Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Pori Jazzin entinen taiteellinen johtaja Jyrki Kangas on kuollut – kollegat muistelevat rohkeaa visionääriä

Porin kaupunki järjestää suruliputuksen Raatihuoneen edustalla. Suruliputuksella halutaan kunnioittaa Jyrki Kankaan muistoa.

Jyrki Kangas 1944–2020
Jenni Joensuu,
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Pori Jazzin entinen taiteellinen johtaja Jyrki Kangas on kuollut.

Asian varmistavat Kankaan omaiset. Hän kuoli torstai-iltana.

Jyrki Kangas oli kuollessaan 76-vuotias.

Kangas toimi Pori Jazzin taiteellisena johtajana vuoteen 2009 saakka. Hän on myös toiminut Pori Jazzin taustayhtiö Pori Jazz 66:n toiminnanjohtajana.

Kangas vaikutti keskeisesti siihen, että Pori Jazz kehittyi populaarimusiikin yleisfestivaaliksi jazzväkeä silti unohtamatta. Vaikka Kangas otti välillä tiukastikin kantaa, hän toisaalta kuunteli filosofisen pitkämielisesti jazzpuritaanien nurinaa, jonka mukaan poptähdet olivat festivaalilla liian isossa roolissa.

Jyrki Kangas soitti kontrabassoa useissa eri kokoonpanoissa, kuten Poriginal Quartet, JaxSix ja Pori Big Band. 1970-luvun alussa hän toimi Porin kaupungin orkesterin amanuenssina.

Viime vuosina Jyrki Kangas oli aktiivisesti mukana Puhtaan Meren Puolesta ry:n toiminnassa. Yhdistys vastustaa Fortumin suunnitelmia päästää jätevettä mereen Yyterin edustalla. Jyrki Kangas oli suuri luonnon ystävä ja aktiivinen luonnonsuojelun puolestapuhuja.

Koko kaupungin suuri mies

Uutinen Jyrki Kankaan kuolemasta vetää Pori Jazzin nykyisen taiteellisen johtajan Mikkomatti Aron hiljaiseksi.

– Muistan jo pikkupoikana jazzkadulla ja Jazzeilla kaupungin suurta miestä, Jyrkiä seuranneeni.

Pori Jazz Pori Jazzin taiteellinen johtaja Mikkomatti Aro
Pori Jazzin nykyinen taiteellinen johtaja Mikkomatti Aro. Kuva: Mari Kahila / Yle

Aro nostaa esiin Kankaan omalaatuisen karisman.

– On ehkä kliseistä puhua porilaisesta hulluudesta, mutta kyllä hänessä sitäkin oli. Hänen merkityksensä Pori Jazzille ja kulttuurielämälle laajemminkin on ollut aivan valtaisa.

"Hän on visionääri"

Jyrki Kankaan ystävä ja kollega, jazzrumpali Reino "Reiska" Laine kuuli Kankaan poismenosta Yleltä.

– Jyrkin merkitys oli minulle erittäin suuri. Olemme tunteneet yli 50 vuotta ja tehneet Pori Jazzia yhdessä. Hän on ollut minulle todella tärkeä ihminen.

Pori Jazz 2019
Reiska Laine on tuntenut Jyrki Kankaan vuosikymmeniä. Kuva: Jari Pelkonen / Yle

Laine kuvailee, että Jyrki Kangas oli myös Porille tärkeä ihminen.

– Hän on visionääri, hänellä on roppakaupalla ideoita ja koko ajan tulee lisää. Hän on koko ajan kehittänyt uutta Pori Jazziin.

"Luovuus oli hänen avainalueitaan"

Kari Sarpila oli yksi Porin jazzfestivaalin perustajista Jyrki Kankaan kanssa. Sarpila oli myös Jyrki Kankaan ystävä ja soittajakaveri vuosikymmenten ajan.

– Jyrki oli monessa muussakin mukana kuin järjestämässä suurta jazzjuhlaa. Hän oli sangen monipuolinen ja merkitsi minullekin paljon. Jyrki oli minulle esikuva ahkeruudessa, sinnikkyydessä ja luovuudessa, joka oli hänen avainalueitaan.

"Rohkeuden kautta muistan hänet"

Pori Jazzin tiedottaja Mikko Peltola sanoo muistavansa Jyrki Kankaan harvinaisen rohkeana ihmisenä.

– Tietysti hänen ideansa ja energiansa, jolla hän vei Pori Jazzia eteenpäin, hakee vertaistaan. Eikä vertaista varmaan tulekaan. Hän oli monessa mielessä poikkeuksellinen ja idearikas ihminen. Hän sai ideansa myös vietyä läpi ja eteenpäin. Ideat olisivat monella muulla voineet jäädä puolitiehen.

Mikko Peltolan mukaan Jyrki Kangas oli myös rohkea mielipidevaikuttaja.

– Jyrki oli myös ristiriitainen henkilö, kuten voimakkaat ihmiset usein ovat. Hän pystyi luomaan laajan kontaktiverkon ja verkostoitui ennen kuin sitä verbinä edes käytettiin. Hän loi festivaalin puitteissa yhteydet eurooppalaisiin ja pohjoisamerikkalaisiin festivaaleihin. Sieltä saatiin aika paljon ideoita viedä Pori Jazzia eteenpäin.

– Jyrki sanoi oikeastaan mielipiteensä aika monistakin asioista eikä vilkuillut sivuille. Rohkeuden kautta muistan hänet, Mikko Peltola sanoo.

Jyrki Kangasta muistellaan Twitterissä

Jyrki Kankaan poismeno on tavoittanut ihmiset perjantaiaamupäivän aikana myös Twitterissä.

Ylikomisario Juha Joutsenlahti muistelee Kangasta lähihistorian merkkihenkilönä.

Porin kaupunki on välittänyt Kankaan omaisille surunvalittelut. Kaupunki järjestää suruliputuksen raatihuoneen edustalla tänään. Kynttilöitä ja muistamisia voi jättää raatihuoneen lipputankojen juurelle.

Pori Jazzin toimisto on Raatihuoneella.

– Vaikuttava persoona on poissa, sanoo Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen.

Suruliputus Jyrki Kankaalle.
Pori suruliputtaa Jyrki Kankaan poismenon johdosta. Kuva: Jenni Joensuu / Yle

Jyrki Kankaan kuolemasta kertoi ensin Satakunnan Kansa.

Jyrki Kangas Yle Areenassa

Jyrki Kankaasta kertova dokumentti Mr. Pori Jazz esitettiin Yle Teemalla viime vuoden lopussa. Dokumentti on edelleen katsottavissa Yle Areenasta.

50 x Pori Jazz -dokumenttisarja Yle Areenassa

Toimittaja Rami Koivulan haastattelussa vuonna 2014 Jyrki Kangas kertoo elämästään, jazzjuhlista ja myös suuresta rakkaudestaan.

Suosittelemme