Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Ranskan korkein oikeus linjasi Uber-kuskit työntekijöiksi

Oikeuden päätös voi velvoittaa yritystä maksamaan esimerkiksi loma-ajalta palkkaa tai muita työntekijöille kuuluvia etuja.

Uber
Uber-kuski odotti matkustajia elokuussa Washingtonissa. Kuva: Erik S. Lesser / EPA
Anna Näveri,
Saara-Miira Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ranskan korkein oikeus on linjannut, että Uber-kuljettajilla on oikeus tulla rinnastetuksi työntekijöiksi.

Kalifornialaisyhtiön oma näkemys on ollut päinvastainen. Uberin bisnesmallissa kuljettajia ei nähdä työntekijöinä, jolloin heille ei makseta esimerkiksi loma-ajalta palkkaa tai muita työntekijöille kuuluvia etuja.

Päätöksen myötä Uber voi olla velvoitettu korvaamaan kuskeille palkallista lomaa sekä maksamaan enemmän veroja.

Päätöksellä voi olla seurauksia niin sanottuun alustatalouteen. Myös moni muu taksi- ja ruokalähettipalvelu, kuten Deliveroo, Just Eat sekä UberEats, nojaavat itsensä työllistäneisiin kuljettajiin, jotka tekevät työnsä ilman tavalliselle työntekijälle kuuluvia etuisuuksia.

Korkein oikeus piti voimassa hovioikeuden päätöksen, jonka mukaan Uber-kuljettajaa ei voitu pitää itsensä työllistävänä yrittäjänä, koska hän ei voinut rakentaa omaa asiakaskuntaansa tai asettaa itse hintoja, mikä siis teki hänestä alisteisen Uber-yhtiölle.

Linjauksen jälkeen työntekijät voivat vaatia työsuhteensa uudelleenarviointia Uberissa.

Useat alustatalouden yritykset ovat kohdanneet vastaavanlaisia oikeusratkaisuja tai lakimuutoksia eri maissa. Esimerkiksi Kaliforniassa hyväksyttiin hiljattain laki, jonka tarkoitus on vaikeuttaa alustayrityksiä luokittelemasta työntekijöitään itsensä työllistäjiksi.

Lue myös:

Yhä useampi joutuu pakkoyrittäjäksi ja yhä useammalla työpaikalla jylläävät tunteet – nämä ovat työelämän trendit 2020

"Moni on pyytänyt anteeksi, että on tilannut pizzan Pizza-onlinen kautta" – Muutos Foodoraksi ei muuta perusrakennetta, jota yrittäjät pitävät rahastuksena

Antaisitko tavarasi sovelluksella tilatun lähetin matkaan? Joukkoistaminen leviää pian pakettien kuljetukseen

Pizza-onlinen ja yrittäjien riita on digitalouden kääntöpuoli: yrittäjä paiskii pitkää päivää, mutta iso siivu rahoista valuu välittäjälle

Suosittelemme