Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Huippuyliopistossa opiskeleva Linda Tervaniemi joutui ensin jättämään koronaviruksen takia koulunsa Shanghaissa ja nyt Firenzessä: “Virus seuraa minua kuin pikkuveli”

Suomalaisopiskelija kohtasi koronaviruksen ensin Kiinassa, sitten Lapissa ja nyt Italiassa.

Linda Tervaniemi etäopiskelee Rovaniemellä
Linda Tervaniemi opiskelee kursseja nyt etäopintoina Rovaniemeltä Firenzeen. Kuva: Raimo Torikka / Yle
Pekka Viinikka
Avaa Yle-sovelluksessa

Koronavirus vaikuttaa suoraan tai välillisesti miljooniin ihmisiin. Yksi heistä on rovaniemeläinen Linda Tervaniemi, jonka opiskelijakampus Kiinan Shanghaissa vaihtui koronaviruksen vuoksi tammikuussa Italiaan ja Firenzeen, New Yorkin yliopiston toiseen sivupisteeseen. Kaikki näytti hyvältä, kunnes koronavirus aiheutti jälleen muutoksia nuoren opiskelijan elämään.

– Maanantain ja tiistain välisenä yönä huonekaveri kiljahti, kello oli 00.00 yöllä. Kysyin, että mitä tapahtui ja hän sanoi, että meidän kaikkien täytyy lähteä torstaiaamuun mennessä, sillä koulu suljetaan koronaviruksen vuoksi vähintään kuukaudeksi, kertaa Linda Tervaniemi yön tapahtumia.

Tervaniemen piti aloittaa opiskelut alunperin vuoden vaihteessa New Yorkin yliopiston kampuksella Kiinan Shanghaissa, mutta matka peruuntui koronaviruksen vuoksi ja koulu suljettiin. Firenzen koulun sulkemisen jälkeen hän opiskelee kursseja etäopintoina Suomesta.

Linda Tervaniemi palasi toistamiseen tuttuihin lumisiin maisemiin Rovaniemelle.
Linda Tervaniemi palasi Italiasta kotikaupunkiinsa Rovaniemelle. Kuva: Raimo Torikka / Yle

Firenzen koulun sulkeminen opiskelijoille yllätys

Tervaniemelle ja muille Firenzen opiskelija-asuntolassa asuville koronauutinen oli täydellinen yllätys, opiskelusuunnitelmat murenivat palasiksi ja edessä oli useimmilla matkustaminen takaisin kotimaahan.

– Soitin isälle ja äidille, että mitä tehdään? He olivat nukkumassa kello yhden aikaan yöllä ja sanoivat, että tee kuten haluat. Siitä seitsemän tuntia istuin jo koneessa matkalla kohti Helsinkiä.

Vanhemmat ovat helpottuneita. Italiassa on reagoitu nopeasti asioihin ja tyttären paluuliput Suomeen järjestyivät pikaisesti.

– Onhan se ihana saada aina oma lapsi kotiin ja kiitos, että hän on täällä turvassa, miettii Lindan äiti, Tanja Tervaniemi.

Linda tervaniemi ja äiti tanja tervaniemi
Linda Tervaniemi kotona äitinsä Tanjan kanssa. Kuva: Raimo Torikka / Yle

Koronavirus on seurannut Tervaniemen elämää, jopa mystisen tarkasti. Nuoren opiskelijanaisen mielestä se on kuin liimatarra, joka ei päästä otteestaan, vaan ilmestyy aina jossakin vaiheessa eteen.

– Se on kuin pikkuveli, joka seuraa minua joka paikkaan. Ensin en päässyt Shanghaihin, kun se iski Kiinassa. Sitten tulin Rovaniemelle käymään ja täällä oli koronatapaus. Sitten lähdin Italiaan ja kävin viikonloppuna Milanossa, se oli sielläkin.

Milanossa viikonloppu – koronavirusuutiset ilmestyivät paluumatkalla

Tervaniemi vieraili ystäviensä kanssa viikonloppuna Milanossa, mistä alkoi levitä uutisia useista koronavirustartunnoista. Virus tuntui jälleen seuraavan erikoisesti Lindan vanavedessä.

– Viime viikonloppuna olin kavereiden kanssa Milanossa, missä oli muotimessut. Sunnuntaina, kun avasin puhelimen matkalla Firenzeen, huomasin uutisista, että Milanossa on koronavirusta. Kukaan ei osannut ajatella, että se iskee sinne tosissaan.

Vanhemmat ovat suhtautuneet muuten rauhallisesti tyttärensä vastoinkäymisiin. Koko tapahtumien sarja on kuitenkin hämmentänyt, sillä ensin peruuntui Shanghai, sitten Firenze. Lisää hämmennystä aiheutti maanantai-illan uutisissa Milanosta kantautuneet tiedot.

– Linda oli käynyt Milanossa kavereiden kanssa retkellä ja se oli maanantai-ilta. Katsoimme uutiset ja näin, että sain valokuvia samasta paikasta, missä uutisankkuri seisoi ja kertoi koronaviruksesta Milanossa, kertoo äiti Tanja Tervaniemi.

Opiskelujen jatkuminen kysymysmerkki

New Yorkin yliopiston Firenzen kampukselta on ilmoitettu, että koulun ovet avautuvat maaliskuun lopulla. Tällä hetkellä Linda Tervaniemi opiskelee netin kautta ja suorittaa opintoihin liittyviä kursseja. Useat opiskelijat uskovat, etteivät Firenzen luentosalien ovet aukene kuitenkaan vielä maaliskuun lopulla.

– Nyt kun virus on alkanut leviämään, niin tuskin avautuu silloinkaan, toteaa Linda Tervaniemi ja uskoo, että hän opiskelee vasta ensi syksynä Shanghaissa.

Linda Tervaniemi näyttää kuvaa Firenzen? kampukselta, jossa opiskeli vähän aikaa
Linda tutkii Firenzen kampusta Rovaniemellä. Kuva: Raimo Torikka / Yle

Koronaviruksen vaikutukset ja sattumat elämänkulkuun eivät ole saaneet Linda Tervaniemeä pelkäämään virusta ja sen mahdollista leviämistä.

– En osaa vielä pelätä. Toisaalta pelottaa, jos siihen sairastuu ja tartuttaa sen joihinkin muihin ihmisiin, vaikka se ei itselle aiheuttaisi mitään, hän toteaa lopuksi.

Suosittelemme