Hyppää sisältöön

Fortumin Pekka Lundmark korvaa Nokian Rajeev Surin – “Olemme jättäneet jälkemme Nokiaan ja Nokia on jättänyt jäljen meihin”

Mitä seuraavaksi tapahtuu? Lundmarkin mukaan hänellä ei ole valmista toimenpideohjelmaa.

Nokian tiedotustilaisuus - toimitusjohtaja vaihtuu
Nokian tiedotustilaisuus - toimitusjohtaja vaihtuu

Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark jättää tehtävänsä ja siirtyy Nokian toimitusjohtajaksi.

Uutisen jälkeen kaikkien huulilla on sama kysymys. Nokialla on ollut vaikeuksia viidennen sukupolven verkkojensa kanssa. – tarkoittaako toimitusjohtajan vaihdos muutosta Nokian strategiaan?

Viime viikolla Bloomberg kertoi Nokian suunnittelevan merkittäviä strategisia muutoksia, kuten yrityskauppoja tai esimerkiksi yhdistymistä ruotsalaisen Ericssonin kanssa.

Lundmarkin mukaan hänellä ei ole suunnitelmia valmiina kainalossaan.

– Kuten kenellä tahansa toimitusjohtajalla, joka tulee taloon, minulla on mahdollisuus tutustua strategiaan ja miettiä mitä jatkossa tehdään.

Myös hallituksen väistyvä puheenjohtaja Risto Siilasmaa rauhoitteli Bloombergin uutisen käynnistämää huhumyllyä.

– Emme ole arvioimassa sellaisia strategisia vaihtoehtoja tällä hetkellä. Uusi toimitusjohtajana tekee normaaliin tapaan suunnitelmansa ja voi halutessaan ehdottaa hallitukselle toimenpiteitä.

Fortumilla on parhaillaan käynnissä massiivinen energia-alan fuusio saksalaisen Uniperin kanssa. Pekka Lundmarkin mukaan lähtöpäätös ei ollut helppo.

– Ajankohta ei ole koskaan optimaalinen. Uniper-diili astuu kuitenkin uuteen vaiheeseen, jossa Fortum on suurin omistaja, hän sanoi.

Entistä suomalaisempi?

Nokia on jatkossa entistä suomalaisempi, kun hallituksen puheenjohtajan lisäksi myös toimitusjohtaja on suomalainen. Sari Baldaufin mukaan tämä tulkinta on väärä.

– Ei. Nokia on globaali yhtiö ja toimitusjohtajaa etsittiin globaalisti, yhtiön sisä- ja ulkopuolelta.

Baldauf on nousemassa Risto Siilasmaan jälkeen Nokian hallituksen puheenjohtajaksi. Lavalle noussut nelikko – Lundmark, Suri, Baldauf ja Siilasmaa – vakuutti uskoaan Nokian tulevaisuuteen.

– Olemme jättäneet jälkemme Nokiaan ja Nokia on jättänyt vielä suuremman jäljen meihin, Siilasmaa totesi.

Siilasmaa ja Baldauf kiittelivät tilaisuudesa Rajeev Suria vuolaasti yli kymmenen vuotta kestäneestä toimitusjohtajuudesta. Muutosta oli heidän mukaan valmisteltu pidempään täydessä yhteisymmärryksessä.

– Rajeev on antanut 25 vuotta elämästään Nokialle. Ja kun hän haluaa tehdä jotain muuta, meidän on tuettava häntä, Siilasmaa sanoi.

Lundmark aloittaa Nokian palveluksessa näillä näkymin 1. syyskuuta 2020. Nokian nykyinen toimitusjohtaja Suri jatkaa tehtävässään 31. elokuuta asti. Sen jälkeen hän jatkaa yhtiön hallituksen neuvonantajana tammikuun 2021 alkuun saakka.

– Nokia tulee aina olemaan osa minua ja haluan kiittää kaikkia, joiden kanssa olen työskennellyt ja jotka ovat auttaneet tekemään Nokiasta paremman yhtiön ja minusta paremman johtajan, Suri sanoo Nokian tiedotteessa.

Samalla Suri kertoo haluavansa tehdä jotain uutta. Mitä, sitä hän ei tässä vaiheessa kerro.

Lundmark jättää Fortumin viimeistään tämän vuoden elokuun loppuun mennessä. Vuonna 1963 syntynyt Lundmark on ollut Fortumin toimitusjohtajana syyskuusta 2015 alkaen. Koulutukseltaan hän diplomi-insinööri.

Fortumin hallitus kertoo aloittavansa toimitusjohtajan hakuprosessin välittömästi.

Helsingin pörssissä Nokian osake on puolen päivän aikaan vajaan kahden prosentin nousussa.

Lue myös:

Analyysi: Nokian Rajeev Suri valmistautui kymmenen vuotta 5G:n tuloon, mutta myöhästyi – Vähemmästäkin on toimitusjohtajia irtisanottu

Nokian 5g-ongelmien syy paljastui toimitusjohtajan puheessa: Riuttahai-teknologia ei valmistunut ajoissa

Fortum sotkeutui sakeaan soppaan Saksassa – Toimitusjohtaja Pekka Lundmark, miksi te ette estä kohutun hiilivoimalan käynnistämistä?

Fortum vastaa vihdoin Saksan hiilivoimalakohuun – Energiaprofessori: Saksan hallituksen päätös sallia uusi hiilivoimala on skandaali

Uniperin kesällä avattava hiilivoimala saastuttaa kerrottua enemmän – paine energiayhtiö Fortumia vastaan kasvaa Saksassa

Suosittelemme sinulle