Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Ylen kannatusmittaus: SDP:n nousu jatkuu, myös keskusta ja kokoomus piristyvät – Perussuomalaisten etumatka kaventuu hieman

Hallitustaival näyttää painavan vaihteeksi vihreiden ja vasemmistoliiton kannatusta.

Puolueiden kannatusarviot helmikuu 2020.
Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle
Jyrki Hara
Avaa Yle-sovelluksessa

Keskusta ponnistaa vaihteeksi lohdullisempaan suuntaan Ylen helmikuun puoluekannatusmittauksessa.

Edellisessä mittauksessa puolue sukelsi reilun prosenttiyksikön, mutta nyt keskustan suosio nousee 1,6 prosenttiyksikköä ja on 12,4 prosenttia.

Kyseessä on ainoa virhemarginaalin ylittävä muutos tämänkertaisessa mittauksessa.

Vaikka kannatus on edelleen puolueelle varsin alhainen, puheenjohtaja Katri Kulmuni ei näillä lukemilla ole kesäkuun puoluekokouksessa menossa vaihtoon.

– Keskustan kannatuksessa on aaltoliikettä ja nyt heillä taas näyttää hieman paremmalta. Kasvu tulee lähinnä siitä, että keskusta saa takaisin omia äänestäjiään katsomon puolelta, sanoo Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja.

Sanna Marin -ilmiö näyttää jatkuvan

SDP:n suunta on edelleen ylöspäin, tällä kertaa 0,6 prosenttiyksikön verran. Demareille 16,6 prosentin kannatus ei ole sinänsä kummoinen. Se jää edellisen eduskuntavaalituloksen alle.

Puolueen suosio on kuitenkin vahvistunut kolmesti peräkkäin sen jälkeen, kun Sanna Marin valittiin pääministeriksi Antti Rinteen tilalle.

Loppusyksyn myllerryksissä SDP:n suosio vajosi jo 13,2 prosenttiin. Rinne on kesän puoluekokoukseen saakka puolueen puheenjohtaja, mutta Marin mielletään jo nyt SDP:n ykköseksi.

– Tällä kertaa erityisesti naiset ovat palanneet takaisin SDP:n kannattajiksi, tutkimusjohtaja Tuomo Turja kertoo.

Puolueiden kannatusmuutoksista pidemmällä aikavälillä löytyy lisää tietoja tästä linkistä.

Orpon asema kokoomuksen johdossa vankistuu

Kokoomuksen kannatus on tässä mittauksessa tasan 18 prosenttia, mikä on parempi kuin puolueen vaalitulos.

Se merkinnee, että puheenjohtaja Petteri Orpo voi jatkaa oppositiojohtajan työtään rauhallisin mielin kohti kesäkuun puoluekokousta.

Tällaisilla kannatusluvuilla puoluejohtajan vaihtaminen on epätodennäköistä, eivätkä mahdolliset haastajat ole viime aikoina edes osoittaneet kiinnostusta kilpaan.

Kokoomus on saanut uusia tukijoita erityisesti vihreiltä, kyselyn tausta-aineisto osoittaa.

Politiikan toimittaja Jyrki Hara analysoi tuoreita puoluekannatusmittauksen tuloksia Ylen aamussa.

Fasismi-kohu söi perussuomalaisia hieman

Perussuomalaisten kannatus hiipuu hieman, toista kertaa peräkkäin. Siitä huolimatta perussuomalaiset on 22,4 prosentin osuudellaan kirkkaasti suosituin puolue Suomessa.

Tutkimusjakson loppupuolella Jussi Halla-ahon johtama emopuolue joutui avoimeen välirikkoon nuorisojärjestönsä kanssa.

Fasistiksi julistautunut nuorisojärjestön toinen varapuheenjohtaja Toni Jalonen joutui eroamaan tehtävästään, mutta nuorisojärjestö ei sen jälkeen taipunut Halla-ahon vaatimaan sääntömuutokseen ja konflikti jatkuu.

Taloustutkimuksen Tuomo Turja kertoo, että perussuomalaisten kannattajista on kadonnut erityisesti hyvin koulutettuja ja naisia, mikä voi osittain johtua fasismi-kohusta.

– Täytyy silti huomioida, että perussuomalaiset pitää edelleen hyvin tiukasti kiinni siitä porukasta, joka äänesti heitä 2019 eduskuntavaaleissa.

Suurempi syy puolueen voimakkaan kannatuskasvun taittumiselle lienee se, että perussuomalaiset ei enää onnistu houkuttelemaan lisää nukkuvia äänestäjiä tukijoikseen.

Vasemmistoliitto ja vihreät vaikeuksissa

Sekä vihreiden että vasemmistoliiton kannatus notkahtaa kyselyssä lähes prosenttiyksikön.

Maria Ohisalon luotsaamia vihreitä äänestäisi nyt 12,5 prosenttia suomalaisista, mikä on edelleen parempi noteeraus kuin viime vaalien 11,5 prosentin kannatus.

Vasemmistoliitto vajoaa 7,4 prosenttiin, mikä on hallituskauden heikoin kannatuslukema Li Anderssonin johtamalle puolueelle.

– Vasemmistoliitto menettää kannattajiaan oikeastaan hallituksen sisällä. Vihreät on suurin hyötyjä vasemmiston laskusta, mutta myös SDP. Vihreillä on sitten toisenlaisia ongelmia, eli vihreät vuotaa kokoomukseen, sanoo Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja.

Pienimpien puolueiden kannatusmuutokset ovat hyvin pieniä. Kristillisdemokraattien suosio on ollut totuttua pienempää jo muutaman kuukauden ajan.

Juttu korjattu klo 8.33: Toni Jalonen joutui luopumaan nuorisojärjestön varapuheenjohtajan tehtävästä, ei puolueen jäsenyydestä, kuten jutussa aiemmin kirjoitettiin.

Lue lisäksi:

Analyysi: Naiset nostavat SDP:n kannatusta – miehet tukevasti perussuomalaisten kelkassa

Ylen kannatusmittaus: Keskustan kannatus sukeltaa jälleen, vihreiden suosio kasvaa ja perussuomalaisten kannatushuippu takana

Keskustele aiheesta perjantai-iltaan klo 23:een asti.

Suosittelemme sinulle