Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Hengityssuojaimet ovat varkaille tuottoisa bisnes – käytettyjäkin yritetään kaupitella

Kuminauhoista ja suodatinpusseista on askareltu suojamaskeista jokamiehenversioita.

MIes hengityssuojain kasvoillaan.
Terveysviranomaisten mukaan naamio ei estä viruksen leviämistä ihmisestä toiseen. Kuva: Andy Rain / EPA
Erja Tuomaala
Avaa Yle-sovelluksessa

Koronavirus on nostanut suojanaamioiden kysynnän pilviin ja tyhjentänyt valmistajien varastot. Liikkeellä ovat myös rikolliset.

Brittiläinen The Telegraph-lehti kertoi, että Thaimaasta on löydetty tehdas, jossa työntekijät oikoivat ja silittivät käytettyjä naamioita pakattavaksi ja myytäväksi uudelleen. Viranomaiset saivat vinkin Saraburin maakunnassa sijainneesta laittomasta pakkaamosta.

Yritys toimitti myytäväksi 300–400 naamiota päivässä. Sen tiloista löytyi tuhansia käytettyjä suojia, muun muassa pesukoneista. Thaimaa on ilmoittanut jakavansa yhden naamion jokaiselle kansalaiselle.

Varkaat veivät leikkaussalimaskeja Ranskassa

Marseillessa on kadonnut arviolta 2 000 naamiota Conception-sairaalasta. Varkauden kohteeksi joutuneelle osastolle on pääsy ainoastaan henkilökunnalla ja leikkauksessa olleilla potilailla.

Sairaalan johto vakuutti, että hoitolaitoksen toiminta ei ole vaarantunut.

Presidentti Emmanuel Macron on ilmoittanut, että kaikki suojanaamiot ovat jatkossa Ranskan valtion omaisuutta. Hänen mukaansa maskien tuotanto aiotaan turvata myös jatkossa, mutta niitä varataan ensisijaisesti koronaan sairastuneille ja terveyshenkilökunnalle.

Tyhjä käsidesihylly.
Käsidesit ja naamiot tekevät kauppansa myös Pohjoismaissa. Kuva: Kirsi Heikel / Yle

Vessapaperikuski mukiloitiin Hongkongissa

Japanin Kobessa kauppojen hyllyt ovat tyhjentyneet naamioista jo viikkoja sitten.

Myös talous- ja vessapaperi, kertakäyttönenäliinat, siteet, harsot ja huivit tekevät kauppansa. Kuminauhoista ja suodatinpusseista on askaroitu jokamiehenversioita suojamaskeista.

Kobessa varkaat veivät helmikuussa 6 000 kirurginmaskia sairaalasta. Hongkongissa wc-paperisäkkejä kuljettaneelta mieheltä ryöstettiin 600 rullaa supermarketin edessä, kun myymälän varastot olivat loppuneet.

Aasiassa käytetään suojanaamioita yleisesti silloinkin, kun liikkeellä ei ole koronan kaltaisia epidemioita. Japanin hygieniatuotteita valmistavien yhtiöiden etujärjestön mukaan vuonna 2018 maassa valmistettiin 5,5 miljardia maskia, joista yli neljä miljardia meni yksityiseen käyttöön.

Kiinassa ostajia huijataan nettikaupassa

Epätoivoinen asiakas on helppo saalis huijareille erityisesti netissä.

South China Morning Post -lehden mukaan tä'män vuoden aikana on raportoitu yli 7 500 huijausta, kun naamioita tilanneet asiakkaat eivät ole saaneet maksamaansa tuotetta.

Esimerkiksi sadan kappaleen erästä on maksettu lähes 150 euroa, mutta ostaja ei ole saanut tuotteita.

Myös hinnat ovat tähtitieteellisiä. Esimerkiksi Amazon-nettikaupassa naamioiden hinta on noussut muutamassa viikossa lähes 600 prosenttia.

Viranomaiset ovat huolissaan myös harhaanjohtavista terveysväitteistä. Maskit eivät ole pitävä suoja tartuntoja vastaan.

Maalarit ja rakennusmiehet pulassa

Hamstraushysteria ja äkillinen naamioiden kulutuspiikki vaikeuttavat niiden ammattiryhmien työskentelyä, jotka tarvitsevat suojanaamioita jokapäiväisessä työssään.

Maalarit ja remonttimiehet käyttävät maskeja pölyn ja tarvikkeiden sisältämien haitallisten aineiden vuoksi. Naamiot on suunniteltu ammattikäyttöön. Yhdysvalloissa paikallinen tv-kanava raportoi Indianasta Evansvillestä, jossa rautakauppojen hyllyt ja alan tukut ovat tyhjentyneet suojanaamioista.

Lue myös:

Suomessa ei tarvetta yleisötilaisuuksien rajoittamiseen – Yle seurasi sosiaali- ja terveysministeriön infoa koronaviruksesta

Käsidesiä myydään nyt moninkertainen määrä tavalliseen verrattuna – paikoin jopa ostorajoituksiaKoronavirus seisautti Kiinan talouden, vaara kasvaa Euroopassa – Varman Risto Murto: Suomen talousnäkymät muuttuvat voimakkaasti

Suosittelemme sinulle