Hyppää sisältöön

Savo-Karjalan kansanedustajat haluavat puuttua asuntojen hintojen laskuun, mutta keinot ovat vähissä

Asuntojen hinnat laskevat lähes koko maassa. Ratkaisuiksi ehdotetaan aluepolitiikkaa ja kiinteistöverotuksen muutoksia.

Kuvituskuva. Kuva: Yle
Laura Kangas

Savo-Karjalan kansanedustajat ovat yhtä mieltä siitä, että asuntojen hintojen lasku taantuvilla alueilla on ongelma. Asuntojen hinnat laskevat eri puolilla maata, myös isoissa kaupunkikeskuksissa.

Mutta miten se ratkaistaan? Siihen kansanedustajilla ei ole selkeää vastausta.

Yle kysyi helmikuussa Savo-Karjalan kansanedustajilta, pitäisikö valtion puuttua asuntojen hintakehitykseen, jotta varsinkin taantuvilla alueilla asunnot eivät muutu arvottomiksi. Alueen 15 kansanedustajasta 13 vastasi kyselyyn.

Selvä enemmistö eli yhdeksän kansanedustajaa kannattaa valtion puuttumista hintakehitykseen. Kaksi vastasi ei ja kaksi ei osannut kertoa kantaansa.

Työpaikat ja palvelut säilytettävä, mutta miten?

Useimpien kansanedustajien mielestä alueiden tilannetta voitaisiin kohentaa aluepolitiikalla: jos alueella on työpaikkoja ja palveluita, siellä halutaan myös asua. Jos töitä ja palveluita ei ole, on muutettava muualle.

– Valtiovallan tehtävä on vahvistaa koko maan elinvoimaisuutta ja siten vaikuttaa alueiden kehitykseen, näkymiin, työllisyytteen ja kiinteistöjen hintakehitykseen, sanoo Anu Vehviläinen (kesk.).

– Pohjois-Karjalassa on kuntia, joissa on yksi kauppa. Kun palvelut yksi kerrallaan lopetetaan, lopulta käy niin, että on pakko lähteä, toteaa Jussi Wihonen (ps.).

Kansanedustajilla ei kuitenkaan ole tarjota kovin suuria, selkeitä keinoja siihen, miten työpaikat ja palvelut saataisiin säilymään alueilla. Hanna Huttunen (kesk.) ehdottaa julkisia investointeja ja Minna Reijonen (ps.) etätyön lisäämistä.

Kolme kansanedustajaa puuttuisi asuntotilanteeseen suoraan verotuksella.

Sari Essayah (kd.), Markku Eestilä (kok.) ja Minna Reijonen nostivat esille kiinteistöveron muuttamisen niin, että se vastaisi paremmin asunnon todellista arvoa.

Essayah edistäisi myös asuntojen kunnostamista sillä, että asuntoyhtiöt voisivat saada remonttilainalle valtiontakauksen.

"Suora vaikuttaminen on melko mahdotonta"

Hannu Hoskonen (kesk.) ja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.) vastasivat kyselyyn kielteisesti. Heidän mukaansa eduskunnalla ei juuri ole suoria keinoja vaikuttaa asuntojen hintoihin markkinoilla.

– Jos alueella tai kunnalla ei ole elinvoimaa tai vetovoimaa, ei asuntojen arvoon voida vaikuttaa. Asuntojen hinnat määräytyvät markkinoilla kysynnän ja tarjonnan mukaan, joten valtion taholta tuleva suora vaikuttaminen on melko mahdotonta, toteaa Mäkisalo-Ropponen.

Kantaansa eivät osanneet kertoa Matti Semi (vas.) ja Hannakaisa Heikkinen (kesk.). He korostavat samaa kuin ei-vastauksen antaneet: ongelma on, mutta keinot sen ratkaisemiseksi ovat vähissä.

– Asuntojen arvon aleneminen aiheuttaa tuntuvaa taloudellista menetystä ja saattaa olla esteenä lähteä työn perässä muualle. On vaikea arvioida, kuinka korvattaisiin tällainen omaisuuden menetys, Semi toteaa.

Suosittelemme sinulle