Hyppää sisältöön

5 tilannetta, kun kädet pitää aina pestä: Lapset näyttävät mallia aikuisille!

Tamperelaisen Tahmelan päiväkodin lapsille käsien peseminen on tuttua puuhaa. Päiväkodin johtajan mukaan aikuisten kannattaisi ottaa mallia lapsista.

Näin pestään kädet!
Näin pestään kädet!

Voisi kuvitella, että koronavirus on saanut suomalaiset pesemään käsiään entistä ahkerammin. Ainakin käsidesin menekki on kasvanut.

Päiväkodeissa ja kouluissa käsienpesu on rutiinia, josta aikuiset voisivat ottaa oppia. Hengitystieinfektioita vältetään parhaiten huolehtimalla käsi- ja yskimishygieniasta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeen (siirryt toiseen palveluun) mukaan kädet pitää aina pestä ainakin näissä viidessä tilanteessa:

  1. kun tulet ulkoa sisään
  2. ennen ruoan laittoa ja ruokailua
  3. wc-käynnin tai vaipan vaihdon jälkeen
  4. niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen
  5. kun olet koskenut samoja pintoja kuin flunssainen henkilö.

Yhteensä kuusi suomalaista on saanut tähän mennessä tartunnan. HUS kertoi sunnuntai-iltana, että koululuokkia ja jalkapallojoukkue on karanteenissa

Päiväkodeissa käsiä pestään

Päiväkodeissa käsien peseminen on peruskauraa. Tamperelaisen Tahmelan päiväkodin johtaja Liisa Maaninka sanoo, että se on tärkein toimenpide ehkäisemään pöpöjä ja viruksia.

– Kädet pestään heti kun lapsi tulee päiväkotiin. Vanhemmat huolehtivat oman lapsensa käsienpesusta. Kädet pestään myös WC-käyntien jälkeen ja ennen ruokailua, Maaninka luettelee.

Tarvittaessa käytetään käsidesiä varsinkin, jos on vatsatautiepideamia.

1–2-vuotiaat lapset tarvitsevat aikuisen apua käsien pesemisessä. Saippua otetaan pumppupullosta ja saippuaa laitetaan sormenpäihin ja sormiväleihin asti. Isompiakin lapsia pitää vahtia, että pesu tehdään huolellisesti.

– Se on aika pitkä aika, joka vettä pitää valuttaa. Kuivaus on tosi tärkeää myös ja pitää ottaa yksi käsipaperi kuivaukseen.

Pienet lapset tykkäävät lotrata veden kanssa, joten käsienpesu on Maaningan mukaan ihan mieluisa rutiini.

– Lapsetkin ymmärtävät pesun merkityksen, kun heidän kanssaan juttelee. Peseminen suojaa heitä taudeilta.

Muut virukset huolettavat enemmän kuin koronavirus

Päiväkodissa ei ole huolestuttu vielä koronaviruksesta. Vanhemmilta ei ole johtajan mukaan tullut kyselyitä. Päiväkoti seuraa THL:n ohjeistuksia.

Päiväkodissa ollaan talviloman jälkeen enemmän huolissaan muista viruksista. Influenssaa ja vatsatautia on ollut liikkeellä.

– Jos aikuiset pesisivät kätensä yhtä hyvin kuin lapset, olisi tosi hyvä, Maaninka sanoo.

Lue lisää:

Helsingin Viikissä kouluviikko alkaa osalla karanteenissa, onko muilla lapsilla syytä huoleen? Rehtori: "Kouluun voi mainiosti tulla"

Vältä kättelyä ja pidä hansikkaat kädessä: Kuusi pikavinkkiä koronavirukselta suojautumiseen

Suomalaiset säntäsivät ostoksille Euroopan koronavirusepäilyjen takia – hengityssuojat loppu apteekeista ja rautakaupoista

Pirkanmaalla tehdyt 22 koronavirustestiä negatiivisia, Tampere varautuu epidemiaan

Suosittelemme sinulle