisesti Suomessa lisääntymään.
Hän ei pidä mahdottomana, että Suomessakin jouduttaisiin varautumaan yleisötapahtumien rajoittamiseen. Tässä vaiheessa tällaiseen ratkaisuun ei kuitenkaan olla päätymässä. Tämän hetken tiedon mukaan Anu Vehviläinen ei pidä todennäköisenä, että viranomaiset joutuisivat turvautumaan pandemioiden eli yli maanosien ulottuvien epidemioiden varalta tehtyihin suunnitelmiin.
– Tässä vaiheessa ei pysty sanomaan, onko tulossa pandemia, Vehviläinen kiteyttää asiantuntijoiden käsityksen.
Vehviläisen mukaan kevään pahin skenaario olisi, jos hoitotyöntekijät menisivät lakkoon ja yhtä aikaa olisi kausi-influenssa ja koronavirusepidemia. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja olettaa, että tuollaisessa tilanteessa käytettävissä olisi oikeudellisia keinoja hoidon varmistamiseksi.
Tämän hetken tiedon perusteella suomalaisten arkeen ei ole tulossa muutoksia viranomaisten varautumisesta koronaviruksen leviämiseen. Käsienpesulla pystyy tehokkaasti hillitsemään virusten leviämistä.
Valiokunnassa oli läsnä yhteensä neljä asiantuntijaa sosiaali- ja terveysministeriöstä sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:stä.
Pääministeri antoi vielä tänään eduskunnalle ilmoituksen Suomen varautumisesta koronaviruksen mahdolliseen leviämiseen.
Aiemmasta poiketen Marin antoi ilmoituksen jo kello 16, kyselytunnin tilalla. Ilmoituksen jälkeen eduskunta keskusteli ilmoituksesta, aika oli varattu 1,5 tuntia. Eduskunnan keskustelu näytettiin kyselytunnin paikalla TV1:ssä ja Yle Areenassa.
Lue lisää:
Vältä kättelyä ja pidä hansikkaat kädessä: Kuusi pikavinkkiä koronavirukselta suojautumiseen