Hyppää sisältöön

Valtiovarainministeriö laskee koronaviruksen vaikutukset Suomen talouteen – päivitetyt ennusteet julki huhtikuussa

Valtiovarainministeriö laskee parhaillaan koronaviruksen vaikutuksia Suomen talouteen.

Kuvassa on No time to die -elokuvan juliste ja suojamaskia käyttävä nainen.
No time to die -elokuvan ensi-iltaa on koronaviruksen vuoksi lykätty puolella vuodella. Alun perin James Bondista kertovan elokuvan oli tarkoitus ilmestyä huhtikuun lopulla. Kuva: Mladen Antonov / AFP
Jari Järvinen

VM:n arvio koronaviruksen vaikutuksista maailman ja Suomen talouteen on osa kokonaistaloudellista ennustetta, jonka hallitus saa talousriihtä varten.

– Laadimme parhaillaan kokonaistaloudellista ennustetta, jossa otamme huomioon kaiken edellisen ennusteen jälkeen kertyneen uuden informaation. Yksi osa uutta informaatiota on koronavirus, mutta on toki paljon muutakin, valtiovarainministeriön kansantalousosaston ylijohtaja Mikko Spolander kertoo.

Mikko Spolander
Mikko Spolander Kuva: Tommi Tolkki / Valtiovarainministeriö

Ylijohtaja Spolanderin mukaan ministeriö ei anna tässä vaiheessa mitään tarkempia numeroarvioita ennustetyön johtopäätöksistä. Ennusteluonnos toimitetaan hallituksen käyttöön julkisen talouden riiheen ja julkistetaan 16.4.

Tuotanto häiriintyy, luottamus horjuu

– Koronaviruksen vaikutukset talouteen ovat epäsuotuisia. Globaalit tuotantoketjut ja tuotanto häiriintyvät, kotitalouksien ja yritysten luottamus horjuu ja globaali kysyntä ja kauppa heikkenevät, Spolander luettelee.

– Vaikutukset ovat sitä suurempia mitä laajemmalle virus leviää, mitä useampi sairastuu ja mitä mittavampiin sulkutoimiin ryhdytään viruksen leviämisen estämiseksi. Näiltä osin shokki voi jäädä lyhytaikaisiksi.

– Sikäli kun tilanne johtaa siihen, että yritykset alkavat muokata tuotantoketjujaan vähemmän riippuviksi Kiinasta, tai tapahtumat laukaisevat ongelmia, jotka ovat piilleet taustalla kuten kannattamattomien ja velkaisten yritysten tilanne ja kasvanut heikkolaatuinen luottokanta, sopeutumisprosessi voi kestää pitkään, Spolander sanoo.

Vaikutukset iskevät kahta kautta

– Suurimmat vaikutukset kohdistuvat Kiinaan – sekä lyhyellä että pidemmällä tähtäimellä – ja seuraavaksi suurimmat vaikutukset Kiinan kanssa tiiviissä kauppavaihdossa oleviin maihin kuten Japani, Etelä-Korea, Australia ja Indonesia.

– Suomen kannalta on tärkeää, mitä tapahtuu toisaalta meidän vientimarkkinoillamme ja toisaalta täällä Suomessa. Eli kuinka isosti virus iskee Suomen vientimarkkinoihin ja vientikysyntään ja kuinka isosti suoraan Suomeen ja suomalaiseen tuotantoon, Spolander selvittää.

Suosittelemme sinulle