Hyppää sisältöön

SusiLIFE-hanke haluaa parantaa susien mainetta Kainuussa

Kevään aikana kartoitetaan Kainuun maatiloja, jotka ovat joutuneet, tai ovat vaarassa joutua petovahinkojen kohteeksi.

Varg i snöigt landskap.
SusiLIFE-hanke pyrkii hälventämään susiin liittyviä ennakkoluuloja. Kuvituskuva. Kuva: Felix Andre Skulstad
Milka Krogerus

Syksyllä alkanut riistakeskuksen SusiLIFE-hanke pyrkii hälventämään susiin liittyviä ennakkoluuloja.

– Pyrimme edistämään ihmisten ja suden rinnakkaiseloa, ja yksi millä tähän pyritään, on vahinkojen ennaltaehkäisy ja oikean tiedon lisääminen sudesta eli viestintä, erikoissuunnittelija Mari Tikkunen sano.

Tikkunen arvelee, että susien huonon maineen syynä ovet pääasiassa niiden aiheuttamat petovahingot. Tikkusen mukaan Kainuussa sattui viime vuonna yhteensä 13 suden aiheuttamaa vahinkoa, mikä on 27 prosenttia koko Suomen petovahingoista.

– Lammasvahinkoja ja koiravahinkoja sattuu eniten, jos porovahinkoja ei oteta lukuun. Koiravahingot ovat korvausarvoltaan kaikista isoimpia, Tikkunen sanoo.

Kevään aikana kartoitetaan Kainuun maatiloja, jotka ovat joutuneet tai ovat vaarassa joutua petovahinkojen kohteeksi. Näiden tilojen kanssa tehdään yhteistyötä vahinkojen ehkäisemiseksi, esimerkiksi Riistakeskukselta saatavien petoaitojen avulla.

– Toimitamme akuutin suojauksen tarpeessa oleville tiloille nopean toimituksen aitapaketteja. Koirien suojaukseen pureudutaan toimijoiden kanssa järjestetyissä seminaareissa ja etsimällä tietoa siitä, mitä suojauskeinoja muualla on käytössä, ja toimisiko ne myös Suomessa, Tikkunen sanoo.

Lisäksi Riistakeskus kehittää petoyhdyshenkilöverkostoa, eli sen kattavuutta halutaan lisätä. Petoyhdyshenkilöksi voi pian kouluttautua verkossa tehtävän e-kurssin ja -kokeen avulla.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle