Hyppää sisältöön

Kittilässä vaaditaan syytteen saaneet kuntapäättäjät hyllytettäviksi

Helmikuussa syytteen saivat muun muassa kunnanvaltuuston puheenjohtaja Aki Nevalainen ja hallituksen puheenjohtaja Pekka Rajala.

Kittilän kunnanvaltuuston kokous viime vaalikaudella. Tällä vaalikaudella valtuustossa on käynyt myllerrys, kun törkeästä virkarikoksesta syytteeseen joutuneita valtuutettuja jouduttiin korvaamaan varahenkilöillä. Nyt odotetaan sitä, mihin uudet virkarikossyytteet johtavat. Kuva: Jyri Tynkkynen / Yle

KITTILÄ Kittilässä on tehty valtuustoaloite siitä, että virkarikoksista uusiin syytteisiin joutuneet luottamushenkilöt pidätettäisiin luottamustehtävistään. Aloitteen takana ovat kokoomuksen, vihreiden ja Oikeudenmukainen Kittilä -listan valtuustoryhmät.

Helmikuussa julkistettiin uusia virkarikossyytteitä 39 kuntapäättäjää vastaan. Heistä pääosa on entisiä ja nykyisiä kunnanvaltuutettua, ja osa on tällä hetkellä myös kunnanhallituksessa.

Aloitteen tekijöiden mukaan Kittilän kunnanvaltuuston tulee tehdä pidättämispäätös itse siinä tapauksessa, jos virkarikoksista epäillyt luottamushenkilöt eivät itse pidättäydy luottamustoimistaan.

Tekijöiden mukaan vaarana on se, että valtiovarainministeriö puuttuu taas peliin.

Syytteen saivat esimerkiksi valtuuston puheenjohtaja Aki Nevalainen (vas.) ja hallituksen puheenjohtaja Pekka Rajala (kesk.).

Kunnanhallitus ei voinut käsitellä asiaa

Kittilän kunnanhallituksen oli tarkoitus käsitellä uusimpia syytteitä helmikuussa. Kunnanhallitus ei kuitenkaan voinut käsitellä asiaa, koska enemmistö kokouksen osallistujista oli itse syytteessä ja siten esteellisiä osallistumaan päätöksentekoon.

Syytteen vuoksi esteellisiä osallistujia kokouksessa oli muun muassa hallituksen puheenjohtaja Pekka Rajala sekä valtuuston varapuheenjohtaja ja hallituksen varajäsen Yrjötapio Kivisaari (kesk.).

Uusia syytteitä saaneista luottamushenkilöistä Rajala ja Nevalainenovat sanoneet Ylelle, että he eivät aio luopua tehtävistään. Kivisaari on jo ehtinyt pidättäytyä itse luottamustehtävistään syytteiden vuoksi.

Valtiovarainministeriön lainsäädäntöneuvos Mervi Kuittinen puolestaan sanoo, että ministeriö ei ole tehnyt mitään päätöksiä uusien syytteiden osalta. Toistaiseksi ministeriö vain tarkkailee tilannetta.

Korjattu 3.3.2020 klo 10:45 tieto syytetyistä. Uusia syytteitä on saanut 39 kuntapäättäjää, ei 39 valtuutettua.

Hallinto-oikeus kumosi Kittilän päätöksen – yhdyskuntainsinöörin valinnassa esteellisiä päättäjiä

KHO kumosi Kittilän vs. kunnanjohtajan valinnan – virkaan on valittu jo toinen henkilö

Kittilän kuntapäättäjille vapauttava tuomio ainutlaatuisessa virkarikosoikeudenkäynnissä – syyttäjät aikovat todennäköisesti valittaa tuomiosta

Suosittelemme sinulle