Hyppää sisältöön

OP:n analyytikko: Nokian johtajavaihdos tehtiin erikoisella tavalla

Fortumista Nokian johtoon siirtyvä Lundmark joutuu päivittämään johtamistapansa yritysostajasta saneeraajaksi.

Nokian uusi toimitusjohtaja Pekka Lundmark.
Nokian uusi toimitusjohtaja Pekka Lundmark. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Minna Pantzar

Nokian päätös vaihtaa nykyinen toimitusjohtaja Rajeev Suri Fortumin toimitusjohtajaan Pekka Lundmarkiin on otettu markkinoilla myönteisesti vastaan. Nokian osake oli ennen puoltapäivää runsaan 2 prosentin nousussa ja Fortuminkin lievästi plussalla.

– Lundmarkilla on tausta Fortumissa ja Konecranesissa. Niissä hän teki paljon yritysostoja eli hänellä oli laajentumisstrategia. Nokiassa tarina on hyvin toisenlainen, sanoo OP:n seniorianalyytikko Kimmo Stenvall.

Seniorianalyytikko Kimmo Stenvall.
OP:n seniorianalyytikko Kimmo Stenvall pitää johtajavaihdoksen tekotapaa erikoisena Kuva: Yle

Yritysostojen sijaan Lundmarkilla on pikemminkin edessä liiketoiminta-alueiden karsimisia tai myyntejä ja kustannussäästöjen etsimistä.

– Kun katsoo pörssikurssia, tuloskehitystä ja kassavirtaa, niin Nokialla on ollut isoja ongelmia. Uuden sukupolven 5g-verkot ovat olleet Nokialle vaikeita. Isoja muutoksia on varmasti tulossa.

Stenvall arvioi, että uusi johto eli tuleva hallituksen puheenjohtaja Sari Baldauf ja toimitusjohtaja Lundmark tulevat käymään kaikki liiketoiminta-alueet kriitiisesti läpi.

Miten uskotte Ludmarkin siitä selviävän?

– Todennäköisesti hyvin, Stenvall sanoo.

Markkinoita ei yllättänyt johtavaihdos vaan tekotapa

– Varmaan tätä lähdettiin jo syksyllä pohtimaan, kun Nokialta tuli tulosvaroitus ja pitkän tähtäimen tavoitteet laskivat railakkaasti. Markkinat alkoivat tuolloin spekuloida, että muutoksia tulee johdossa tapahtumaan, Stenvall kertoo.

Yllätys sen sijaan oli tapa, jolla johtajavaihdos tehtiin.

Yleensä toimitusjohtaja lähtee saman tien, kun hallituksen ja hallituksen puheenjohtajan luottamus häntä kohtaan menee eli tällainen paikka olisi voinut olla normaalitilanteessa jo syksyllä.

– Poikkeuksellisen tästä tekee se, että nykyinen toimitusjohtaja on ollut mukana uuden johtajan valinnassa ja jatkaa yhtiön kehittämistä vielä pitkään.

Suri jättää toimitusjohtajan tehtävät Nokian tiedotteen mukaan 31.8.2020, mutta jatkaa hallituksen neuvonantajana 1.1.2021 asti.

Suri ei siis näytä saaneen potkuja.

– Tiedotteen mukaan ei. Tietenkin nämä prosessit vievät pitkään. Toimitusjohtajan vaihdokset ja sopivan kaverin löytyminen ei tapahdu hetkessä. Kyllä tämä prosessi on jo viime syksynä varmasti alkanut.

Lue lisää: Analyysi: Nokian Rajeev Suri valmistautui kymmenen vuotta 5G:n tuloon, mutta myöhästyi – Vähemmästäkin on toimitusjohtajia irtisanottu

Suosittelemme sinulle