Hyppää sisältöön

Berliini riisti kunniakaupunkilaisuuden Paul von Hindenburgilta – syynä rooli Hitlerin valtaannousussa

Hindenburg vastusti alun perin Hitleriä, mutta taipui lopulta hyväksymään tämän nousun valtakunnankansleriksi.

Adolf Hitler ja Paul von Hindenburg
Hitler ja Hindenburg 30. tammikuuta 1933, jolloin Hindenburg nimitti Hitlerin valtakunnankansleriksi. Kuva: Classic Image / Alamy / AOP
Katriina Töyrylä

Berliinin osavaltiohallitus on perunut Saksan entisen presidentin Paul von Hindenburgin kunniakaupunkilaisuuden. Syynä on tämän rooli Adolf Hitlerin valtaannousussa.

Sotamarsalkka Hindenburg ( 1847–1934) johti Saksan joukkoja ensimmäisessä maailmansodassa ja nousi kansallissankariksi. Hänet valittiin vuonna 1925 Saksan valtakunnanpresidentiksi ja hän jatkoi tehtävässä kuolemaansa vuonna 1934 asti. Vuoden 1932 vaaleissa Hindenburg päihitti Hitlerin samoin kuin kaksi muuta ehdokasta.

Hitlerin kansallissosialistinen puolue nousi parlamentin suurimmaksi puolueeksi. Alun perin Hindenburg vastusti Hitlerin valtaannousua, mutta taipui nimittämään tämän valtakunnankansleriksi 30. tammikuuta 1933.

Adolf Hitler ja Paul von Hindenburg julisteessa
Kuva: CBW / Alamy / AOP

Berliinin hallitus perusteli Hindenburgin poistamista kunniaberliiniläisten listalta sekä tällä, että sillä, että hän allekirjoitti asetuksia, jotka kavensivat kansalaisoikeuksia ja lisäsivät Hitlerin valtaa.

Hitler ja Hindenburg saivat Berliinin kunniakansalaisuuden samaan aikaan 20. huhtikuuta 1933. Hitleriltä kunnianosoitus vietiin neljä vuotta toisen maailmansodan jälkeen vuonna 1948.

Berliinin osavaltioparlamentti päätti Hindenburgin kunniakaupunkilaisuuden perumisesta tammikuussa vihreiden ja vasemmiston äänillä.

Lue myös:

Tagesspiegel: Hindenburg nicht mehr Ehrenbürger Berlins (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle