Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Tappouhkauksia lähetelleen sometilin perustanut vasemmistoliiton toiminnanjohtaja irtisanoutuu tehtävästään – Poliisi epäilee rikosta

Yle kertoi torstaina, että Misha Dellingerin perustamalta anonyymiltä Twitter-tililtä on lähetetty viestejä, joissa kehotetaan tappaamaan fasistit ja ilmastonmuutoksen kieltäjät.

Kuvakaappaus Dellingerin omalla nimellä varustetusta Twittertilistä. Jutussa mainitut viestit on lähetetty toiselta tililtä, jonka Dellinger perusti 2010.
Kuvakaappaus Dellingerin omalla nimellä varustetusta Twittertilistä. Jutussa mainitut viestit on lähetetty toiselta tililtä, jonka Dellinger perusti 2010. Kuva: Misha Dellingerin Twitter-tili
Matti Konttinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Vasemmistoliiton läntisen alueen toiminnanjohtaja Misha Dellinger irtisanoutuu tehtävästään. Dellinger ilmoitti päätöksestään perjantaiaamuna, kertoo vasemmistoliitto verkkosivuillaan. Dellingerin irtisanoutuminen astuu voimaan välittömästi.

– Viime päivinä noussut kohu on syönyt luottamuksen, jota ilman ei ole mahdollista tehdä toiminnanjohtajan työtä. Siksi en voi tehdä muuta kuin kantaa vastuun tilanteesta ja irtisanoutua tehtävästäni. Kiitän kanssani työskennelleitä kuluneista vuosista ja pyydän anteeksi tuottamaani pettymystä, Dellinger sanoo tiedotteessa.

Yle kertoi torstaina, että Dellingerin perustamalta anonyymiltä Twitter-tililtä on lähetetty viestejä, joissa kehotetaan tappaamaan fasistit ja ilmastonmuutoksen kieltäjät.

Dellingerin mukaan väkivaltaa kannattavat viestit julkaissut tili oli perustettu ennen hänen työsuhteensa alkamista vasemmistoliitossa. Hänen mukaansa viestit eivät ole hänen kirjoittamiaan.

Dellinger pyysi torstaina Twitterissä anteeksi asiasta syntynyttä kohua, mutta ei suoraan viestien sisältöä. Hän kertoi tuomitsevansa väkivallan ja sillä uhkailun.

Andersson: Monet puolueen aktiivit menettivät luottamuksen Dellingeriin

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson tuomitsi kirjoitukset perjantaiaamuna ja sanoi, että vasemmistoliiton puoluehallitus käsittelee tapauksen.

Andersson kertoo Ylelle, että Dellinger veti itse johtopäätökset ja kantaa nyt henkilökohtaisen vastuunsa tilanteesta irtisanoutumalla. Anderssonin mukaan Dellinger itse ehdotti irtisanomista, mutta lopulta asiasta sovittiin yhdessä puolueen kanssa.

– Dellinger on halunnut kantaa vastuuta tilanteessa, jossa hän on nähnyt, että hänen on mahdotonta enää jatkaa työtehtävässään puolueessa, jossa esimerkiksi monet puolueen aktiivit ovat menettäneet luottamuksensa häneen, Andersson sanoo.

Andersson ei halua työnantajapuolen edustajana avata julkisuudessa luottamuksellisia keskusteluja, joita hän on käynyt Dellingerin kanssa.

Andersson ei kommentoi esimerkiksi kysymystä siitä, kuka lähetti uhkaavat viestit Dellingerin perustamalta Twitter-tililtä. Dellinger on itse kiistänyt lähettäneensä tällaisia viestejä.

– Ongelmallista tässä tilanteessa on se, että meillä ei ole mahdollisuuksia todentaa näitä väitteitä puolin eikä toisin. Siksi tässä on myös kyse luottamuksesta työntekijän ja työnantajapuolen välillä.

Anderssonin mukaan vasemmistoliitto edellyttää, että kaikki puolueen jäsenet, työntekijät ja puolueen toiminnassa mukana olevat henkilöt sitoutuvat ehdottomasti väkivallattomuuteen.

Andersson kertoo, että jatkossa vasemmistoliitto tulee painottamaan kaikille työntekijöilleen ja aktiiveilleen sitä, että puolueella on ehdottoman kielteinen kanta kaikenlaiselle väkivallalle tai sillä uhkailulle.

– Tulemme käymään läpi puolueen palkkalistoilla työskentelevien kanssa sitä, että minkä tyyppistä käytöstä edellytämme heidän noudattavan kun he käyvät keskustelua sosiaalisessa mediassa tai muualla julkisuudessa.

Poliisi aloittanut esitutkinnan Dellingerin Twitter-tilistä

Lounais-Suomen poliisi on aloittanut perjantaina esitutkinnan Dellingerin Twitter-tilistä, vahvistaa rikoskomisario Jussi Helesvirta. Asiasta tehtiin poliisille rikosilmoitus torstaina.

– Tutkintakynnys ylittyi ja rikosnimikkeenä on kiihottaminen kansanryhmää vastaan, sanoo Helesvirta.

Tutkinnan aloittamisesta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat. Tapaus siirtyy rikosten esikäsittely-yksiköstä ensin tänään perjantaina tutkintaryhmään ja siitä eteenpäin tutkintaan.

– Asia on vielä alkutekijöissään eikä tarkemmasta aikataulusta ole tietoa, Helesvirta kertoo.

Lue myös:

Li Andersson: "Tämä asia ei jää tähän" – Vasemmistoliiton toiminnanjohtajan perustama Twitter-tili kehotti tappamaan fasistit ja ilmastonmuutoksen kieltäjät

Suosittelemme