Hyppää sisältöön

Nyt tuli kova luku Lapin matkailuvuoden alkuun: yli 12 prosentin kasvu

Lähes 80 prosenttia Lapin tammikuisista yövieraista oli ulkomaalaisia.

Kemin valmistuva Lumilinna
Muun muassa Kemi houkutteli turisteja aiempaa enemmän. Kuvassa Kemin Lumilinna tammikuussa. Kuva: Juuso Stoor / Yle
Perttu Ruokangas

LAPPI Lapin matkailu kasvoi reippaasti tammikuussa, kertovat Tilastokeskuksen torstaina julkaisemat majoitustilastot. Rekisteröidyt yöpymiset lappilaisissa majoitusliikkeissä kasvoivat viime kuussa 12,5 prosenttia edellisvuodesta.

Kasvu on suurempaa kuin koko maassa (+8,2 prosenttia) ja esimerkiksi Helsingissä (+10,4 prosenttia).

Lapin hotelleissa ja muissa majoitusliikkeissä kirjattiin tammikuussa runsaat 382 000 yöpymistä. Koko maassa yöpymisiä oli tammikuussa yhteensä runsaat 1,6 miljoonaa.

Paljon ranskalaisia ja brittejä

Lapin tammikuisista yövieraista oli 77 prosenttia ulkomaalaisia. Eniten väkeä ulkomailta kävi Ranskasta, Iso-Britanniasta ja Alankomaista. Kiinalaisia oli neljänneksi eniten ulkomaisista vieraista, ja heidän yöpymisensä harppasivat huimat 50 prosenttia vuodentakaisesta.

Yöpymisiä oli viime vuoden tammikuuta enemmän lähes kaikilla tilastoissa näkyvillä matkailupaikkakunnilla. Kovin kasvulukema kirjattiin Kemissä, peräti 41 prosenttia. Kemissä yöpymisten määrä on selvästi pienempi kuin Lapin isoilla matkailupaikkakunnilla.

Esimerkiksi Rovaniemellä nousua oli 15, Kittilässä 16 ja Kolarissa 12 prosenttia. Vain Kemijärvellä, Sodankylässä ja Muoniossa yöpymisiä oli viimevuotista vähemmän.

Tammikuun tiedot ovat jatkoa Lapin matkailun hyvin alkaneelle talvikaudelle. Viime vuonna Lapissa yöpyi ennätysmäärä turisteja.

Luvut kertovat vain virallisten majoituspaikkojen tilanteen

Luvut ovat Tilastokeskuksen ennakkotietoja. Mukana on hotelleja, motelleja, matkustakoteja, hostelleja, lomakyliä ja leirintäalueita, joissa on vähintään 20 vuodepaikkaa.

Tilastot eivät täysin kattavasti kerro aivan kaikista majoittujista, sillä niissä ei näy esimerkiksi Airbnb-palvelun yöpymisiä.

Suosittelemme sinulle