Hyppää sisältöön

Pohjoisen kallioperästä voi vielä löytyä miljardien eurojen arvosta kobolttia ja kultaa

Geologian tutkimuskeskus arvioi, että kobolttia voisi Pohjois-Suomesta löytyä vielä 100 000 ja kultaa 85 tonnia.

GTK selvitti kallioperän potentiaalia osin samoilla alueilla kuin Latitude 66 Cobalt Oy. Yhtiön toimitusjohtaja Thomas Hoyer esitteli syksyllä Oulussa yhtiön laajoja tutkimussuunnitelmia. Kuva: Arto Veräjänkorva / Yle

Geologian tutkimuskeskuksen helmikuun lopussa julkaistu raportti antaa uskoa Pohjois-Suomen kobolttihankkeille.

GTK:n mukaan on varsin todennäköistä, että Kainuussa, Koillismaalla ja Lapissa on löytämättä vielä laajat kulta- ja kobolttiesiintymät. Tutkimuskeskus arvioi 50 prosentin todennäköisyydellä, että kallioperässä on kobolttia noin 100 000 ja kultaa 85 tonnia.

Kallioperän potentiaalia on selvitetty samoilla alueilla kuin australialainen Latitude 66 Cobalt -kaivosyhtiö, jolla on pohjoisessa laajat kobolttivaraukset. Yhtiön mukaan nykyisillä metallihinnoilla GTK:n arvioiman kobolttimäärän arvo olisi noin 4 miljardia ja kullan arvo noin 5 miljardia Yhdysvaltain dollaria.

Myös moni muu kansainvälinen yhtiö on kiinnostunut Suomen malmiesiintymistä. Kansainvälisen selvityksen mukaan Suomi on maailman toiseksi houkuttelevin kaivosinvestointien kohde Länsi-Australian jälkeen. Toimintaympäristöltään kaivosalan yritykset arvioivat Suomen maailman parhaaksi.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle