Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Suomalaisyritys sanoo kehittäneensä koronavirusta tuhoavan huoneen – asiantuntija muistuttaa, että virus leviää myös ihmisten välisessä kontaktissa

Yhtiön tiedotteen mukaan huoneet soveltuvat sairaaloissa esimerkiksi karanteeni-, toipumis- tai valmistelutiloiksi.

Vetrospace-huoneita
Vetrospacen kehittämissä huoneissa mikrobien tuhoaminen perustuu jatkuvaan ja automaattisen fotonidesinfiointiin eli antimikrobiseen valoon. Kuva: Vetrospace
Hannu Vähämäki
Avaa Yle-sovelluksessa

Kaarinan Littoisissa toimiva Vetrospace on kehittänyt huoneen, joka kykenee tuhoamaan tiloista koronaviruksen. Moduulirakenteiset huoneet tuhoavat yli 99,9% bakteereista ja viruksista.

Mikrobien tuhoaminen perustuu jatkuvaan ja automaattisen fotonidesinfiointiin eli antimikrobiseen valoon. Se yhdessä fotokatalyyttisen nanopinnoitteen kanssa tuhoaa tilasta bakteerit, virukset, sienet, homeet, VOC-yhdisteet ja tuoksut.

Ratkaisu on ihmiselle sekä materiaaleille vaaraton ja se on Suomen säteilyturvakeskuksen testaama.

Vuosien kehitystyötä

Huoneet ovat ylipaineisia, jolla varmistetaan että kaikki sisääntuleva ilma kulkee suodatusjärjestelmän kautta.

Vetrospacen huonetta on kehitetty kolme vuotta yhdessä lääketieteen, optogenetiikan ja tekniikan asiantuntijoiden kanssa. Se on ollut markkinoilla nyt muutaman kuukauden.

Huoneratkaisuja on käytösssä Turun yliopistollisessa keskussairaalassa lääkäreiden vastaanotto- ja sanelutiloina.

– Fotonidesinfiointihuoneet soveltuvat sairalaaloissa esimerkiksi karanteeni-, toipumis- tai valmistelutiloiksi. Miksei myös vaikka odotusaulaan lasten turvalliseksi leikkitilaksi, kertoo Vetrospacen toimitusjohtaja Jouko Urpolahti yhtiön tiedotteessa.

Vetrospace toimittaa myös toimistohuoneita, joita on menossa Jyväskylän uuteen Nova-sairaalaan muun muassa lääkäreiden työpisteiksi.

Yrityksen mukaan uutta teknologiaa hyödyntävä innovaatio on herättänyt laajaa kansainvälistä kiinnostusta.

VTT:n Ilpo Kulmala: kokonainen huone on uutta

Johtava tutkija Ilpo Kulmala Teknologian tutkimuskeskus VTT:stä pitää kaarinalaisyrityksen huoneratkaisua mielenkiintoisena innovaationa.

– Tällaisia pintoja on kyllä käytetty erillisinä, mutta kokonainen huone on uutta. Huoneessa näyttää olevan myös ovet, jotka avautuvat ilman kosketusta. Kosketuksettomat toiminnat toki myös edesauttavat asiaa.

Kulmala muistuttaa, että tartunnat leviävät myös monellakin muulla tavalla kuin pelkästään pintojen kautta.

– Taudit leviävät usein pisaratartuntana ja henkilöiden välisessä suorassa kontaktissa, kuten kättelyssä. Omalta osaltaan antibakteerinen huone voi siis hidastaa taudin leviämistä, mutta edelleen pitää muistaa ihmiset, jotka viruksia levittävät.

Antimikrobisesta huoneesta kertoi ensimmäisenä MTV.

Juttua päivitetty 3.3.2020 kello 14.30 – lisätty VTT:n Ilpo Kulmalan kommentit.

Jutun otsikkoa päivitetty kello 16.35 lisäten siihen asiantuntijan kommentti.

Suosittelemme