Hyppää sisältöön

Analyysi: Naiset nostavat SDP:n kannatusta – miehet tukevasti perussuomalaisten kelkassa

Hallituspuolueet keräävät enemmistön naisten äänistä, mutta miehet tukevat oppositiota, kirjoittaa politiikan toimittaja Pekka Kinnunen.

Sanna Marinin hallituksen viidellä puolueella on Ylen kannatusmittauksessa naisten enemmistön tuki, mutta miehistä yli puolet äänestäisi oppositiota. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Ylen puoluekannatusmittauksen tausta-aineisto paljastaa, että SDP ja vihreät ovat naisten suosikkipuolueita, mutta perussuomalaiset ja kokoomus keräävät yhdessä yli puolet miesten äänistä.

Miehet suosivat perussuomalaisia jo Timo Soinin puoluejohtajavuosina. Jytkyvaaleissa 2011 ja 2015 valtaosa perussuomalaisten äänistä tuli miehiltä, mikä näkyi myös perussuomalaisten eduskuntaryhmän miesvaltaisuutena.

Esimerkiksi kevään 2015 vaaleissa (siirryt toiseen palveluun) valituista perussuomalaisten kansanedustajista naisia oli yksitoista ja miehiä 27.

Jussi Halla-ahon johdolla perussuomalaiset menestyi hyvin myös kevään 2019 eduskuntavaaleissa. (siirryt toiseen palveluun) Eduskuntaryhmän sukupuolijako säilyi ennallaan, kun valituksi tuli yksitoista naista ja 28 miestä.

Eduskunnassa toista ääripäätä edustaa vihreä eduskuntaryhmä, jossa on kolme miestä ja 17 naista.

Naiset nostivat perussuomalaisia syksyllä

Perussuomalaisten kannatus nousi syksyllä ja oli korkeimmillaan viime vuoden lopulla 24,3 prosenttia. Syksyn kannatusnousu tuli naisilta.

Syyskuussa 2019 perussuomalaisia kannatti miehistä 30 ja naisista 11,6 prosenttia, joulukuussa miehistä 31,2 ja naisista 16,5 prosenttia. Perussuomalaisilla on ollut naiskannattajia näin paljon vain lyhyen aikaa kevään 2011 eduskuntavaalivoiton jälkeen.

Tämän vuoden alussa perussuomalaisten kannatus on pudonnut joulukuun huippuluvuista. Miehistä perussuomalaisia kannattaa yhä 31,1 prosenttia, mutta naisista enää 12,7 prosenttia.

Naiset ovat palanneet SDP:n tueksi

Sosiaalidemokraattien kannattajajoukoissa naiset ovat olleet viime vuosina enemmistönä. Maaliskuussa 2019 naisista 22,4 ja miehistä 18,1 prosenttia kertoi kannattavansa demareita.

Vaalitaistelun loppusuoralla Antti Rinteen SDP näytti menettäneen naisten suosiota. Huhtikuussa naisista 17,7 prosenttia ja miehistä 20,1 prosenttia ilmoitti äänestävänsä demareita.

Eduskuntavaalien ja hallitusratkaisun jälkeen pääministeripuolueen kannatus putosi sekä miesten että naisten joukossa. Sanna Marinin (sd.)nousu pääministeriksi joulukuussa 2019 näyttäisi kääntäneen SDP:n kannatuksen uuteen nousuun erityisesti naisten joukossa.

Marraskuussa 2019 naisista 15,1 ja miehistä 11,5 prosenttia kertoi äänestävänsä SDP:tä, mutta helmikuussa 2020 demareita kannatti naisista 20,8 ja miehistä 12,9 prosenttia. Sosiaalidemokraatit ohittivat samalla vihreät naisten suosituimpana puolueena.

Naisten hallitus ja miesten oppositio

Viidestä hallituspuolueeesta neljän puheenjohtajana on nainen, ja kesäkuussa myös SDP saa naispuheenjohtajan, kun pääministeri Sanna Marin valitaan Antti Rinteen seuraajaksi.

Helmikuun kannatusmittauksessa hallituspuolueet: SDP, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP, saavat naisten äänistä 64,6 ja miesten äänistä 42,7 prosenttia.

Marinin hallitus nauttii siis selvästi enemmän naisten kuin miesten luottamusta.

Kaikista äänestäjistä enemmistö eli 53 prosenttia tukee nyt hallituspuolueita. Huhtikuun 2019 eduskuntavaaleissa hallituspuolueet keräsivät äänistä 55,7 prosenttia, joten hallituskausi on hieman kuluttanut suosiota.

Perussuomalaisten Jussi Halla-aho (kuvassa oikealla) ja kokoomuksen Petteri Orpo saavat politiikalleen tukea erityisesti miehiltä. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Oppositiosta perussuomalaiset ja Petteri Orpon johtama kokoomus keräävät yhdessä miesten äänistä yli puolet eli 51,7 prosenttia. Naisten joukossa kahden suurimman oppositiopuolueen yhteinen suosio jää 27,8 prosenttiin.

Suomalaisessa politiikassa sukupuolella näyttää olevan väliä.

Lue myös:

Ylen kannatusmittaus: SDP:n nousu jatkuu, myös keskusta ja kokoomus piristyvät – Perussuomalaisten etumatka kaventuu hieman

Suosittelemme sinulle