Hyppää sisältöön

Koronavirus iskee myös Euroopan talouteen: Yritykset ennakoivat kyselyssä isoja menetyksiä alkuvuodelle, Suomessa harmia teollisuudelle

Keskuskauppakamarin mukaan Suomi on Kiinan taloudesta riippuvaisimpia maita EU:ssa.

Kiinalaisessa Galanzin kodinkonetehtaassa Foshanissa työskennellään kasvomaskit päällä. Tehtaiden tuotannot ovat takkuilleet virusepidemian takia. Kuva: Alex Plavevski / EPA

Koronavirus kasaa synkkiä pilviä eurooppalaisten yritysten ylle. Tuotanto seisoo ja kontit ovat jumissa Kiinan satamissa ja esimerkiksi autonvalmistajilta jää tärkeitä osia Wuhanin tehtailta saamatta. Tuotanto hidastuu myös Suomessa.

Euroopan kauppakamarin tekemään koronaviruksen vaikutuksia koskeneeseen tuoreeseen kyselyyn osallistui 577 yritystä. Yli 90 prosenttia kertoi liiketoimintansa kärsivän jo nyt. Lähes puolet pelkäsi jopa puolittuvaa liikevaihtoa Kiinan liiketoimissaan tämän vuoden ensimmäisen puoliskon aikana.

– Hyvin isoista summista puhutaan, mutta tämähän on Kiinan liiketoimintaan liittyvä juttu. Isot yritykset ovat globaaleja ja tuottoa tulee muilta markkina-alueilta, sanoo Keskuskauppakamarin kansainvälisistä asioista vastaava johtaja Timo Vuori.

Mitä taloudelliseen hallaan tulee, ei Suomi ole poikkeus.

Vuoren mukaan pahiten virus iskee Suomessa ICT-alaan, teknologiaan, elektroniikkaan ja kaikenlaisten koneiden ja laitteiden osasten valmistamiseen. Niiden tuontiin ja jatkovientiin vaikkapa Euroopan markkinoille.

– Me varmaan pystymme elämään ilman tiettyjä laitteita tai kulutushyödykkeitä tilapäisestä, mutta yksittäiselle firmalle Kiinassa valmistettu komponentti voi olla niin keskeinen, että mikäli korvaavaa ei löydy heti, viivästytään tilaajan aikataulusta ja isoja menetyksiä tulee, Vuori tuumaa.

Keskuskauppakamarin mukaan Suomi on yksi Kiinan taloudesta eniten riippuvaisia maita EU:ssa. Vuori toteaa ETLA:n vuonna 2016 tekemään selvitykseen pohjaten, että Kiina on yksittäisistä maista USA:n ohella keskeisimpiä talouksia, jotka vaikuttavat Suomen kansantalouteen.

Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Timo Vuori. Kuva: Rinna Härkönen / Yle

"Toivottavasti Kiinassa mennään terveys edellä"

Millaisista menetyksistä sitten puhutaan, sitä Vuori ei lähde arvioimaan. Niitä kuitenkin tulee.

– Olisi rohkeaa heittää mitää lukuja. Tässä mennään päivä kerrallaan, mutta väistämättä firmat joutuvat täällä meittimään, millaisia sopeutumistoimia joudutaan tekemään. Ei ole poissuljettua etteikö tuotantoseisokkia tulisi tai jouduttaisi myymään eioota. Kaikki on tietysti mahdollista.

Finnairin kohdalla sopeutuminen meni jo yt-menettelyyn saakka. Strategiaansa hyvin vahvasti Kiinan-lentojen varaan rakentaneen lentoyhtiön Manner-Kiinan lennot tyssäsivät helmikuussa kuin seinään. Hiljattain Finnair aloitti kaukolentojen pilotteja koskevat yt-menettelyt. Finnairin viestintäjohtaja Päivyt Tallqvist kertoi aiemmin, että kyse on mahdollisista määräaikaisista lomautuksista.

Toisaalta Vuori muistuttaa, että Kiinan päässä tilanne näyttäisi hiljalleen jo palaamaan normaalimpaan suuntaan.

– Samaan aikaan täytyy toivoa, että viranomaiset ovat saaneet koronaviruksen kuriin eikä Kiinan päässä ryhdytä taloudellisista syistä käynnistellä teollisuutta ennen aikojaan. Terveys edellä.

– Olennaisinta on nyt taudin estäminen, terveys edellä myös firmoissa. Yritykset ovat myös tehneet matkarajoituksia, etteivät itse ruokkisi taudin leviämistä omassa liiketoimissakaan.

Vaikka tilanne saataisiin pian normalisoitumaan Kiinassa, heijastuvat taloudelliset vaikutukset Vuoren mukaan vielä vuoden loppuun asti maailmanlaajuisesti.

Lue myös:

Kauppakamarien kysely paljastaa yritysten painajaisen: Koronavirus heikentää pahoin tuloksia Kiinassa

Suosittelemme sinulle