Hyppää sisältöön

Pohjalaiset jäävät edelleen vaille ilmaista rokotetta, joka suojaa puutiaisaivotulehdukselta

THL laajentaa rokotusohjelmaa kahdelle alueelle, mutta pohjalaiskunnat eivät lukeudu uusin rokotuskuntiin.

Koirasta irrotettu punkki. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Pohjanmaan rannikon asukkaat jäävät edelleen ilman puutiaisaivotulehdukselta suojaavaa TBE-rokotetta.

Viime kesänä keskussairaalan infektioylilääkäri Marko Rahkonen peräänkuulutti alueen asukkaille ilmaista TBE-rokotetta.

Puutiaisaivotulehduksen rokotusohjelma laajenee tänä vuonna Kustaviin ja uusiin osiin Lohjanjärven saaristossa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

TBE-rokote suojaa vakavalta puutiaisaivokuumeelta, jonka voi saada punkin puremasta. Tällä hetkellä maksuttomia rokotuksia saavat yli kymmenen kunnan asukkaat.

THL:n mukaan puutiaisaivokuumeelta suojaava rokote on tarpeen vain riskialueilla.

– On hyvä muistaa, että rokote ei suojaa punkeilta eikä estä punkkia tarttumasta ihoon. Punkkien levittämistä taudeista yleisin on borrelioosi, jota vastaan ei ole rokotetta. Perinteinen punkkisyyni kerran vuorokaudessa on tarpeen alueilla, joilla puutiaisia esiintyy erityisesti borrelioositartunnan estämisessä, THL:n ylilääkäri Tuija Leino sanoo.

Viimeisten viiden vuoden aikana Luodossa tautiin on sairastunut kolme ja Kokkolassa sekä Vaasassa yksi. Samaan aikaan puutiaisaivotulehdukseen on sairastunut eniten Paraisilla ja Ahvenenmaalla.

Riski sairastua vähentynyt, koska moni ottanut rokotteen

Infektioylilääkäri Marko Rahkonen perustelee ilmaisen rokotteen laajentamista Pohjanmaan rannikolle sillä, että puutiaisaivotulehdukseen sairastutaan alueella edelleen, vaikkakin aiempaa vähemmän. Riskiä sairastua on vähentänyt muun muassa ihmisten into ottaa rokote itse. Alueella osataan myös suojautua punkeilta.

Itse virus ei ole kadonnut minnekään, mutta se on alueriippuvainen, sanoi Rahkonen tuolloin Ylelle.

– Voi olla esimerkiksi niin, että niemen etelärannan punkeista löytyy TBE-virusta, mutta pohjoisrannalta ei eli koko vesistö tai ranta ei ole puutiaiskuumeriskialuetta, Rahkonen perustelee.

Puutiaisaivotulehdustapausten vähenemistä Pohjanmaan rannikolla selittää myös se, että alueella on vuosikymmenten aikana totuttu punkkeihin ja osa väestöstä on saattanut sairastaa taudin lievänä ja saada suojan.

Punkkien levittämään borrelioosiin sairastuikin Pohjanmaan rannikolla ennätysmäärä ihmisiä vuonna 2018. Tautia todettiin enemmän kuin koskaan eli 85 ihmistä sairastui.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan punkkien määrä on lisääntynyt viime vuosina.

Vuonna 2019 kansalliseen tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin yhteensä 69 puutiaisaivotulehdustapausta koko maassa. Tautitapausten määrä on vähentynyt hieman kahden viime vuoden aikana

Lue lisää:

Puutiaisaivotulehduksen rokotusohjelma laajenee – katso paikkakunnittaiset tapausmäärät ja rokotussuositukset

Suosittelemme sinulle