Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Tällainen on Suomen uusi golfsensaatio Sami Välimäki – mailoja paiskonut tuittupää sai teini-ikäisenä apua mentaalivalmentajalta ja jätti lukion kesken golfin takia

21-vuotias Välimäki ottaa viheriöillä hankalatkin tilanteet rauhallisesti. Aina näin ei ole kuitenkaan ollut.


Valimaki 1
21-vuotias Sami Välimäki päätti lopettaa lukion jo ensimmäisenä vuonna ja keskittyä täysillä golfiin. Kuva: Warren Little/Getty Images
Simo Arkko
Avaa Yle-sovelluksessa

Sami Välimäki, 21, tuuletti sunnuntaina Omanissa riehakkaasti, kun puttaus vieri nätisti oikeaan osoitteeseen. Sen myötä Välimäestä tuli kautta aikain nuorin Euroopan-kiertueella voittanut suomalainen.

Välimäen voitto oli yllättävä, mutta vielä kiehtovampi oli tapa, jolla nuorukainen voiton nappasi. Pirkkalalainen hivuttautui kovan paineen alla kuin varkain uusintaan viimeisen reiän pitkällä birdieputilla ja vei hallitusti voiton kolmannella uusintareiällä.

Vaikka paine oli valtaisa, Välimäki pysyi tuttuun tyyliinsä rauhallisena. Juuri rauhallisuus ja kilpailun lopun hallitseminen paineen alla ovat ominaisuuksia, jotka kuvastavat Välimäen poikkeuksellisuutta golfaajana.

Kokemattomuutta ja nuorta ikää ei Välimäen otteista huomaa, sillä hän on syntynyt voittajaksi. Nuorukainen pystyy loppuhetkillä kovassa paikassa katsomaan toimintaansa ulkopuolelta ja hän näkee tilanteet laajemmasta perspektiivistä.

Jos Välimäelle antaa mahdollisuuden voittoon, hän usein pystyy sen myös nappaamaan.

– Hän syttyy, kun on kolme–neljä tuntia kierretty ja tullaan tilanteeseen, jossa tehdään ratkaisuja. Hän pystyy siinä tilanteessa laittamaan parasta peliin, Välimäen valmentaja Timo Karvinen sanoo Yle Urheilulle.

Aina Välimäki ei ole kuitenkaan suhtautunut ratkaisutilanteisiin yhtä rauhallisesti.

– Vähän nuorempana olin aika herkkä heikolla hetkellä ja silloin mailat lenteli. Olen yrittänyt panostaa, etten päästäisi mitään ainakaan ulospäin näkyviin. Sitä kautta ei myöskään tule niitä vääriä henkisiä ajatuksia, Välimäki sanoo.

Välimäki kuitenkin kertoo saaneensa 15-vuotiaana mentaalivalmentajalta tukea henkisen puolen hallintaan. Siitä lähtien Välimäki on käyttänyt mentaalivalmentajalta saatuja oppeja ja hyödyntänyt niitä kilpailutilanteissa silloin, kun on ollut vaikeaa.

Valimaki 3
Välimäki tuuletti ensimmäistä kiertuevoittoaan Omanissa viime sunnuntaina. Kuva: Warren Little/Getty Images

Tunteja nurmella ei lasketa

Välimäki kuvailee itseään iloiseksi, rauhalliseksi, välillä vähän ujoksikin. Haastattelun aluksi hän vaikuttaa hieman jännittyneeltä, mutta intoutuu puhumaan muutaman minuutin jälkeen pidemmillä lauseilla.

Ujous kuulostaa erikoiselta, sillä Välimäen valmentaja Timo Karvinen pitää Välimäkeä hyvin sosiaalisena ihmisenä.

– Hän on erittäin hyvä hoitamaan sidosryhmien kanssa asioita ja tulee erittäin hyvin heidän kanssa toimeen. Se on ehkä välillä rajannut sitä harjoittelua. Olemme joutuneet hakemaan sellaista ympäristöä, missä se sosiaalisuus ei tule läpi ja on rauha tehdä asioita, Karvinen sanoo.

Tykkään harjoitella paljon, eikä silloin tule katsottua kelloa. Joskus voi mennä ehkä kaksi, joskus kahdeksankin tuntia.

Sami Välimäki

Välimäki aloitti golfin jo seitsemänvuotiaana, mutta hänen ykköslajinsa oli pitkään jääkiekko. 15-vuotiaana hän kuitenkin päätti lopettaa jääkiekon ja keskittyä ainoastaan golfiin.

Muutamaa vuotta myöhemmin Välimäki teki vielä merkittävämmän ratkaisun. Hän päätti jättää lukion kesken jo ensimmäisenä vuonna. Hän jäi heti ensimmäisinä lukioviikkoina muista jälkeen kansainvälisten kilpailujen vuoksi.

Voitto Euroopan-kiertueella osoittaa, että Välimäen ratkaisu opiskelujen lopettamisesta oli oikea. Hän on voinut harjoitella enemmän ja laadukkaammin. Hyppy Euroopan kärkeen oli nopea, mutta toisaalta se ei yllätä, kun tilannetta peilaa Välimäen ratkaisuihin. Esimerkiksi tunteja nurmella ei lasketa, vaan harjoitukset päättyvät silloin, kun kaikki tarvittava on opittu.

– Tykkään harjoitella paljon, eikä silloin tule katsottua kelloa. Joskus voi mennä ehkä kaksi, joskus kahdeksankin tuntia, Välimäki kertoo.

Valimaki 4
Välimäki lunasti voitollaan oikeuden kilpailla Euroopan kiertueella kahden seuraavan kauden ajan. Kuva: Warren Little/Getty Images

Voitto helpotti tulevaisuutta

Välimäen nousu golfammattilaiseksi alkoi neljä vuotta sitten, jolloin hän otti yhteyttä nykyiseen valmentajaansa Timo Karviseen. Silloin alkoi yhteistyö, joka on alkanut kantaa viimeisen vuoden aikana yhä enemmän hedelmää.

Nuorukaisen nousu Euroopan kolmoskiertueelta karsintojen kautta suoraan Euroopan korkeimmalle tasolle tuli kuitenkin pienenä yllätyksenä myös Karviselle, vaikka tilastot parantuivat koko ajan viime kauden edetessä.

– Tälle vuodelle realistinen tavoite oli Challenge Tour ja siitä voi yleensä parissa kolmessa vuodessa nousta Euroopan-kiertueelle. Mutta eipä tässä mitään, annetaan nyt vaan mennä ja laitetaan lisää tulta myllyyn, Karvinen sanoo nykytilanteesta.

Euroopan-kiertueen voitto Omanissa helpottaa huomattavasti Välimäen tulevaisuuden suunnitelmia.

Voitto takasi, että Välimäki sai pelioikeuden kahdelle seuraavalle ET-kaudelle, joten hän voi pelata paineettomasti sekä rakentaa kisa- ja harjoituskalenterinsa mieleisekseen.

– Nyt ei tarvitse katsella maanantai-iltana, ketkä ovat mukana kilpailuissa. Voin pelata silloin, kun haluan. Se on siistein juttu.

Voitolla on myös taloudellisia vaikutuksia, sillä yli 265 000 euron rahapalkinto tuo turvaa kausibudjetin suhteen.

Tasaisuudessa ja mielen hallitsemisessa kehittyneellä Välimäellä on kuitenkin niin kova halu voittaa, että mojova palkintopotti tuskin jäänee tulokaskauden viimeiseksi.

Karvinen ja Välimäki tavoittelevat seuraavaksi Euroopan-kiertueella menestymisen lisäksi paikkaa major-turnauksessa. Välimäen pitkäaikaisena golfunelmana on ollut jo pidemmän aikaa legendaarisen Masters-turnauksen voitto.

– Se on ollut unelmani aina ja sitä lähdetään tässä nyt mahdollisimman nopeasti tavoittelemaan, Välimäki sanoo.

Sami Välimäki kilpailee tänään Qatarissa Euroopan-kiertueen kilpailussa, joka päättyy sunnuntaina.

Lue myös:

Mikko Ilonen jakoi tärppejä golfkomeetta Sami Välimäelle joulukuussa – "Voittamisen kulttuuri ja mentaliteetti taustalla, eikä yhtään pelon siementä"

Suomalaissensaatio kipusi hurjasti golfin maailmanlistalla

Golfin suurlupaus nousi kertaheitolla olympiaehdokkaaksi – suomalaispaikoista Tokioon kamppailee iloinen nelikko: "Kaikki hyötyvät siitä"

Suomen golflupaus kuittasi huimat palkintorahat – voiton arvo on kuitenkin paljon yksittäisiä euroja suurempi: "Lisää puita uuniin"

Upea golfpäivä! Sami Välimäki nousi voittoon dramaattisella tavalla – nuorukainen teki suomalaista golfhistoriaa

Suosittelemme