Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Helmikuun sää oli poikkeuksellisen lauha ja ennätyssateinen – talvikuukausien keskilämpötila ennätyskorkea

Historiallisessa vertailussa koko maan keskilämpötila oli kaikkien aikojen korkein.

Espoon Suvelassa satoi keskiviikkona 15. tammikuuta.
Etelä-Suomessa helmikuu päättyi lumettomana, mutta pohjoisessa lunta on poikkeuksellisen paljon. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
STT,
Riikka Kajander
Avaa Yle-sovelluksessa

Talvi alkaa olla taputeltu etelässä lauhan helmikuun jäljiltä. Ilmatieteen laitos kertoo, että koko maassa talvikuukausien keskilämpötila oli ennätyksellisen korkea.

Helmikuu oli joulu- ja tammikuun tapaan lauha ja sateinen. Etelässä kuukausi päättyi lumettomana, mutta pohjoisessa lunta oli harvinaisen tai poikkeuksellisen paljon.

Viime kuukausi oli monin paikoin myös harvinaisen sateinen, paikoin jopa poikkeuksellisen sateinen, Ilmatieteen laitos tiedottaa.

Sää on harvoin poikkeuksellinen. Meteorologit puhuvat poikkeuksellisesta ainoastaan, kun sääilmiön tilastollinen esiintymismahdollisuus on keskimäärin kolme kertaa sadan vuoden aikana tai harvemmin.

Leudointa Hammarlandissa, hyisintä Sodankylässä

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan helmikuu oli tavanomaista lauhempi ja maan eteläosassa jopa poikkeuksellisen lauha.

Kuun keskilämpötila vaihteli lounaissaariston parista lämpöasteesta Pohjois-Lapin noin kymmeneen pakkasasteeseen. Viimeisen noin 40 vuoden tilastoihin verrattuna keskilämpötila oli yleisesti 5–6 astetta ja Lapissakin noin 2–4 astetta tavanomaista korkeampi.

Myös historiallisessa vertailussa koko maan keskilämpötila oli kaikkien aikojen korkein. Vertailukelpoisia koko maan tilastoja on kerätty 1900-luvun alusta alkaen.

Helmikuun ylin lämpötila mitattiin Ahvenanmaalla Hammarlandissa ja se oli tasan 9,0 astetta. Kuukauden alin lukema, -32,3 astetta, puolestaan mitattiin Sodankylän Vuotson asemalla.

Keski-Lapissa yli metri lunta

Suomen lumitilanne oli jyrkän kaksijakoinen helmikuun lopussa. Oulun ja Pohjois-Karjalan pohjoisosan välisen linjan eteläpuolella lunta oli harvinaisen tai poikkeuksellisen vähän, pohjoispuolella harvinaisen tai poikkeuksellisen paljon.

Maan etelä- ja keskiosissa maa oli aivan paljas, kun taas Keski-Lapissa lunta oli paikoin 110–120 senttimetriä.

Sadetta kertyi suhteellisesti eniten maan lounaisosassa, missä kertyneet sademäärät olivat yli kaksinkertaisia verrattuna tyypillisiin sademääriin. Alustavasti kuukauden suurin sademäärä mitattiin Lohjalla Leppäkorven asemalla, missä satoi yli 123 millimetriä.

Syy voimakkaassa polaaripyörteessä

Ylen meteorologi Henri Nyman kertoo sään jatkuvan leutona maaliskuussakin. Mistä ennätyksellisen lauhat talvilämpötilat sitten johtuvat?

– Kylmät ilmamassat ovat pysyneet sitkeästi arktisella alueella, Nyman selventää.

Kylmyyden jämähtämisen pohjoisille napa-alueille selittää voimakas polaaripyörre.

– Polaaripyörre näyttää edelleen pysyvän vuodenaikaan nähden hyvin voimakkaana. Tämän seurauksena matalapaineita ja lauhaa ilmaa virtaa todennäköisesti jatkossakin Suomeen Atlantilta, Nyman kertoo.

Lue lisää:

35 vuoden tilasto osoittaa: hiihtopäivien määrä on vähentynyt kolmanneksella Jyväskylässä

Jäät ovat Keski-Suomessa jopa 30 senttiä ajankohdan keskiarvoja pienempiä

Helsinkiläiselle pellolle syntyi "surrealistinen paikka": Mutaiselle aukealle noussut merivesi jäätyi jättimäiseksi luistinradaksi

Suosittelemme