Hyppää sisältöön

Huoli koronaviruksesta näkyy apteekkien ja kauppojen hyllyillä: käsidesien ja hengityssuojainten myynti moninkertaistunut

Käsidesit on paikoin loppuumyyty, samoin hengityssuojaimet.

Kaksi painallusta käsidesiä ja 30 sekuntia aineen hierontaa, niin pöpöt pysyvät kurissa.
Käsihuuhteet tekevät nyt kauppansa. Arkistokuva. Kuva: Arvo Vuorela / Yle
Iina Kluukeri,
Petra Haavisto

Kokkolalaisapteekeissa käsidesien myynti on monikertaistunut viime viikkoina, kun ihmiset ovat hamstranneet huuhdetta.

Syynä on varautuminen koronavirukseen ja myös influenssaan, kerrotaan Kokkolan apteekeista. Viime viikolla tuotteet loppuivat paikoin jopa kesken Kokkolan keskustassa sijaitsevasta Kauppatorin apteekista.

Kokkolan suurimmassa apteekissa eli Keskusapteekissa käsidesiä myytiin viime viikolla lähes kymmenkertaisesti tavalliseen viikkoon verrattuna, kertoo apteekkari Birgitta Måsabacka.

– Kun ensimmäinen suomalainen sairastui koronavirukseen helmikuun lopulla ja useita tartuntaepäilyjä alkoi ilmaantua, silloin kysyntä pomppasi selvästi.

Koronavirusepidemian torjunnassa on korostettu käsi- ja yskimishygienian merkitystä. Apteekkari pitää huolellista varautumista hyvänä.

– Ensisijainen tapa torjua tauteja on pestä kädet perusteellisesti, mutta jos on paikassa, missä ei ole sitä mahdollisuutta, niin käsidesiä on hyvä olla mukana, sanoo apteekkari.

Käsidesien menekki on kasvanut reippaasti lähes joka puolella maata. Myös tukkuliikkeistä osa tuotteista on kovan kysynnän vuoksi lopussa ja tuotteiden valmistajat yrittävät vastata kysyntään.

Myös hengityssuojainten kysyntä kasvanut

Koronavirus on saanut keskipohjalaiset hamstraamaan myös hengityssuojaimia.

Esimerkiksi Motonetista hengityssuojia on ostettu moninkertainen määrä aiempiin vuosiin verrattuna. Joitakin perusmalleja on jo loppuunmyyty. Sen sijaan yrityksille ja rakennustyömaille tarkoitettuja erikoishengityssuojia on vielä saatavilla.

Suoraan yrityksille rakennustarvikkeita myyvällä Würthilla on laaja varasto hengityssuojia. Sen uskotaan riittävän kesään saakka.

Käsihuuhdetuotteiden saanti tukusta on tällä viikolla hieman helpottanut ja hyllyjä on saatu täytettyä, mutta osa merkeistä on edelleen loppu.

– Jos tämä jatkuu pitkään, silloin hyvätkään varastot eivät riitä, sanoo Birgitta Måsabacka.

Eniten maakunnan apteekeissa myydään nyt puolen litran pumppupulloja sekä pienempiä 100 millin käsidesipakkauksia.

Suosittelemme sinulle