Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Kreikan poliisi turvautui taas kyynelkaasuun – Tuhansia uusia siirtolaisia tungeksii Turkin ja Kreikan rajalla

Turkki avasi rajansa, koska ei mielestään saa tarpeeksi tukea toimilleen Syyriassa.

Eurooppaan pyrkiviä ihmisiä metsässä lähellä Turkin ja Kreikan Èvros-rajajokea 1. maaliskuuta 2020.
Eurooppaan pyrkiviä ihmisiä metsässä lähellä Turkin ja Kreikan Èvros-rajajokea 1. maaliskuuta 2020. Kuva: Sedat Suna / EPA
Marika Kataja,
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tilanne Turkin ja Kreikan välisellä rajalla on kiristynyt uudelleen. Kreikan poliisi on ampunut kyynelkaasuammuksia ja käyttäneet vesitykkejä kohti raja-aidalle pyrkineitä ihmisiä Kastaniesin raja-asemalla. Siirtolaiset ovat heitelleet poliiseja kivillä.

Rajalle on yön ja päivän aikana saapunut tuhansia ihmisiä lisää.

Eilen lauantaina rajalla arvioitiin olleen 13 000 ihmistä, jotka yrittivät kaikin keinoin päästä Kreikkaan, mistä he jatkaisivat matkaansa muualle Eurooppaan.

Kreikka, Turkki, Ateena, Ankara ja rajakaupunki Kastanies merkittynä kartalla
Kataniesin rajanylitsypaikka Kreikassa. Kuva: Leena Luotio / Yle

Uutistoimisto AFP:n paikalla olevien toimittajien mukaan yön aikana rajalle on tullut lisää ainakin 2 000 ihmistä.

Kourallinen ihmisiä ylittänyt rajan

Valtaosa ihmisistä on Syyriasta, Afganistanista ja Irakista taisteluita paenneita. Kylmässä yössä raja-alueella on odotellut myös lukuisia perheitä pienten lasten kanssa.

Tiettävästi joitain kymmeniä ihmisiä on päässyt Kreikan puolelle rajajoen yli. Turkin puolella tilannetta seurannut Ylen toimittaja kertoo, että pieniä ryhmiä ihmisiä pääsee rajan yli veneillä.

EU:hun pyrkijä Ylelle: "En lähde ennen kuin onnistun" – Turkin ja Kreikan rajajoen yli pääsee vain parissa minuutissa, jos hetki on otollinen

Myös Ylen paikan päällä oleva toimittaja näki, kuinka Kreikan rajan yli tuli ainakin yksi ihminen. Reutersin toimittaja näki Kreikan puolella noin 30 ihmisen ryhmän, joiden joukossa oli afgaaninainen viiden päivän ikäisen vauvan kanssa.

Kreikan poliisi sanoi pidättäneensä noin 140 laittomasti maahan tullutta.

Lisäksi aamunkoitteessa Kreikkaan kuuluvan Lesboksen saaren rantaan saapui kolme kumiveneellistä siirtolaisia. Saarelle on tullut kaikkiaan noin 500 ihmistä.

Turkin sisäministeri Süleyman Soylu kertoi aamulla Twitterissä, että rajan yli olisi pyrkimässä jopa yli 70 000 ihmistä.

Eilen Kreikan rajavartiosto joutui ottamaan kovat keinot käyttöön estääkseen luvattoman maahantulon Kastaniesin raja-asemalla maiden välisen maarajan pohjoisosassa. Vastapäätä Kastaniesiä sijaitsee Turkin puolella Edirnen kaupunki ja raja-asema nimeltään Pazarkule.

Kivenmurikat sinkoilevat kyynelkaasun keskellä – Erdogan: Turkki päästää pakolaiset nyt rajansa yli Kreikkaan

Kreikka sanoo, ettei yksikään siirtolainen ole päässyt luvatta Kreikan puolelle.

Kreikan apulaispuolustusministeri Alkiviadis Stefanis syytti televisiohaastattelussa Turkkia siirtolaisten avustamisesta rajan laittomassa ylittämisessä.

– He [turkkilaiset rajavartijat] eivät pysäytä siirtolaisia, vaan avustavat heitä, Stefanis sanoi Skai-TV:n haastattelussa.

Asukkaat Ylelle Kreikan ja Turkin rajalla: "Pelkäämme, että tämä on vasta alkua"

Syyrialaiset Ylelle Turkissa: Lähteäkö Eurooppaan vai ei?

Taustalla Idlibin tilanteen kärjistyminen

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ilmoitti eilen, että Turkki avaa rajansa Kreikkaan, koska ei voi enää ottaa vastaan uusia pakolaisia Syyriasta. Heitä on Turkissa jo yli kolme miljoonaa.

Syyrian Idlibin alueella riehuvat erittäin rajut taistelut ja Idlibistä saattaa tulla Turkkiin uusi pakolaisaalto.

Turkin sotilaat ovat myös joutuneet taistelujen keskelle. Syyrian joukkojen tulituksessa on kuollut kymmeniä turkkilaisia. Turkki vaatii, että ulkovaltojen olisi puututtava Idlibin tilanteeseen verilöylyn estämiseksi.

Turkki uhkaa päästää pakolaiset vapaasti Eurooppaan, Kreikka ja Bulgaria lähettämässä joukkoja rajoille – mitä Turkin uhkailu merkitsee?

Turkki sanoo yli 30 sotilaansa kuolleen ilmaiskussa Syyrian Idlibissä – Viranomaislähde: Turkki päästää pakolaiset Eurooppaan

Suosittelemme