Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Analyysi: Nokian Rajeev Suri valmistautui kymmenen vuotta 5G:n tuloon, mutta myöhästyi – Vähemmästäkin on toimitusjohtajia irtisanottu

Kypsyykö taustalla isompikin muutos? Sitä arvuutellaan todennäköisesti pitkään, sillä Pekka Lundmark aloittaa vasta syksyllä, kirjoittaa taloustoimittaja Juha-Matti Mäntylä.

Rajeev Suri Nokian tiedotustilaisuudessa helmikuussa 2019.
Rajeev Suri Nokian tiedotustilaisuudessa helmikuussa 2019. Kuva: AOP
Juha-Matti Mäntylä
Avaa Yle-sovelluksessa

Nokia kertoi tänään toimitusjohtaja Rajeev Surin jättävän yhtiön. Tilalle tulee Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark, joka työskenteli Nokialla erilaisissa johtotehtävissä 1990-luvulla.

Surin lähtö ei lopulta tullut yllätyksenä.

Kännykkäverkoissa tapahtuu merkittävä teknologiamullistus noin kymmenen vuoden välein. Ne eivät tule yllätyksenä. Näitä teknologiasukupolvien vaihdoksia varten tehdään tuotekehitystä ja valmistellaan erilaisia yhteisiä standardeja vuosien ajan.

Tällä kertaa tuon mullistuksen nimi on 5G – eli viides sukupolvi.

Kaikki oli tiedossa, kaikki oli pedattu, mutta silti Nokia myöhästyi. Vähemmästäkin on toimitusjohtajia irtisanottu.

Risto Siilasmaa ja Rajeev Suri ilmoittivat Alcatel-Lucent -kaupoista huhtikuussa 2015.
Nokian väistyvät johtajat: Risto Siilasmaa (vas.) ja Rajeev Suri. Kuva: Markku Ojala / EPA

Sukupolvenvaihdoksen lisäksi Nokia myöhästyi nousukaudesta. Sijoittajat ovat pettyneitä siitä, että Nokian kurssi on ollut koko Rajeev Surin toimitusjohtajakauden ajan alamaissa – samaan aikaan kun pörssikurssit muualla maailmassa ovat kivunneet kohti korkeuksia.

Vastuuta tapahtuneesta kantaa myös Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa. Hän kertoi jättävänsä Nokian hallituksen vetovastuun viime syksynä. Seuraavassa yhtiökokouksessa Siilasmaan tilalle on nousemassa Sari Baldauf, joka työskenteli Nokian verkkotoimintojen johtajana jo 1990-luvulla.

Myöhemmin Baldauf toimi myös Fortumin hallituksen puheenjohtajana – ja oli palkkaamassa myös Pekka Lundmarkia noihin tehtäviin.

Nokian osakkeen arvo vuosina 2010–2020
Kuva: Samuli Huttunen / Yle

Käynnissä voi olla jotain enemmän?

Kerroimme taannoin, että Nokia myöhästyi viidennen sukupolven verkoista, koska se ei saanut uusia "riuttahai-sirujaan" ajoissa tuotantoon.

Siinä taustalla oli todennäköisesti se, että Nokian johtajien ja insinöörien kalenterit olivat täyttyneet Acatel-Lucent kaupan sulattelusta. Toisaalta syytä on julkisuudessa vieritetty myös Nokian kumppanin Intelin harteille, jolla saattoi olla vaikeuksia toimittaa Nokian kaipaamaa teknologiaa.

Syy oli lopulta sivuseikka. Yritystoiminnan perussääntö on, että toimitusjohtaja kantaa aina vastuun epäonnistumisista. Siksi Surin oli aika lähteä.

Toinen yritystoiminnan perussääntö on, että isojen muutosten toteuttajiksi yhtiöön kannattaa nimittää uusi johto. Uusien kasvojen on helpompi peruuttaa aiemman johdon päätökset.

Johtajavaihdoksessa saattaa siis olla kyse myös isomman muutoksen valmistelusta.

Viime viikolla uutistoimisto Bloomberg kertoi Nokian harkitsevan suuria muutoksia. Nimettomien lähteiden mukaan yhtiö tutkii vaihtoehtoja toimintojensa myyntiin – tai jopa yhdistymiseen ruotsalaisen kilpailijansa Ericssonin kanssa.

Todennäköisesti NokiaEricsson-puheet voidaan jättää omaan arvonsa. Operaattorit ja myös kilpailuviranomaiset haluavat, että alalla riittää kilpailua.

Mutta onko Nokia tullut katumapäälle Alcatel-Lucentin suhteen? Rajeev Surin kaudella Nokia on vakuuttanut, että asiakkaat haluavat ostaa langattomat ja kiinteät verkkonsa samalta toimittajalta.

Suuri kysymys on, mitä uusi johto tästä ajattelee? Rajeev Suri ja Risto Siilasmaa tullaan muistamaan jättimäisestä yrityskaupasta. Pekka Lundmarkilla ja Sari Baldaufilla on mahdollisuus nyt miettiä, menestyisikö pienempi ja notkeampi Nokia sittenkin 5G-markkinoilla paremmin kiinalaista Huaweita vastaan.

Edessä saattaa olla kuukausien mittainen arvuuttelun aika, sillä Lundmark aloittaa Nokian toimitusjohtajana vasta syyskuussa. Tästä epävarmuudesta eivät pidä Nokian asiakkaat eivätkä sijoittajat.

Nokia järjestää tiedotustilaisuuden tänään kello 11. Paikalla on myös Pekka Lundmark. Yle lähettää tilaisuuden suorana verkkosivuillaan.

Lue myös:

Fortumin Pekka Lundmark korvaa Nokian Rajeev Surin – “Olemme jättäneet jälkemme Nokiaan ja Nokia on jättänyt jäljen meihin”

Analyysi: Nokian ja Ericssonin yhdistyminen on mahdoton ajatus – mutta analyytikoiden mukaan Nokia olisi arvokkaampi palasina

Nokian 5g-ongelmien syy paljastui toimitusjohtajan puheessa: Riuttahai-teknologia ei valmistunut ajoissa

Suosittelemme sinulle